cyberhírek

  • .
  • 2007. szeptember 20.

Tudomány

cyberhírek
HOLD-SZONDA A múlt héten Hold-szondát bocsátott útjára Japán: a Kaguja nevű űrszonda a Hold körül keringve az égitest eredetét és fejlődését kutatja majd, és előkészíti a tervezett japán holdraszállást.

REPÜLÕTÉR Évi 1,3 millió dollárért a NASA által működtetett Moffett repülőtéren parkolhat a Google igazgatói Boeing repülőgépe. Sokan kritizálják az űrhivatalt, amiért civil repülőgép is használhatja a repterét, de a NASA szerint a gépre műszereket szereltek, amely minden egyes útján méréseket végez.

WIKIHÁBORÚ A Wikipedia szócikkeit bárki szerkesztheti; ezt kihasználva egymást felülírva gyalázzák és éltetik magyar és török drukkerek a török-magyar Európa-bajnoki selejtezőn vitatott teljesítményt nyújtó skót játékvezetőt az online lexikon oldalain.

VÍZTISZTÍTÓ Egy brit feltaláló olyan szűrőtechnológiát fejlesztett, amely minden 15 nanométernél nagyobb szennyeződést kiszűr a vízből, a baktériumokat és a vírusokat is, így nincs szükség vegyszeres fertőtlenítésre.

FELZÁRKÓZTATÁS Közel félmillió mobiltelefont oszt szét Afrika szegény országaiban az ENSZ. Egy kutatás szerint ha tíz százalékkal nő egy adott térségben a mobilpenetráció, akkor az 0,6 százalékkal növeli a gazdasági növekedést.

ÓRIÁSKÓDEX Prágában kiállítják a világ egyik legnagyobb kéziratát, a Codex Gigast, amit a Sátán Bibliájaként is ismernek. A 624 oldalas óriás fóliáns 75 kilogrammot nyom, elkészítéséhez 160 szamár bőrét használták fel.

BIORÁGÓGUMI Biológiailag lebomló rágógumi kifejlesztésén dolgoznak ír tudósok. A gabonaalapú proteinből készült anyagot nem veszélyes lenyelni, és könnyű lekaparni, ha megragad valahol. Írországban évente több millió eurót költenek a közterületek rágógumifolt-mentesítésére.

Google-bombázás Három év börtönt kaphat a lengyel törvények értelmében az a 23 éves fiatalember, aki egy saját fejlesztésű programmal úgy manipulálta a Google-t, hogy az a "kutas" (fasz lengyelül) keresőszóra Lech Kaczynski, a lengyel elnök hivatalos honlapját dobta ki első találatként - adta hírül az Index. A Google-bombázás a keresőalgoritmus azon tulajdonságát használja ki, hogy a találati sorrendnél figyelembe veszi az adott oldalra mutató linkek számát. Az első ilyen híres eset 1999-ben történt, amikor tréfás kedvű bloggerek elérték, hogy a "more evil than satan himself" (gonoszabb, mint maga a sátán) keresésre az első találat a Microsoft oldala legyen. A technikát azóta is gyakran alkalmazzák politikai céllal: leggyakoribb áldozata George W. Bush, akinek a Fehér Ház weboldalán található életrajza volt már első számú Google-találat többek között a "miserable failure" (szánalmas kudarc) és a "dumb motherfucker" (ostoba anyaszomorító) kifejezésekre is. Tony Blair weboldala a "liar" (hazug) kifejezésre keresésnél szerepelt a találati lista élén Irak megtámadásakor.

Megnyílt az Északnyugati Átjáró A Jeges-tengert borító jég olvadása következtében megnyílt az északi sarkvidék északnyugati átjárója, az évszázadok óta keresett, de mindeddig járhatatlan hajózási út Európa és Ázsia között - jelentette be az Európai Ûrhivatal, az ESA. Az Arktisz jégpáncélja a műholdas mérések 30 évvel ezelőtti kezdete óta nem zsugorodott ennyire kicsire. A közlekedési és gazdasági szempontból nagy jelentőségű fejlemény egyúttal újabb bizonyíték arra, hogy a sarki térségek rendkívül érzékenyen reagálnak a globális klímaváltozásra. Az USA geológiai szolgálata, az USGS előrejelzése szerint 2050-re a jegesmedvék kétharmada elpusztul az Arktisz olvadása miatt. (Cikkünket lásd Mártírok útja címmel az e heti számban.)

Új neutroncsillag Magányos neutroncsillagot találtak az Ursa Minor csillagképben a Montreali Egyetem csillagászai. Az égitest becsült távolsága a Földtől mindössze 250 és 1000 fényév közé esik - számolt be a hirek.csillagaszat.hu. A kutatók 18 ezer, röntgentartományban sugárzó égitest adatait vetették össze a látható, infravörös, illetve rádiótartományban észlelt forrásokkal. A Hét mesterlövész néven ismert csoport után a most felfedezett, ideiglenesen Calvera névre keresztelt objektum (utalás A hét mesterlövész főgonoszára) a nyolcadik elszigetelt neutroncsillag lehet. A neutroncsillagok olyan, nagy tömegű csillagok maradványai, amelyek egykor a galaxis fősíkjának közelében alakultak ki, majd szupernóvaként felrobbantak.

Google X-díj a holdraszállásért Új űrdíjat alapított a Google és az első privát űrversenyt szervező X-díj Alapítvány. A Google Lunar X-díj fődíját az a magánvállalat kapja meg, amely elsőként tud eljuttatni egy olyan holdjárót a Holdra, amely ott legalább ötszáz métert tesz meg, és képeket, videókat, adatokat küld a felszínről. A verseny összdíjazása harmincmillió dollár: húszmilliót kap a győztes, ötmilliót a második helyezett, és további ötmillió dollárt ér a különdíj. A második helyezettnek járó díjat pusztán egy sikeres holdraszállással is el lehet hozni, a különdíjat pedig az kapja, akinek a holdjárója több mint öt kilométert tesz meg, ember alkotta tárgyakat fényképez vagy vízjeget fedez fel a felszínen. Az első X-díj célja az első olyan, három ember szállítására képes magánűrhajó kifejlesztése volt, amely két héten belül kétszer eléri a száz kilométeres magasságot. Ezt a versenyt a távközlési szektorban sikeres Ansari család (melynek egy tagja, Anousheh Ansari űrturistaként a Nemzetközi Ûrállomáson is megfordult) szponzorálta, a tízmillió dolláros fődíjat a Burt Rutan által tervezett SpaceShipOne nyerte meg 2004-ben. Az America's Space Prize elnevezésű űrdíjat az űrhotel építését tervező Robert Bigelow szállodamogul tűzte ki, ötvenmillió dollárt ajánlott fel annak, aki Föld körüli pályára állít egy öt ember szállítására alkalmas űrjárművet - ezt a díjat még senki sem vitte el. A Google most azt szeretné, hogy a magánvállalatok a geostacionárius pályán keringő kommunikációs műholdak távolságánál is messzebbre merészkedjenek az űrbe állami források felhasználása nélkül.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?