cyberhírek

  • *
  • 2008. augusztus 28.

Tudomány

Fájlcsere - Óriási fölénnyel nyerte meg az olimpia nyitóünnepsége a Bittorrentről legtöbbet letöltött fájlok aktuális heti versenyét. A HD minőségű közvetítést több mint kétmillióan töltötték le, a NOB a hírhedt svéd torrentoldal, a Pirate Bay bezáratásáért lobbizik. Cenzúra - Feltehetően egy Tibet szabadságáért kampányoló album miatt tiltották le az Apple zeneáruházának weboldalát Kínában.
A kínai kormány akkor záratta be az iTunest, amikor kiderült, hogy negyven olimpikon töltötte le a Tibet-szimpatizáns lemezt.

Cyberháború - Bármikor is fog bekövetkezni a következő nagyszabású katonai vagy terrortámadás az USA ellen, az legalább részben biztosan az interneten fog zajlani - állítják biztonsági szakértők az orosz-grúz háború árnyékában történt hackertámadások kapcsán.

Emlékeztető - Az IBM izraeli kutatólaboratóriumában olyan szoftvert dolgoztak ki, amely mobiltelefonra rögzített töredékes adatok alapján segít nevek, arcok, párbeszédek előhívásában.

Klímaváltozás - Ausztrál kutatók elefántfókákra felszerelt szenzorokkal kutatják a klímaváltozást. A műszerek hőmérsékletet, sótartalmat és mélységet mérnek, adataikat a vízfelszínről műholdaknak adják tovább.

Fotoszintézis - Egy nemzetközi kutatócsoportnak a növényekben található vegyületeket felhasználva sikerült reprodukálnia a fotoszintézis egyik alapvető kémiai folyamatát. A napfény felhasználásával hidrogénre és oxigénre tudják bontani a vizet.

Virtuália - Egy friss felmérés szerint a fejlődő országokban már közel félmillió ember tesz szert jövedelemre abból, hogy különböző online játékok virtuális világaiban fejleszti elfoglalt játékosok karaktereit.

Facebook A pekingi olimpián nyolc aranyérmet szerző Michael Phelpsnek már több mint egymillió ismerőse van a Facebook közösségi szájton. Ezzel második Barack Obama demokrata elnökjelölt mögött, akinek kétszázezerrel több ismerőse van.

Leonardo kínai forrásai Leonardo da Vinci helikopterének rajzai meglepően hasonlítanak kínai eredetijükhöz, és kétségtelenül azok ismerete ihlette őket - véli Gavin Menzies angol amatőr régész és nyugalmazott tengeralattjáró-parancsnok. A férfi 2002-ben megjelent könyvében nem kevesebbet állított, mint hogy 70 évvel Kolumbusz Kristóf előtt a kínaiak már elhajóztak Észak-Amerikába, míg új könyvében azzal sokkol, hogy ők katalizálták a reneszánsz folyamatát is - adta hírül a Múlt-Kor portál. Menzies szerint 1434-ben a kínaiak hatalmas, a Nyugat számára addig ismeretlen tudásanyaggal érkeztek Itáliába, amivel lerakták a későbbi mérnöki csodák alapjait, az 1452-ben született Leonardo bonyolult mérnöki és anatómiai rajzai is kínai eredetikre vezethetők vissza. A fogaskerék, vízikerék és más eszközök kínai enciklopédiákban szereplő tervrajzai valószínűleg Taccola és Francesco di Giorgio másolatai és változatai révén kerültek hozzá. Elmélete alátámasztásául Menzies összehasonlította Leonardo rajzait egy 1313-ból származó kínai kézikönyvvel, és számos hasonlóságot talált.

Napelemes rekord Új, nem hivatalos világrekordot állított fel a pilóta nélküli, napenergiával hajtott repülőgépek között a brit Qinetiq cég gépe, a Zephyr - adta hírül az Index a BBC nyomán. A gép majdnem három és fél napon át volt a levegőben. A hivatalos világcsúcsot továbbra is az amerikai légierő Global Hawk robotrepülőgépe tartja 30 órával - a Qinetiq ugyanis nem tagja a rekordokat hitelesítő repülős szövetségnek, így a mostani eredménye sem kerül be a rekordok közé. A világcsúcsdöntésre az arizonai sivatagban került sor, ahol az amerikai védelmi minisztérium számára tartott bemutatót a cég. A mindössze 30 kilós, 18 méter szárnyfesztávolságú gépet a 18 kilométeres repülési magasságáig földi rádióirányítás vezérelte, ott pedig átvette az irányítást az automata pilóta. A Zephyr titka az ultrakönnyű szénszálas fémváz, és a tömegéhez képest hatalmas szárnyfelület, amit papírvékony napelemekkel borítottak be. A napelemek sokkal több energiát termelnek, ami a propeller folyamatos ellátásához, így a gép levegőben tartásához szükséges. A felesleget lítium-kén alapú akkumulátorok tárolják és adják le éjszaka, amikor a napelemek felől nincs utánpótlása a motornak. Ezek az elemek nagyjából kétszer annyi energiát tudnak tárolni, mint a jelenlegi leghatékonyabb lítium-polimer megoldások.

Vegyi ujjlenyomat Egy új elemzési módszernek köszönhetően az ujjlenyomatokból már nemcsak a tettes kilétét lehet megállapítani, hanem azt is, mihez nyúlt, mielőtt hátrahagyta a nyomot. Eddig a kutatók az új technológiát három anyagon próbálták ki: kokainon, marihuánán, valamint az RDX nevű robbanószeren. Az Indiana állambeli West Lafayette-i Purdue Egyetem kutatócsapata a Science-ben arról is beszámol, hogy a tettes anyagcsere-termékeit is ki lehet mutatni a tetthelyen talált ujjlenyomatokból. Az új módszerrel egymást átfedő ujjlenyomatokat is egyszerűen szét lehet választani, és bár egyelőre nagyon költséges, tömeges alkalmazása etikai kérdéseket is felvet: például a cégek megvizsgálhatják alkalmazottaik számítógépes billentyűzetét, és megállapíthatják, hogy fogyasztottak-e drogot.

Magyar YouTube-sztár Keserű dicsőség, de egy magyar sportoló a világ legnagyobb videomegosztójának olimpiai "sztárja". A Baranyai János balesetéről készült felvételek minden más pekingi klipnél nézettebbek a YouTube-on - adta hírül az [origo]. A videomegosztón több mint 2,8 millióan tekintették meg a súlyemelő balesetéről készült, állóképekből összeállított, zenével kísért videoklipet. A videó jelenleg a legnépszerűbb olyan pekingi felvétel, amely egy olimpiai sporteseményről készült, és több mint hatezer hozzászólás érkezett hozzá. A YouTube-on még Michael Phelps úszó és Usain Bolt rövidtávfutó, illetve a nyitóünnepség videói mutatnak hasonló népszerűséget, de azok is messze elmaradnak a Baranyairól készült kliptől. A videomegosztón hivatalosan nem mindenütt jelenhetnek meg az olimpiai képsorok, mivel a NOB az online közvetítési jogokat is értékesítette. A YouTube hivatalos olimpiai csatornája csak a világ azon77 országában, például a Közel-Keleten és Indiában érhető el, ahol nem volt vevő a netes jogokra.

Figyelmébe ajánljuk