cyberhírek

  • .
  • 2009. augusztus 20.

Tudomány

Facebook-böngésző Összefogott a Netscape megálmodója a Firefox vezető programozójával, és a Facebooknak gyártanak közösen egy új böngészőt. A RockMelten keresztül nézve az internet egyenlő lesz a Facebookkal, és a Google-től a Microsoftig mindenki mehet a levesbe a merész elképzelés szerint. Bolygóközi SMS Egy ausztrál weboldalon az űr mélyébe küldhetünk legfeljebb 160 karakterben megfogalmazott üzenetet.
A rövid szöveges üzeneteket a Gliese 581 d jelű bolygó felé továbbítják, amely a legközelebbi ismert Föld-szerű planéta. Mivel a bolygó 20 fényévnyire van, válasz legkorábban 40 év múlva jöhet.

Alvásigény Az emberek alvásigénye egyetlen genetikai mutációtól függhet - állítják amerikai kutatók. A mutációval élőknek jóval kevesebb alvásra van szükségük, mint az átlagos alvásigény. Becslések szerint mintegy 30 millió amerikai szenved krónikus álmatlanságban, és további milliókat érintenek más alvászavarok.

Holdszonda A német kormány szondát küldene a Holdra, amely egy távközlési műholdból, egy leszállóegységből és egy holdjáró robotból állna. A műholdas támogatás révén az 1,5 milliárd eurós misszió a Hold hátsó féltekéjére is eljutna. Az űrnekibuzdulást elemzők a közelgő választásokkal magyarázzák.

Csontritkulás A rendszeres sörivás a csontritkulás kialakulása ellen hat, bizonyították be spanyol kutatók. A statisztika azt mutatja, hogy azoknak az alanyoknak, akik napi átlagban fél liter sört fogyasztanak, látványosan erősebbek a csontjaik, mint akik egyáltalán nem isznak.

Klímaváltozás A Pentagon szerint az éghajlatváltozás a következő évtizedekben mélyreható stratégiai kihívások elé állítja az Egyesült Államokat; a heves viharok, aszályok, a miattuk bekövetkező tömeges migrációk és járványok amerikai katonai beavatkozásokat tehetnek szükségessé a világ különböző pontjain.

Meteorkráter Lenyűgöző képet készített egy több mint 300 millió éves becsapódás nyomáról a Nemzetközi Ûrállomás, az ISS digitális kamerája. A devon korszak végén, körülbelül 345-370 millió éve egy nagyjából 1,6 kilométer átmérőjű meteor zuhant a mai Szahara területére. A kataklizma ma is látszó sebet ejtett a felszínen, a 10 kilométer átmérőjű Aorounga-krátert. A kráter Csád északi részén található, és az egyik legjobb állapotban fennmaradt becsapódási nyom a Földön.

Zombihangyák Egy gombafaj hangyákat fertőz, és eléri, hogy a hangyák azt tegyenek, amit a parazita elvár tőlük - adta hírül az Index a Livescience.com nyomán. A gazdaállat oda megy, ott és úgy pusztul el, hogy az a gombának a legmegfelelőbb legyen. A tudósok még nem értik, hogyan megy végbe mindez. "A gomba céltudatosan manipulálja a megfertőzött hangyát, hogy az pontosan ott pusztuljon el, ahol a parazitának megfelel. Körülbelül élete utolsó órájában indul a rovar végső nyughelye felé, hogy soha ne térjen vissza" - mondta a Harvard Egyetem szakértője. Miután a hangya elpusztul, a gomba tovább nő a gazdatestben.

Klónkutyagyár Klónozott kutyákat termelő központot indít jövőre egy dél-koreai biotechnológiai cég, amely évente akár ezer kedvenc előállítására lesz képes - közölte pénteken a cég igazgatója. A kutyaklónozó központot a Szöultól délre található Jongin városában építik fel, nagyjából 950 millió forintnak megfelelő összegért, a házikedvencek és munkakutyák mellett veszélyeztetett állatfajok, például farkasok klónozását is elvégzik majd. Az RNL Bio tavaly klónozta egy amerikai nő pitbull terrierjét, ami valószínűleg a világ első kereskedelmi célú klónozása volt. Három hónappal korábban pedig egy olyan japán kutya klónozását jelentették be, amely gazdája szerint képes kiszagolni a rákos sejteket.

Lefújták a Mars-utazást A Fehér Ház a NASA terveit átnézve elvetette annak lehetőségét, hogy Amerika belátható időn belül embert küldjön a Marsra, és annak is szinte nulla az esélye, hogy 2020 előtt visszatérnének a Holdra. Az elemzés szerint a tervek túlságosan merészek és drágák, ezért kivitelezhetetlenek. A NASA 80 milliárd dollárt akar költeni az emberekkel végrehajtott űrrepülésekre 2020-ig, ami 28 milliárddal kevesebb, mint amennyit eredetileg terveztek az Orion űrhajó és az Ares rakéták bemutatásakor. Így a fejlesztések is csúsznak, most például már biztos, hogy az Orion 2015 előtt nem megy az űrbe.

Rémhírkeltés Négy bloggert tartóztattak le Kínában rémhírkeltés vádjával - jelentette a helyi sajtó. A bloggerek rejtélyes kannibálokról számoltak be, cikkeikhez fotókat is mellékeltek. Az álhírek szerint a kannibálok felelősek tíz ember eltűnéséért, a fotókon a fogyasztásra előkészített állítólagos áldozatok szerepeltek. A rémhír futótűzként terjedt az interneten, kisebb pánikot okozva a térségben. Azóta bebizonyosodott az is, hogy az áldozatokat ábrázoló felvételeket számítógépes képretusáló programmal készítették.

Patkányevő növény A húsevő növények hatalmas, új képviselőjét fedezték fel a Fülöp-szigetek központi fennsíkján. A kancsókák legnagyobbjai közé tartozó faj akkora, hogy még patkányokat is képes csapdába ejteni. A botanikusok az ismert brit természetfilmesről, David Attenborough-ról nevezték el az új növényt. Az új fajra a Victoria-hegyen, 1600 méteres magasságban bukkantak. A kancsókák húsevő növények, számos alakjuk ismert, legalább hatszor alakultak ki egymástól függetlenül az evolúció folyamán. Az új fajnak a Nepenthes attenboroughii tudományos nevet adták, a felfedezők azt remélik, hogy az eldugott, nehezen elérhető hegycsúcs, amelyet eddig csupán néhány alkalommal másztak meg, biztosítani tudja a növény védelmét. A hegyen furcsa, rózsaszín páfrányokat és kék gombákat is találtak, amelyeket nem tudtak azonosítani.

Figyelmébe ajánljuk