cyberhírek

  • .
  • 2009. szeptember 10.

Tudomány

Genetika Egy nemzetközi DNS-vizsgálat eredményei szerint genetikai értelemben nem léteznek etnikai csoportok. A vizsgálat több genetikai különbözőséget mutatott ki az etnikai csoportokon belül, mint közöttük. Vakcina Valószínűleg Kína kezdi meg elsőként a világon a lakosság oltását az új influenza ellen - közölte az Egészségügyi Világszervezet.
Kína már engedélyezte az első hazai gyártású oltóanyag használatát.

Óvatlanság Bűnözők használják ki a közösségi portálok legnépszerűbb funkcióit - állítja egy brit biztosító. A Facebookot vagy Twittert használók jelentős része közzéteszi hétvégi és nyaralási terveit. Ugyanakkor sok olyan felhasználót is bejelölnek, akiket igazából egyáltalán nem ismernek.

Matuzsálem A Nemzeti Számítástechnikai Múzeumban ismét működőképes állapotba hozzák Nagy-Britannia egyik legrégebbi számítógépét, a Harwellt. A szerkezet az ország nukleáris fegyverkezési programjának is végzett számítási műveleteket.

Pókrobot Egy izraeli egyetemen olyan robotot építettek, mely lábaiból zsinóron függő tapadókorongokat tud kilőni. Pókfonalai segítségével függeszkedve akár bonyolult visszahajló felületeken vagy alagutakban is képes mozogni.

Óriáspatkány Egy nemzetközi kutatócsoport több mint negyven új fajt fedezett fel Pápua Új-Guinea egy elszigetelt részén, egy kihunyt vulkán kráterében. A legnagyobb szenzáció egy másfél kilós óriáspatkány.

Rejtély Továbbra is rejtély marad a 81 éve nyomtalanul eltűnt Roald Amundsen sarkkutató és társai sorsa, miután eredménytelenül fejeződött be a repülőgépük maradványainak felkutatására indított nagyszabású norvég expedíció.

Twitter-botrány Mikroblogbotrány tört ki Németországban, miután a Twitter amerikai mikroblog-szolgáltató felhasználói már másfél órával az urnazárás előtt előrejelzéseket közöltek a tartományi parlamenti választások eredményéről. Mindez a választási törvény alapján - a még határozatlan választók lehetséges befolyásolása címén - tilos. A törvényt sértő kiszivárogtatók után Szászországban, illetve a Saar-vidéken nyomozás indult. A történtek miatt felháborodásának adott hangot a Bundestag elnöke, az igazságügyi miniszter pedig felvetette annak lehetőségét, hogy tiltsák be az exit poll rendszerét, amely a szavazatukat leadó és a szavazóhelyiségeket elhagyó választók megkérdezésén alapul.

Klímakatasztrófa A világ egyre gyorsabban rohan a klímakatasztrófa felé - jelentette ki az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun szerint azonnali előrelépésre van szükség a klímavédelmi tárgyalásokon. "Lábunk a gázpedálra ragadt, és rohanunk a szakadék felé" - fogalmazott a főtitkár a Genfben rendezett klíma-világkonferencián. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon sok változás, amelyet korábban a tudósok a távolabbi jövőre prognosztizáltak, már elkezdődött. "A tudósokat éveken keresztül rémhírterjesztéssel vádolták. De az igazi rémhírterjesztők azok, akik azt állítják, hogy gazdaságilag nem tudjuk megengedni a klímavédelmi erőfeszítéseket, mert azok miatt visszaesne a gazdasági növekedés." A főtitkár szerint ha Koppenhága kudarcot vall, azért nemcsak a jövő nemzedékeinek kell nagy árat fizetniük, hanem már a ma élő generációknak is.

Genetikai tervezés Új mesterséges megtermékenyítési eljárás révén jött világra egy újszülött Nagy-Britanniában: a kis Oliver a világon az első baba, aki úgy született, hogy az embriót a kromoszómák teljes vizsgálata után választották ki és ültették be. A 41 éves anya tizenhárom bevett módon végzett, ám sikertelen megtermékenyítés és három vetélés után hozta világra a kisfiút. A termékenységi klinika olyan eljárást alkalmazott, amelynek során a beültetendő petesejtet az örökítőanyagot hordozó kromoszómák vizsgálata után választották ki.

Murdoch beszólt a BBC-nek Hatalmas felzúdulást váltottak ki Nagy-Britanniában James Murdochnak, a médiamogul Rupert Murdoch 36 éves fiának szavai, aki a világszerte etalonnak tartott BBC-t nevezte meg mint a független újságírás legnagyobb ellenségét egy konferencián - adta hírül az ITCafé. Murdoch szerint a brit médiapiacon az államilag támogatott újságírás veszélyezteti a hírek közvetítésében szükséges pluralitást és függetlenséget. Az érvek között az is elhangzott, hogy a BBC a világ egyik leglátogatottabb honlapcsaládján keresztül az állami támogatásnak köszönhetően ingyenesen biztosítja a hírekhez való hozzáférést az interneten, és ezáltal versenyhátrányba kerülnek a szabad piacon küzdő hírportálok. Az idősebb Murdoch nemrég jelentette be, hogy a reklámbevételek visszaesése miatt az irányítása alá tartozó lapok jelenleg ingyenesen olvasható internetes kiadásaihoz a jövőben csak előfizetési díj ellenében lehet majd hozzáférni. Murdochék szerint az előfizetéses modellre való áttérés a jelenleg ingyenes online újságírás egészének jövője is.

Börtön a bloggereknek Az azerbajdzsáni hatóságok letartóztattak és öt év börtönre ítélhetnek két helyi bloggert, állítólag garázdaságért. Valószínűbb, hogy politikai okai voltak az őrizetbe vételüknek, a bloggerek ugyanis olyan videót töltöttek fel a netre, amiben a kormányzati kommunikációt cikizik - adta hírül az Index a BBC nyomán. A YouTube-ra június végén került fel egy video, amin azerbajdzsáni fiatalok azeri nyelven interjúvolnak egy szamárnak öltözött férfit. A videón a szamár sajtótájékoztatót tart arról, hogy Azerbajdzsán milyen nagyszerű ország, és mennyire megbecsülik ott a szamarakat. A felvétel egyértelműen az ország kormányzati sajtótájékoztatóinak paródiája, amelyek általában egyszerű propagandaesemények. Az Újságírók Határok Nélkül nevű civilszervezet szerint Azerbajdzsánban gyakorlatilag nincs szólásszabadság. A helyi közszolgák védettséget élveznek, nem nyomoznak utánuk, nem lehet felderíteni a korrupciós ügyeket.

Neked ajánljuk