cyberhírek

  • .
  • 2010. április 1.

Tudomány

CALYPSO A Cassini-űrszonda sikeresen megörökítette a Calypso nevű holdat a Szaturnusz körül. Az apró égitest mindössze 21 kilométer átmérőjű, és korábban egyetlen űrszonda sem közelítette meg annyira, hogy részleteket azonosíthasson rajra.
A fotó alapján az égitest egy hatalmas cipőre emlékeztet.

SZARVASGOMBA Egy francia kutatók által vezetett nemzetközi csoport most közzétett eredményei szerint a szarvasgomba genetikai állományában a származási helyére utaló jelek találhatók. Ezek segítségével azonosítani lehet, mely földrajzi helyről való az adott gomba. A genetikai ujjlenyomatoknak ez az adatbázisa segít majd leleplezni a hamisítást is, amelyet elsősorban Kínából származó gombafajokkal végeznek.

GOLF-ÁRAMLAT A Golf-áramlat nem gyengül a globális felmelegedés hatására - derítette ki az amerikai űrkutatási hivatal. Eddig attól tartottak a kutatók, hogy az áramlat előbb-utóbb megszűnik, és vele együtt Európa fűtése is.

RAJNA Földrajzi bakit fedezett fel Bruno Kremer biológus: szerinte 90 kilométerrel rövidebb a Rajna annál, mint ahogy azt a lexikonok írják. A folyó hossza a XX. század első felében született feljegyzésekben még 1230 kilométer volt, ebből banális hiba, a számjegyek felcserélése miatt lett 1320 kilométer - valamikor 1960 körül.

LHC A CERN bejelentése szerint az első igazán nagy részecskeütközések létrehozását március 30-án (lapzártánk után) fogják először megkísérelni a nagy hadronütköztetőben (LHC). Az első nagy ütközések energiája háromszor akkora lesz, mint az eddigi rekord.

MONSZUN Ázsia, India és Indonézia ipari régióinak légszenynyezését a magas légkörbe szállítja a nyári monszun - derült ki egy kanadai műhold felvételeiből. A kutatók a hidrogén-cianid terjedését követték nyomon, és arra jöttek rá, hogy a légköri jelenségek miatt Ázsia szennyezései körbejárják az egész világot.

NEPTUNUSZ Friss csillagászati-kozmológiai hipotézisek szerint különös körülmények között alakult ki a Naptól legtávolabbi bolygó, a Neptunusz, melynek legnagyobb holdja, a Triton a többi holdhoz és a Neptunusz forgásirányához viszonyítva ellentétesen kering a bolygó körül.

A modellek alapján az ősi Neptunusz kölcsönhatásba lépett a környezetében lévő sok apró bolygócsírával, és azokat kipenderítette a térségből, miközben kifelé vándorolt. Így érkezhetett el oda, ahol az ősi Triton - akkor még a Neptunusztól függetlenül - keringett a Nap körül: a két égitest gravitációs kölcsönhatásba lépett, amelynek eredményeként a gázbolygó a Tritont holdjává tette. A számítások alapján erre akkor lehetett reális esély, ha a Triton korábban sem magányos égitest volt, hanem egy másikkal együtt mozgott, ahhoz hasonlóan, mint ahogy a Plútó és a fele akkora Charon is egymás körül keringenek. A kifelé vándorló Neptunusz találkozott a párossal, és a kölcsönhatás eredményeként a Triton annyira lelassult, hogy a Neptunusz körüli pályára állt. Ezzel egy időben a Triton eredeti társa vagy kilökődött a rendszerből, vagy a Neptunuszba zuhant, és eggyé olvadt vele. A fenti forgatókönyv annál valószínűbb, minél nagyobb volt a Triton ősi párjának tömege - egyes becslések alapján a Földénél is nagyobb lehetett.

TONHAL Több előterjesztést is elbuktak a természetvédők az elmúlt két héten Katarban megrendezett ENSZ-konferencián, ahol az élőlények és a belőlük előállított termékek nemzetközi kereskedelmét vizsgálták felül. Több, halászattal kapcsolatos korlátozást is Japán sikeres kampányának köszönhetően utasítottak el - mint például az atlanti kékúszójú tonhal halászatának betiltását. A korlátozásokat ellenzők élére álló Japán sikeresen megnyerte a kis, szegény országok támogatását, akiket megfélemlített azzal, hogy a korlátozás tönkre fogja tenni a gazdaságukat, emellett kétségbe vonta a tiltás tudományos megalapozottságát is. Japán számára különösen fontos a tonhal, ugyanis ebből készül a legfinomabb szusi és szasimi, és ők importálják a kifogott mennyiség 80 százalékát. Ez a tonhalféle (mely a horvát kétkunás érme hátulján is látható) különösen nagyra becsült Japánban: egy 200 kilogrammos példány tavaly több mint 40 millió forintért kelt el a legnagyobb tokiói halpiacon. A döntés előtti este a japánok még egy fogadást is tartottak egyes delegáltaknak, ahol állítólag rengeteg tonhalszusit szolgáltak fel. Az Egyesült Államok által szorgalmazott javaslatot végül csak húszan támogatták, harmincan tartózkodtak - ellenben hatvannyolcan ellene szavaztak. Vereséget szenvedtek a porcoshalak védői is, akik halászati kvóta bevezetését szerették volna a cápákra, jelenleg ugyanis nincsen rájuk vonatkozó szabályozás. Elutasították azt a javaslatot is, hogy a klímaváltozás miatt jelentős veszélyben lévő jegesmedvéket átsorolják egy másik védettségi kategóriába, megtiltva ezzel a belőlük készült termékek kereskedelmét. Az Egyesült Államok előterjesztése az erőteljes kanadai, norvég és grönlandi ellenállás miatt bukott meg, akik azzal érveltek, hogy a jegesmedve vadászata létfontosságú az őslakosok számára. Frank Pokiak, a kanadai őslakosok egyik vezetője azt nyilatkozta, hogy a sarkvidéken élők már generációk óta vadásznak a medvékre húsuk és bundájuk miatt. Elmondása szerint fenntartható vadászatot folytatnak, és ha nemzetközi tiltás születik, akkor sem fogják abbahagyni.

HIV+TBC A szakembereket egyre jobban aggasztja annak lehetősége, hogy a HIV-fertőzés és a tüdővész halálos kombinációja a világ következő nagy egészségügyi válságát okozza. A tuberkulózis világnapja alkalmából az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet felhívta a figyelmet Lesothóra, ahol a harmadik legmagasabb a HIV-fertőzések és a negyedik legmagasabb a gümőkóros esetek előfordulása a világon. Lesotho egyike a világ öt azon országának, ahol a legrövidebb ideig élnek az emberek: az amerikai külügyminisztérium mindössze 40 évre becsüli a kis fekete-afrikai országban várható átlagos élettartamot, az MSF pedig még ennél is rövidebb életet, átlagosan 36 évet jósol a lesothóiaknak. "Komoly figyelmet kell fordítani az együttes tuberkulózis-HIV fertőzésre, mert ez új járvány kiindulópontja lehet" - figyelmeztetett Michel Sidibe, az ENSZ AIDS elleni programjának vezetője is. Dél-afrikai bányákból hazatért HIV-pozitív lesothói vendégmunkások hurcolták be a tuberkulózis egy olyan formáját, amely ellenáll a betegség gyógyítására használt szokásos antibiotikum-koktélnak.

Figyelmébe ajánljuk