cyberhírek

  • .
  • 2010. július 29.

Tudomány

Zombihálózat Az FBI segítségével a szlovén rendőrség leleplezett egy fiatalokból álló csoportot, amelynek tagjai több mint 13 millió számítógépet megfertőző vírust alkottak. A zombihálózat nyomaira tavaly bukkant egy kanadai cég. Kalóznet A Svéd Kalózpárt a felhasználók számára teljes anonimitást biztosító internetszolgáltatás indítását tervezi, hogy ezzel is védjék a fájlcserélők jogait.
A szolgáltatás béta-tesztje Lund városában indult.

Fagyálló Ausztrál kutatók négy olyan polipfajt fedeztek fel az Antarktiszon, amelyek mérge fagypont alatt is hatékony. A tudósok szerint a speciális mérgeknek a gyógyászat is hasznát látja majd.

Naperőmű Szicíliában elindították a világ első olyan naperőművét, amely olvasztott sóban tárolja az energiát. Az erőmű a sóban tárolt hőből naplemente után is képes áramot termelni.

Poligámia Egy malajziai kutatás szerint az első feleségek és gyerekek szenvednek azokban a családokban, ahol poligámia van. A Malajziában élő muzulmán férfiaknak a jog legfeljebb négy feleséget engedélyez.

Ûrszonda Japán arra készül, hogy 2014-benűrszondát küldjöna Merkúrra,ahol 450 Celsius-fokot kell kibírnia az eszköznek.Az űrhajó teste forog majd, hogy mindig másik oldalát érje a Nap hője, és a felületét tükrökkel borítják be.

Kabala A kölni egyetem kutatói szerint az embereknek egy amulett birtokában több önbizalmuk lesz, és magasabb célokat tűznek ki maguk elé. Aki jól felkészül és megerőlteti magát, kabalája segítségével láthatóan növelni képes a teljesítményét.

Ûrszemét Egy ausztrál cég új lézertechnológiát fejlesztett ki az űrszemét lokalizálására és nyomon követésére. Az új technológia rendkívül kicsi, akár 10 centiméteres tárgyakat is képes azonosítani az űrben.

Facebook: Félmilliárd Félmilliárd felhasználó fölött jár a Facebook, amely 2004-ben egyetemi közösségi oldalként indult. Az újabb mérföldkőnek tekintett adatot aFacebookStories nevű alkalmazás elindításával ünnepelték. Ezzel a programmal a felhasználók saját történeteiket írhatják meg, amelyeket témák, valamint földrajzi hely szerint oszthatnak meg egymással. A közösségi portál a szolgáltatás körüli heves viták, vélt vagy valós személyiségjogi aggodalmak ellenére is exponenciálisan növekszik. A social networknek az első 4 évben sikerült elérnie a 100 millió felhasználót, tavaly decemberben pedig már több mint 350 millió fiókkal büszkélkedhetett. A közösségi portál jelenlegi 500 milliós létszámának 70 százaléka az Egyesült Államokon kívüli területekről származik.

Szuperszonikus autó Bemutatták annak a ceruza alakú autónak a terveit, amely a brit fejlesztőcsapat reményei szerint rövidesen megdöntheti a szárazföldi sebességrekordot. A fejlesztők háromévi aerodinamikai kutatás után álltak elő a Bloodhound Supersonic Car névre keresztelt kocsi terveivel. Az autó, melyet egy Typhoon vadászrepülőgép sugárhajtóműve és egy Falcon rakéta hajt, a tervezők szerint átlépheti az ezer mérföld per órás sebességhatárt. A rekorddöntési kísérletre 2012-ben kerülhet sor egy kiszáradt dél-afrikai tó, a Hakskeen Pan medrében. A tervek szerint a Bloodhound 45 másodperc alatt éri majd el álló helyzetből az ezermérföldes sebességet, és eközben 7,25 kilométert tesz meg. A jelenlegi, 763 mérföld per órás sebességrekordot ugyanez a Richard Noble vezette brit fejlesztőcsapat érte el 1997-ben, Thrust SuperSonic Car nevű autójával.

Korrupció Az amerikai professzorok szövetségének elnöke azzal vádolja a BP brit olajtársaságot, hogy megpróbálja "megvásárolni" a legjobb kutatókat és akadémikusokat, hogy segítségére legyenek a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa kapcsán indított peres ügyekben. A BBC birtokába került egy szerződés másolata, amelyet a BP kutatóknak ajánlott. Ebben az olajtársaság kiköti, hogy nem publikálhatják a BP-nek végzett kutatásuk eredményeit, és nem beszélhetnek az adatokról legalább három évig, illetve ameddig a kormány jóvá nem hagyja az olajcégnek az egész Mexikói-öbölre vonatkozó helyreállítási tervét.

Diákhardver A világ legolcsóbb, mindössze 35 dolláros érintőkijelzős laptopját fejlesztették ki Indiában. A napelemmel is felszerelhető gépet diákoknak szánják. A Linux-alapú eszközt várhatóan 2011-ben vezetik be a felsőoktatásban, és további cél, hogy az árat még lejjebb, tíz dollárnak megfelelő összegre csökkentsék. India éves költségvetésének három százalékát költi az iskolai oktatásra, és sikerült 64 százalék fölé tornászni az írni és olvasni tudók számát az 1,2 milliárd lakosú országban.

Lézerágyú ARaytheon Missile Systems amerikai hadiipari cég bemutatta nagy teljesítményű lézerfegyverét, amivel rakétákat, repülőgépeket lehet lelőni, vagy kisebb hajókat lehet elsüllyeszteni. Az utolsó védelmi vonalra szánt fegyver hat ipari lézerből áll, amelyek egyszerre fókuszálnak a célpontra. A lézersugár teljesítménye 50 kilowatt, az eddig titokban tartott teszteken négy robotrepülőt lőttek le vele repülés közben.

Figyelmébe ajánljuk