cyberhírek

  • .
  • 2011. július 28.

Tudomány

Marsjáró Egy 150 kilométer átmérőjű kráterben álló hegy lábánál landol majd a vörös bolygón a NASA következő marsjárója, a Curiosity (Kíváncsiság). Többek között azt fogja kutatni, hogy a kiszemelt körzetben megfelelőek voltak-e valaha a körülmények az élet kialakulásához. Letartóztatás Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei egy országos akció keretében őrizetbe vették az Anonymous nevű hackercsoport 14 aktivistáját.
Az FBI New York-i, New Jersey-i és kaliforniai lakásokban tartott házkutatást, és lefoglalt legalább egy számítógépet is.

Származástan Ha valakinek a genetikai öröksége nem afrikai, pontosabban nem a mai afrikaiak genetikai állományával bír, akkor a genomjának egy része a Neander-völgyiektől származik - állapította meg egy kanadai kutatócsoport.

Megfigyelés A szülők 55 százaléka használja a közösségi oldalakat, hogy ellenőrizze gyermeke online aktivitását, és további 5 százalék megtenné, ha tudná, hogyan kell - derült ki egy brit felmérésből.

Lehallgatás Egy felmérés szerint több tízezer magyar felhasználó telepített már kémprogramot más számítógépére. Általában szerelmes férfiak követik nyomon párjukat, és a munkáltatók is gyakran megfigyelik az alkalmazottakat.

Memória Az online keresés megváltoztathatja, hogyan emlékszik az agyunk az információkra. A Columbia Egyetem kísérletsorozatában bebizonyították, hogy hajlamosabbak vagyunk jobban emlékezni a dolgokra, ha úgy gondoljuk, nem fogjuk a neten megtalálni.

őstudás Bebizonyosodott, hogy létezik "velünk született tudás" - állítják a lausanne-i egyetem kutatói, akik azt állítják, hogy az idegsejtek az ember korábbi tapasztalataitól független kapcsolatokba is kerülhetnek egymással.

Ember-állat hibridek Az olyan tudományos kísérletek, amelyekben emberi géneket vagy sejteket illesztenek be állatokba, új szabályozást igényelnek, hogy biztosítható legyen etikusságuk, és ne vezessenek torzszülöttek létrehozásához - figyelmeztetett a brit Orvostudományi Akadémia. Miközben az állatok emberhez való közelítése értékes betekintést nyújt az emberi test működésébe, és abba, hogyan alakulnak ki a betegségek, a tudósok álláspontja szerint egyértelmű szabályozásra lenne szükség, hogy az állatok emberiesítését körültekintően ellenőrizzék. Az olyan szélsőséges forgatókönyvek, amelyek például arról szólnak, hogy emberi agysejteket főemlősökbe áthelyezve beszélő majmokat hozhatnak létre, egyelőre a sci-fi irodalom részei maradtak, bár a kutatók világszerte egyre jobban kitolják a határokat. Kínai szakemberek emberi őssejteket vittek már be kecskemagzatokba, amerikai tudósok pedig tanulmányozták annak lehetőségét, hogy emberi agysejtekkel rendelkező egeret alkossanak.

Hazatérés 2011. július 21-én, nem sokkal reggel hat előtt sikeresen landolt a Kennedy Ûrközpont leszállópályáján az Atlantis. Ezzel véget ért a NASA harminc évvel ezelőtt útjára indított űrsiklóprogramja.

Anonymous vs. NATO Az Anonymous hackercsoport feltörte a NATO honlapját: több gigabyte titkos dokumentumot töltöttek le, de nem hozzák nyilvánosságra a fájlokat, mert az felelőtlenség lenne. A Twitter közösségi oldalra feltett üzenetükben képet mutattak egy dokumentumról, amelyen a "NATO - titkos" felirat és 2007. augusztus 27-i dátum volt. A NATO elítélte a támadást, mert veszélybe sodorhatja a szövetségesek és állampolgáraik biztonságát.

Adatcsempész szoftver Amerikai programozók olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely biztonságosnak nyilvánított weboldalak forgalmába rejti a betiltott honlapok adatait. A Telex ismert titkosítási technikákat használ, hogy a valós adatokat nehéz legyen visszafejteni. A Telex egyelőre csak prototípus, de kínai webszűrőket már képes kijátszani.A szoftver azt a tényt használja ki, hogy kevés országban blokkolják a teljes internetet, némi hozzáférést engedélyeznek az állampolgároknak, akik meglátogathatnak biztonságosnak nyilvánított weboldalakat.

Hacktivity Több mint ezer hacker érkezik Kelet-Közép-Európa legnagyobb hackerkonferenciájára szeptemberben. A nyitó előadó Raoul "Nobody" Chiesa lesz Olaszországból, aki Európa legismertebb kiber-hadviselési és kiberbűnügyi szakértőjének számít.

Halott zóna Minden idők legnagyobb oxigénhiányos zónája alakulhat ki idén a Mexikói-öbölben amerikai kutatók helyszíni mérései szerint. A Mississippi folyóból a Mexikói-öbölbe zúduló szennyvíznek jelentős környezetpusztító hatása van. A szennyezés a folyó vízgyűjtő területén számos forrásból táplálkozik, kukoricaföldekről, víztisztító üzemekből, olajfoltos parkolókból vagy akár golfpályákról is. A Mississippi torkolatánál, Louisiana állam partjainál a szennyvíz hatására majdnem minden nyáron hatalmas halott zóna alakul ki. Akorábbi kutatások igazolták, hogy az öbölben az emberi tevékenységhez köthető nitrogénszint megtriplázódott ötven év alatt. Az elmúlt öt évben a halott zóna területe elérte átlagosan a 15 ezer négyzetkilométert, és a szakemberek azzal számolnak, hogy idén meghaladhatja a 24,3 ezer négyzetkilométert.

Terrafugia vs. Phantom Jóval olcsóbb a Terrafugia nevű repülő autó, mint a Rolls Royce cég Phantomja. A Terrafugia ára nagyjából 45 millió forint, míg egy Phantom 70 millióba is belekerül. A Terrafugia üzemanyag-fogyasztása közúton 10 liter, míg levegőben óránként valamivel 20 liter alatt van. Szárnyainak fesztávolsága 9 méter, a földi csúcssebessége 110, a légi 200 kilométer óránként. Sofőrjének rendelkeznie kell autóvezetői engedéllyel és pilótajogosítvánnyal egyaránt. A brit polgári légiközlekedési hatóság szerint a kétéltű jármű inkább az Egyesült Államokban válhat majd be, ahol még a legkisebb településeknek is van saját repülőterük.

Figyelmébe ajánljuk