cyberhírek

  • .
  • 2011. augusztus 4.

Tudomány

Bionikus szemüveg Budapesten nyolc magyar kutató dolgozik azon, hogy a vakoknak és gyengénlátóknak egy mobiltelefon kamerája és egy kiegészítő készülék elég legyen ahhoz, hogy megállapítsák, milyen színű egy ruha, hol van a zebra az úttesten, vagy milyen jelzésű busz futott be a megállóba. Etikus hackerek A Google és a Mozilla után a Facebook is úgy döntött, hogy anyagilag is elismeri a szolgáltatásaiban hibákat kereső és azokat etikusan kezelő hackerek munkáját. A Facebook már eddig is fenntartott egy dicsőségfalat, mostantól pedig 500 dollár jutalmat ad minden bejelentett biztonsági hibáért. Nagy testvér Speciális szoftverrel ellenőrizteti a wifizőket Kína: a kínai rendőrség arra utasította a kávézókat, szállodákat és más üzleteket Peking központjában, hogy telepítsenek egy olyan szoftvert, amellyel ellenőrizhetik a wifihálózatot használókat, különben megbírságolják őket. Rokonság A teknősök a gyíkokkal, nem pedig a krokodilokkal és a madarakkal állnak közeli rokonságban - állapította meg egy amerikai kutatócsoport, véget vetve ezzel az őslénykutatók és a molekuláris biológusok több évtizedes vitájának. Összeférhetetlenség Missouri állam szenátusaelfogadtaa Senate Bill 54 nevű törvénycsomagot, amely megtiltja az államban minden tanárnak és a diákjaiknak, hogy ismerősnek jelöljék be egymást közösségi oldalakon. Hétmilliárd A Harvard demográfiai kutatásaszerintmég az idén megszületik a Föld hétmilliárdadik lakója.
Az ENSZ előrejelzései szerint az évszázad végére a tízmilliárdon is túl lesz ez a szám.

Lehallgatás Mobiltelefonok és wifihálózatok forgalmát is képes lehallgatni az a miniatűr robotrepülő, amelyet két amerikai fejlesztett ki. Az automatikus jelszótörővel felszerelt, távirányítással működő, ragadozómadár méretű légi járművet a Black Hat hackerkonferencián is bemutatják.

Médiacápák A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg végzett az élen a "100 legbefolyásosabb ember a médiában" listán az Egyesült Királyságban. Jack Dorsey, a Twitter társalapítója a második helyezett. A Google alapítója, Larry Page a harmadik, a negyedik helyre Mark Thompson érkezett a BBC-től. 'ket az Apple-vezér Steve Jobs követi - a tavalyi első helyről csúszva le. Bár az első két helyen közösségi oldalak alapítói állnak, az író-újságíró, Twitter-sztár Stephen Fry már nem szerepel a százas listán. Julian Assange, a WikiLeaks főszerkesztője a 2010-es 58. helyről a 32.-re lépett előre, a Microsoft-főnök Steve Ballmer viszont idén nem szerepel a listán.

Antitest Brit és svájci kutatók felfedezték az első olyan ellenanyagot, amely az influenza A vírus minden típusával szemben képes felvenni a küzdelmet. A kutatók azt remélik, hogy univerzális vakcinát fejleszthetnek ki, amely az influenza minden formájától megvédi az embereket. Jelenleg minden évben új védőoltást kell kifejleszteni a szezonális influenza ellen, alkalmazkodva a vírus változásaihoz. A H1N1-járvány idején kiderült, hogy a vírussal megfertőződött emberek közül egyeseknél "szuperimmunitás" alakult ki más fertőzésekkel szemben is. A brit Mill Hill-i intézet kutatói és svájci kollégáik több mint százezer mintát vizsgáltak meg, amelyek H1N1-influenzán átesett vagy az ellen védőoltást kapott emberek immunsejtjeit tartalmazták. Ezekből a mintákból sikerült elkülöníteni egy ellenanyagot, amely az FI6 jelölést kapta. A vírus összes ismert altípusát megcélozza, állatkísérletekben teljes mértékű védelmet nyújtott a H1N1-vírus halálos dózisával szemben a vakcinált egereknek, amelyek két nap elteltével felgyógyultak.

Olasz meló Az Anonymous néven elhíresült hackerközösség azt állítja, hogy betört a kiberbűnözés-ellenes olasz ügynökség, a CNAIPIC rendszerébe, és rátette a kezét nyolc gigabájtnyi titkos dokumentumra. Ha a hír igaz, az jelentős aggodalomra adhat okot, a legfontosabb olasz IT-rendszerekre ügyelő CNAIPIC ugyanis a világon több titkosszolgálati szervezettel is együtt dolgozik - adta hírül a hvg.hu a Naked Security nyomán. Az eltulajdonított dokumentumok egy részét is közzétették, ezek többek közötttöbb külföldi kormányszerv, például az amerikai mezőgazdasági minisztérium és az ausztrál védelmi tárca adatait tartalmazták. De a fájlok között több magántulajdonban lévő cég információi is feltűntek. Nem tudni, miért épp az olasz ügynökséget célozta meg a hackercsoport. A Naked Security mindenesetre megemlíti, hogy korábban az olasz hatóságok az Anonymous olasz ágának felszámolásán dolgozva több házkutatást is tartottak, és egyesek ellen vádat is emeltek.

Időutazás A foton, a fény legkisebb egysége engedelmeskedik Einstein elméletének, amely szerint semmi sem képes gyorsabban haladni, mint a fény - bizonyították hongkongi tudósok, demonstrálva, hogy lehetetlen az időutazás. Az időutazás elméleti lehetősége tíz éve vetődött fel, amikor a tudósok felfedezték, hogy bizonyos optikai impulzusok szuperluminális, azaz a fény sebességét meghaladó sebességre képesek. Később ugyanez vizuális effektusnak bizonyult, ám a kutatók úgy vélték, hogy "magányos" fotonok mégis képesek meghaladni a fény sebességét. Most azonban ezt is sikerült cáfolni.

Csúcskísérlet Ötezer méter alá merült háromfős legénységével a kínai Csiaolung (Jiaolong) elnevezésű szonda.Ez azt jelenti, hogy a világon a tengerek fenekének 70 százalékára képesek leereszkedni. A 7000 méterre hitelesített eszközzel 2012-ben próbálják meg a maximális teljesítményt elérni. A Csiaolung 2010 nyarán a Dél-kínai-tengeren 17 alkalommal merült, fénykép- és videofelvételeket küldött a bázisra, és egy robotkar segítségével kitűzték a kínai nemzeti zászlót és a sárkánypalota jelét a tengerfenéken. Kína az Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország és Japán után az ötödik ország, amely a tengerszint alatt 3500 méternél mélyebbre küldött embert.

Figyelmébe ajánljuk