Dátumváltás: Füstbe ment katasztrófaterv

  • Bodoky Tamás
  • 2000. január 13.

Tudomány

Most már biztosan tudhatjuk, amit karácsonyi számunkban példátlan merészséggel, a magyar és a világsajtóban szinte egyedülálló módon jósoltunk: a média által agyoncsócsált, sokak szerint civilizációs töréssel fenyegető millennium bug vaklármának bizonyult. Kisebb fennakadások, apróbb malőrök azért előfordultak a dátumváltás során, de nem több, mint amennyit például a Windows operációs rendszer bármilyen időszámítás huszonnégy órája alatt produkál.
{k200002_28;b}Most már biztosan tudhatjuk, amit karácsonyi számunkban példátlan merészséggel, a magyar és a világsajtóban szinte egyedülálló módon jósoltunk: a média által agyoncsócsált, sokak szerint civilizációs töréssel fenyegető millennium bug vaklármának bizonyult. Kisebb fennakadások, apróbb malőrök azért előfordultak a dátumváltás során, de nem több, mint amennyit például a Windows operációs rendszer bármilyen időszámítás huszonnégy órája alatt produkál.A hobbista és professzionális felhasználók életét megkeserítő rendszerfagyásoknak és szoftver-problémáknak máskor nincsen hírértéke, ezúttal azonban az egész világsajtó a régebbi számítógépek két számjegyű dátumkezeléséből adódó kibernetikus kataklizmára volt kihegyezve. Az infokommunikációs cégek alkalmazottai válságstábokba tömörülve, az időzónák mentén felsorakoztatva izgultak, hogy az előző két év megfeszített munkájával sikerült-e rovartalanítani a világfalu infrastruktúrájának kódját, a NASA már december 28-án lehozta a Hubble űrtávcső javításán dolgozó Discovery űrrepülőgépet, 31-én pedig a CNN élőben közvetítette a délután még szorongó arcberendezésű, éjfél felé közeledve viszont egyre mosolygósabb szakértőket az egyik atombunkerban berendezett amerikai Y2K-központból, és huszonnégy órára még Magyarországon is "évszámkezelési" kormánybiztos vette át az operatív hatalmat. Ehhez képest elég soványka eredményt hozott a nagy nap. Egy olasz börtönben plusz száz évet adtak a rabok büntetéséhez, egy dán csecsemőt 1900-ra antedatáltak, időzónánként egy újszülött pedig elnyerte a 2000. év első bébijének járó megkülönböztetett tiszteletet és az ezzel járó pelenkacsomagot, blue chip-részvényeket, miegymást - viszonylag erős mezőnyben: Új-Zélandon például hat gyermek született az új év első húsz percében, az egyik svéd városban pedig még ingyenes hotelszobát is biztosítottak a vállalkozó szellemű pároknak a kilenc hónappal ezelőtti felkészülési szakaszban.

Ami a technikai zűröket illeti, december 30-án Angliában csütörtököt mondott (egyébként csütörtök volt tényleg) egy egész sor POS-terminál a hitelkártya-elfogadó helyeken, amiben néhányan a globális összeomlás előjátékát vélték felfedezni, de a folytatás úgyszólván elmaradt. A dátumvonalnál a greenwichi középidőnél 14 órával korábban,

közép-európai idő szerint 11 órakor

az óceániai Tonga- vagy Kiribati-szigetek léptek át leghamarabb 2000-be, az elsőség kérdése azonban vitatott, hiszen Kiribati még 1995-ben önkényesen több ezer kilométerrel arrébb húzta meg a dátumvonalat, és néhány, egyébként lakatlan szigetét Millennium-szigetek névre keresztelte - amire Tonga uralkodója, a 81 éves IV. Tafa´a hau Tupou király idén speciális nyári időszámítás bevezetésével reagált. Egy órával később, magyar idő szerint péntek délben az antarktiszi kutatóállomások, a számítógépes évszámváltás indukálta esetleges problémákban leginkább érintett fejlett ipari országok közül pedig elsőként Új-Zéland következett, ahol a várakozásokkal ellentétben csak a telefonszolgáltatásban következtek be - a millennium bugtól egyébként teljesen független - átmeneti fennakadások, mert a lakosság jelentős része egyszerre próbálta meg felhívni szeretteit, és ily módon jelentősen túlterhelte a telefonhálózatot. "A lámpák változatlanul égnek, a helyzet normális" - jelentette a Reuters, sőt a közművek, az energiaszolgáltatás, a légiirányítás, a banki rendszerek is hiba nélkül léptek át a kétezres évekbe, és kisvártatva hasonló jelentést adott ki az orosz csendes-óceáni flotta kamcsatkai bázisa is.

A következő neuralgikus dátumpontot a legkeletebbre fekvő, bilibinszki orosz atomerőmű képezte, amely magyar idő szerint délután egy órakor került a kritikus zónába, de hamarosan kiderült, hogy működésében ez nem okoz semmiféle zavart, ahogyan az egész Oroszországot átívelő Gazprom gázvezeték-hálózatot irányító automatikában sem:

"Minden

pompásan működik"

- nyilatkozták megkönnyebbülten az illetékesek. Kisvártatva az ausztráliai Sydney és Darwin is megúszta az apokalipszist, és a világ végre az ünneplésre is koncentrálhatott: megkezdődött a föld körüli tűzijáték-sorozat, Guam falvaiban a bennszülöttek tradicionális rítusaival, Japánban buddhista templomok csengettyűivel, Észak- és Dél-Korea demilitarizált övezetében pedig egy 21 tonnás harang kongatásával űzték el a millennium bugot. Bár a kínai időszámítás szerint az új év csak egy hónap múlva esedékes, a Tienanmen téren hatalmas tömeg gyűlt össze, Hongkong pedig millenniumi fényjátékkal szórakoztatta a népet, sőt műholdon keresztül Malajzia, Szingapúr és Tajvan lakosságát is.

Indiában a Katmandu-Újdelhi járatot eltérítő légi kalózokkal való megállapodás is tetézte az örömöt, bár az iszlám vallású lakosság inkább a három muzulmán harcos szabadon bocsátásának örült, mintsem az évszámváltásnak, amely az ő hitük szerint mostanában nem is esedékes: Iránban hivatalosan is megtiltották a millenniumi ünneplést, úgyhogy az utcákra vonult milliók inkább Izrael, az Egyesült Államok és a kétkulacsos Jasszer Arafat elleni tömegtüntetéssel vezették le energiáikat.

Moszkvában kapóra jött a dátumpara, amely feltehetően szerepet játszott Jelcin elnök hirtelen lemondásában: elég hülyén érezhette magát szegény, amikor kiderült, hogy sem a nukleáris fegyverrendszerekben, sem az atomerőművekben nem állt elő vészhelyzet, az amerikai kémműholdak mindössze néhány Scud rakéta indítását jelezték Csecsenföldön, ez azonban szándékos volt, jó előre be is jelentették az orosz és amerikai katonai szakértőket összekötő millenniumi forródróton, mielőtt becélozták őket Groznijra.

"A csernobili atomerőmű irányítórendszerei fennakadás nélkül léptek át a 2000. évbe" - jelentette az AFP, és a másik négy ukrán atomerőmű sem reagálta túl a váltást.

Magyarországon éjféltájban

már szinte mindenki tudta, megúsztuk, de azért a Magyar Honvédség mégis csak a stratégiailag legfontosabb számítógépeket hagyta bekapcsolva szoros felügyelet alatt a légierő számítóközpontjában, és az évszámváltást megelőző nemzetközi megállapodások értelmében - melyek szerint szilveszterkor minden ország maximális önellátásra rendezkedik be - hazánkban ezen az éjszakán a szokásos gyakorlattól eltérően áramimport sem volt. Az Antenna Hungária is megerősített szolgálatot tartott folyamatos készenlétben, hogy beindítsák a szükségadót, amely vészhelyzetben a Petőfi rádió URH hullámhosszán sugározta volna a szükségállapot kihirdetését és az ehhez hasonló szórakoztató programokat. "Furcsaságok észlelhetők, de úgy tűnik, hogy a világnak az a része, amely már új évet ír, zökkenőmentesen vészelte át a váltást" - nyilatkozta Mojzes Imre évszámkezelési kormánybiztos 23 óra tájékán. Az áramellátásért felelős központok már éjfélkor levizsgáztak, a mobilszolgáltatóknál csak a rövid szöveges üzenetek területén tapasztaltak a túlterheltség okozta torlódásokat, hajnali négyre kiderült, hogy Pakson sem történt semmi rendkívüli, a hétfői nyitásnál pedig a bankok kompatibilitása is bebizonyosodott.

Egy időzónával nyugatabbra, Angliában hasonlóan alakult a helyzet, bár a biztonság kedvéért a brit kormány levonult abba a bunkerbe, ahol Winston Churchill húzta meg magát a II. világháború alatt. Súlyos áldozatokat csak az alkoholmérgezés szedett, meg néhány hacker, akik tönkretették a leglátogatottabb online vasúti menetrendet, valamint egy kisfiú, aki elvágta az összes kábelt kedvenc számítógépén, hogy ezzel a módszerrel tartsa távol az Y2K vírust.

Hátra volt még

az amerikai kontinens

Rio de Janeiróban hárommillióan gyűltek össze a Copacabana tengerparton, hogy Yemanja tengeristennőnek ajánlják az új évet. New Yorkban harminckétezer rendőr vigyázott a kétmillió ünneplőre, akik a New York Times által idén 96. alkalommal megrendezett ünnepségen vettek részt. (Részletes beszámoló a 30-31. oldalon - a szerk.) Súlyosabb számítógépes problémát csak a globális műholdas helyzetmeghatározó rendszer (GPS) rakoncátlankodása okozott, amely átmeneti dátumzavart idézett elő a Pentagonban és néhány amerikai villanyerőműben, de a hibát gyorsan elhárították. John Koskinen, az amerikai dátumguru megkönnyebbülten nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy az évszámváltás nemcsak az Egyesült Államokban, de azokban a fejletlenebb országokban is zökkenőmentesen zajlott le, ahol nem költöttek dollármilliárdokat a probléma megelőzésére. A megjósolt terrortámadások is elmaradtak, rövid időre ugyan le kellett zárni a Szent Lőrinc-folyó egyik révátkelőjét az USA-kanadai határon, mert a villanyszimat - mint később kiderült, tévesen - veszélyes anyagot jelzett az egyik járművön.

Az Y2K-problémák, illetve elmaradásuk következménye, hogy Szlovéniában már január 2-án, vasárnap (!) pánikkeltés miatt lemondatták a dátumváltásért felelős politikust. A kubaiak szerint az egész cirkusz csupán

a kapitalisták

burzsoá trükkje,

egyszerű rémisztgetés volt, de a France-Soir vezető publicistája is hosszan méltatlankodott, Milos Zeman cseh miniszterelnök pedig csalásról beszélt, és kirohanást intézett "a számítógépes kultúra fetisizmusa" ellen. Számos cég perbe fogta a biztosítótársaságokat, hogy velük fizettesse meg a számítógép-rendszerek kétezerállóságára költött horribilis összegeket, és nem jött be az a valamivel reálisabbnak tűnő lehetőség sem, hogy az Y2K-pánik hatására a lakosság tömeges pénzkivonásba kezd, ami akár a pénzügyi rendszer stabilitását is megingathatta volna: az Egyesült Államokban január első hetében páncélozott teherautókkal szállították vissza a bankfiókokból a központi jegybankba az erre a célra kihelyezett készpénztömeget. A millennium bug egyébként a hongkongiakhoz volt a legkegyesebb: szilveszterkor, éjfél után a rendőrség elektronikus alkoholszondái felmondták a szolgálatot.

Bodoky Tamás

Repülésbiztonság

Bár néhány légitársaság biztos, ami biztos alapon törölte szilveszteri járatait, a légi forgalom világszerte fennakadás nélkül zajlott a kritikus időszakban. A Ferihegyi repülőtér kezdetben azt állította, hogy december 31-én este tíz órától január elsején hajnalig nem lesz repülőgép a magyar légtérben, de az LRI később már elismerte, hogy legalább huszonöt gép gond nélkül átrepült. A Malévnál egyetlen rendkívüli eseményt sem regisztráltak. A felkészülés 310 millió forintba került.

- bt -

Figyelmébe ajánljuk