Égen s földön - Rejtett óceánok

Tudomány

Beigazolódott a gyanú: kiterjedt vízóceán hömpölyög a Szaturnusz rejtélyes holdja, az Enceladus jégkérge alatt.

Bár hajlamosak vagyunk hinni a földi élet megismételhetetlen egyediségében, sosem szűntünk meg élni a gyanúperrel: mi van, ha mégis van élet akár a legközelebbi csillagászati értelemben vett szomszédságunkban is - még ha az nem is a miénkhez hasonló, többé-kevésbé értelmes, létformákban gazdag fauna és flóra. Mivel az élet elengedhetetlenül fontos feltételei között, radikálisan más logika szerint felépülő életformák nemismeretében saját éltető elemeink meglétét szoktuk felsorolni, érthető módon a potenciálisan lakható zónákon mindenekelőtt vizet szoktunk keresni. A Marson folyó kutatások ígéretesek (lásd erről: Egér is lesz?, Magyar Narancs, 2008. augusztus 21.) - s mind több jel mutat arra, hogy fagyott vízen, alkalmi jégsapkákon kívül valaha kiterjedtebb tengerek is hullámozhattak a vörös bolygó felszínén. Az asztrobiológiailag is releváns kutatások egy olyan égitestre koncentrálnak, amelyről egészen a legutóbbi évtizedekig vajmi keveset tudtunk.

Gyűrűbe zárva

Enceladus

Enceladus

 

Az Enceladus a Szaturnusz bolygó egyik nem túl nagy kiterjedésű holdja - a gyűrűs égitesthez tartozó szatellit objektumok tornasorában pusztán a hatodik helyen áll: 505 kilométeres átmérője az éllovas Titánénak mindössze a tizede, a mi Holdunkénak a hetede (némi túlzással szépen beleférne a Kárpát-medencébe). A holdat először a nagy Wilhelm Herschel, az Uránusz felfedezője kapta távcsővégre 1789-ben - nevét a görög mitológia egyik gigászáról nyerte, akit az olümposzi istenekkel vívott balsikerű csata után a hagyomány szerint az Etna alá temettek: utóbbi vulkanizmusa is az Enceladus nyugtalan természetének tulajdonítható. Bő két évszázados felfedezése dacára vajmi keveset tudtunk róla - amíg csak a két (azóta már a Naprendszer peremén suhanó) Voyager el nem haladt mellette a nyolcvanas évek elején. Ezek egyrészt megállapították a hold fontosabb paramétereit, másrészt feltárták az Enceladus felszínének rendkívüli geológiai gazdagságát - no meg azt is, hogy e hold pont a Szaturnusz gyűrűrendszerének egy különösen sűrű szakaszán található. Azóta tudjuk azt is, hogy az Enceladus a ráeső fényt szinte hiánytalanul visszaveri: ez a naprendszer legreflektívebb objektuma. Kivételesen magas (1,4-es) vizuális geometriai albedóval (fény-visszaverődési aránnyal) rendelkezik - köszönhetően annak is, hogy vastag külső kérgét zömmel jég, azon belül is fagyott víz alkotja. 2005-ben azután a kifejezetten a Szaturnusz környezetének feltérképezésére dizájnolt Cassini szonda merészkedett közel hozzá, amely a különös krio-, avagy jégvulkanizmus jeleit fedezte fel az Enceladus déli pólusa körül. Itt a hold kürtőrendszerén keresztül folyékony, meleg víz, vízgőz, kismértékben még metán és szén-dioxid tör fel - s ez az állandó működés viszonylag stabil összetételű légkört is biztosít. Az itteni kriovulkanizmus alapján azt is feltételezhetjük, hogy a vastag jégréteg alatt még egy forró kőzetmag is található - a hold tektonikai mozgásait és sajátos vulkanizmusát pedig a főként a gigantikus gázóriás, a Szaturnusz gravitációja keltette fűtés gerjeszti (ehhez járul még az is, hogy az Enceladus és egy másik Szaturnusz-hold, a Dione kényszerrezonanciában mozog). Emellett feltételezik, hogy radioaktív bomlási reakciók és kémiai folyamatok is termelhetnek bónuszhőt a fűtéshez.

A Cassini kutatásai nyomán a kutatók régóta feltételezik, hogy az Enceladus szilárd vastag jégkérge alatt állandó, alulról fűtött óceán hömpölyög, mely vélhetően e szilárd kőzetaljzattal érintkezve gazdag lehet ásványi anyagokban is - a kilövellt matériában kimutatták az általunk konyhasóként fogyasztott nátrium-klorid jelenlétét is. Az egyelőre még csak sejtelem, hogy e sajátos levesben szerves molekulák is előfordulhatnak (mindenesetre a metán jelenléte biztos, a szén-dioxid és a víz pedig szintén ígéretes kiindulópont egy jég alatti spontán vegyi üzem beindításához). A stabil kéreg alatti óceán fennmaradásához nem árt, ha olyan anyagok is vannak a "levesben", amelyek csökkentik az olvadáspontját - sók és mindenekelőtt ammónia, melynek nyomát szintén felfedezték a jégvulkáni kilövellésekben. Ráadásul az Enceladus múltja még gazdagabb is lehetett, mint a magában is izgalmas jelen - elképzelhető, hogy egy korábbi periódusban, megfelelő pályaadatok megléte nyomán a vulkanizmus és ezzel együtt a kéreg alatti óceán a hold nagy részére kiterjedt.

Kis zöld bálnák

Idővel egyre gyűltek a bizonyítékok egy alapvetően sós óceán meglétére - sőt, a kutatók már a Szaturnusz úgynevezett E gyűrűjének sajátos, sót is tartalmazó összetételét is az Enceladus jégvulkanizmusával kapcsolják össze. A tudósok évek óta elemzik a Cassini 2010 és 2012 között folytatott mérései nyomán nyert gravimetriás (a tömegvonzás apró változásain alapuló) adatokat - ezek eredményét e hónap elején tették közzé, illetve publikálták a Science magazinban. A kutatók mindenekelőtt abból következtettek a déli pólus alatti jégkéreg alatt mintegy 35-40 kilométerre található vízóceán létére, hogy a hold milyen gravitációs hatást gyakorolt a mellette elhaladó Cassini űrszondára. Az Enceladus gravitációs mezeje ugyanis megváltoztatta a Cassini sebességét (ami a továbbított adatok tekintetében afféle Doppler-hatást okozott), ám ez a változás a déli pólus feletti áthaladás közben kisebb volt a vártnál. Ebből a kutatók számára az következett, hogy itt a vastag jégréteg alatt a fagyott víznél sűrűbb, de a kőzetanyagnál kisebb fajsúlyú anyag található - márpedig a folyékony víz éppen ilyen, s ez megmagyarázná a vízkilövelléseket is. Az óceánnak csupán a felszíne fekszik a fent megadott mélységben - becslések szerint legalább 10 kilométer vastag (a földi óceánok esetén csak a viszonylag szűk mélytengeri árkokban mértek ilyen magas vízoszlopot!). Az Enceladus méreteit és a holdkéreg alatti tenger (egyelőre bizonytalanul) korlátozott kiterjedését is figyelembe véve úgy sejtik, hogy a víztömeg mennyisége megközelítheti a Felső-tóét.

Annyi viszont biztos, hogy ezek a körülmények - folyékony, sós óceán saját fűtéssel, amely egyszerű szerves vegyületeket is tartalmaz, miközben érintkezik a hold kőzetmagjával - az Enceladust a földön kívüli élet egyik legígéretesebb helyszínévé teszik.

Víz a mélyből

Minimum Verne Gyula óta él az a hiú ábránd embertársainkban, hogy mélyen a föld mélyében, messze a felső, szilárd kéreg alatt is nagy mennyiségű víz található - a merészebb vernei hipotézisek szerint rögtön gigantikus óceánok formájában. Nos, a mi bolygónk esetében sajnos kevéssé valószínű egy folyékony óceán megléte, de a Graham Pearson kanadai geokémikus által vezetett kutatócsoport számára mind valószínűbbnek látszik, hogy több száz kilométeres mélységben a felszíni vízkészlettel azonos mennyiségű második rezervoár is található. Igaz, az itteni vízkészlet kémiailag kötött formában lelhető fel. Az első bizonyíték is szinte véletlenül került a kutatók kezébe - az alsóbb földköpeny víztartalom szempontjából gyanúba fogott, 410 és 660 kilométer közötti felszín alatti mélységekben található zónájába ugyanis teljes lehetetlenség lefúrni, habár ennek ellenkezőjét állítja a vernei hagyományokat méltón folytató A mag című merész sci-fi fércmű. Ehhez képest most egy, vélhetően a földköpeny eme alsó régiójából származó, vulkáni folyamatok során a felszín közelébe került gyémántot vizsgáltak meg tüzetesen. A barnás színű, nem túl tiszta (ékszergyémántként értéktelen) kristálydarab olyan, ringwooditként ismert, olivinásványt zárt magába, melyet eddig csak laboratóriumban, a földköpenyben zajló folyamatokat szimuláló mesterséges körülmények között tudtak előállítani, illetve amelyet meteoritokból ismertek. Márpedig ez a ringwoodit 1,5 tömegszázalékban tartalmaz vizet, s ez a földköpeny teljes becsült ringwoodittartalmát figyelembe véve elképesztő mennyiségű kötött víz feltételezésére ösztönöz. Más kutatók kissé szkeptikusabbak Pearsonék eredményeit látva: korántsem biztos ugyanis, hogy a földköpenyben mindenhol ugyanolyan nagy koncentrációban fordul elő kötött víz, mint a vizsgált gyémánt keletkezési helyén. Az viszont valószínűnek látszik, hogy a felszíni és a felszín alatti vízkészlet között szoros kapcsolat van. A bolygónk külső burkán zajló lemeztektonikai mozgások, nevezetesen a vízben amúgy is gazdag, ún. alábukó óceáni kéreglemezek más (kontinentális) kőzetlemezek alá gyűrődése (szubdukciója) során jut el a felszínközeli víz nagy mélységekbe, majd csapdába kerülve végül itt is ragad. Azt azért ne reméljük, hogy mindehhez még föld alatti állatfarm és kihalásukat meghazudtolva tovább harcoló dinók is járulnak.

Figyelmébe ajánljuk