Felrobbant a Csillaghajó, készítői mégis örültek

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. április 20.

Tudomány

A Starship 39 kilométeres magasságig emelkedett.

Néhány perccel a felbocsátás után felrobbant első próbarepülésén a világ legnagyobb és legerősebb űrrakétája, a Starship.

Az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában lévő SpaceX űripari vállalat sikeresen elindította csütörtökön a legújabb nemzedékhez tartozó rakétát, de az néhány perccel az indítás után, 39 kilométeres magasságban felrobbant, maradványai a Mexikói-öbölbe hullottak.

A kétfokozatú, a New York-i Szabadság-szobornál hosszabb, 120 méteres rakétát a texasi bronwsville-i űrrepülőtérről bocsátották fel, és kilencven percet töltött volna az űrben, majd a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében zuhant volna a Csendes-óceánba.

A SpaceX vezetői a történtek ellenére sikerként ünnepelték, hogy az óriási űrrakéta elrugaszkodott a Földtől. A Twitteren közzétett közlemény szerint az űreszköz „nem tervezett gyors szétválása” következett be, amelynek vizsgálják az okait.

Az indítás közvetítéséből kiderült, hogy a hordozórakéta az űrhajóval a maximális megterhelési szakaszát sikeresen megtette, ezután a hordozórakéta leválása következett volna, ami azonban nem történt meg.

Felrobbant a SpaceX

 
A SpaceX amerikai űrkutatási magáncég Starship (Csillaghajó) nevű rakétája a Texas állambeli Boca Chicában működő indítóállomás fölött április 20-án.  Fotó: Eric Gay
 

Elon Musk a Twitteren közölte: a következő tesztrepülésre már néhány hónap múlva sor kerülhet.

Az űripari magáncég célja az Artemis 3 nevű űrrakétaprogrammal, hogy első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra.

A többször felhasználható űrhajó kapacitását száz emberre tervezték.

A Starship a tervek szerint 150 tonna terhet lesz képes a világűrbe juttatni.

Összehasonlításképpen: a SpaceX Falcon rakétája csak valamivel több mint 22 tonna terhet képes alacsony földkörüli pályára juttatni.

A Starship mostani próbarepülését eredetileg hétfőre tervezték, de a visszaszámláláskor műszaki hiba miatt leállították az indítást.

Az ötven év utáni első Hold-utazás tervezett időpontja hivatalosan 2025.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?