Ilyet még nem látott: eszközt használó disznókat sikerült filmre venni

  • narancs.hu
  • 2019. október 6.

Tudomány

A kutatók korábban nem tudták, hogy a disznók is képesek erre.

Még 2015-ben lett figyelmes arra egy ökológus, hogy az egyik párizsi állatkertben a cebu szigeti disznók bot segítségével ásnak gödröt. Más állatokkal kapcsolatban (csimpánz, delfin, varjú) már korábban köztudott volt, hogy egyedeik képesek eszközt használni bizonyos tevékenységekhez.

Visayan Warty Pigs Using Tools

As seen at the Ménagerie, Paris, France. Videos (c) Trupthi Narayan. These videos are part of the Supplementary Material from the publication Root-Bernstein, M., Narayan, T., Cornier, L., & Bourgeois, A. 2019. Context-specific tool use by Sus cebifrons. Journal of Mammalogy 98, 102-110.

Később a kutatók megfigyelték a fogságban élő cebu szigeti disznókat és azt látták, hogy a kicsinyek bottal túrják a földet, viszont nagyobb ásásba inkább a felnőtt példányok kezdenek, azok közül is a nőstények és jellemzően a vemhességük vége felé. A nőstényeknek ugyanis így könnyebb volt fészket készíteni a földbe. A kutatók ez alapján azt feltételezik, hogy az anyaállat tanulta meg először, hogyan kell eszközzel ásni, az utódok pedig tőle tanulták.

via hvg

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?