Konyhai kémia XXXII.

Kalásza, virága nékünk terem

Tönköly és hajdina

Tudomány

A "reformkonyha" sztárjai között mind gyakrabban tűnnek fel a búza alternatívái. Nem is véletlenül.

Az emberiség nagy kalandja volt az étkezési gabonák háziasítása - a búzafélék tudatos befogása mezőgazdasági célokra valahol Elő-Ázsiában, nagyjából az úgynevezett "termékeny félhold" tágabb környezetében ment végbe. A domesztikáció során a terméshozamban és a magvak tartalmi jellemzőiben, minőségében megmutatkozó evolúció mellett egy igen feltűnő genetikai változás is lezajlott.

A búzaős, a vadbúzától rendszertanilag, biológiailag sem különböző alakor - a név a német Einkorn magyarított verziója -, más "rendes" fajokhoz, így az emberhez hasonlóan diploid kromoszómaszerkezettel bír, vagyis minden kromoszómából (ami nála hét) egy pár áll rendelkezésre. Ellenben a tönke és durumbúza már négy párat tartalmaz (tetraploid), a ma használatos étkezési búzafélék s cikkünk tárgya, a tönkölybúza pedig mindjárt hatot (hexaploid). Ez az úgynevezett poliploidizáció csak a növényeknél, ott is zömmel a szorgalmas munkával nemesített kultúrnövényeknél fordul elő: az ilyen fajkeletkezést az evolúcióbiológusok az úgynevezett szimpatrikus fajképződés (speciáció) példájának tartják, s az is jellemző, hogy e megnövekedett kromoszómaszámú fajok képtelenek kereszteződni saját, egyszerűbb genetikai szerkezetű őseikkel. Akárhogy is alakult, a tönkölybúza úgy hétezer évvel ezelőtt már termesztett növény volt, a legelterjedtebb hipotézis szerint a Kaukázuson túli földművelők értő alkalmazásában, bár mások inkább úgy vélik, hogy az Alpok környékének késő neolit földművelői tökéletesítették, míg elérte mai alakját.


 

Mintapelyva

Habár a tönköly regionálisan igenis fontos táplálékforrásnak bizonyult, ám az utóbbi hat-hét évezred során soha nem vált domináns pozíciójúvá rokonai, a búzafélék között. A régészeti leletek paleobotanikai elemzése nyomán állíthatjuk, hogy honfoglaló eleink számára is csak egy volt a termesztett gabonafélék közül - mellette a kenyérbúza szintén hexaploid variánsait, illetve a tönkebúzát is vetették-aratták. A tönköly voltaképpen fűféle (mint a kenyérgabona rokonai), csakhogy magas növésű: ha nekirugaszkodik, megnő másfél méteresre, sőt magasabbra is. Ebből persze problémák is adódnak: a normál hibridgabona-fajták simán túlélnek egy kiadós vihart (megdőlnek, de utóbb többé-kevésbé kiegyenesednek), a tönköly azonban ilyenkor portugál csatár gyanánt elfekszik és úgy is marad. A terméshozam tekintetében sem veheti fel a versenyt a mai kenyérbúzákkal, bár a növénynemesítők e tekintetben kitettek magukért: a Magyarországon elismert egyetlen tönkölyfajtát Kalmár Gergely és Kajdi Ferenc 1998-ban fejlesztette ki: ez volna az ÖKO-10.

A tönköly több szempontból is ideális a szélsőséges kontinentális éghajlat alatt - amilyen hazánk is - folytatott gazdálkodáshoz. Nyáron például kifejezetten igényli a meleg, száraz talajt - valósággal neki találták ki az aszályt. Ugyanakkor a hidegre sem túl érzékeny, ezért termeszthető magasabb fekvésű helyeken, akár 900 méter magasságig, és ezért lesz ideális őszi vetésű gabona is.

A tönköllyel kapcsolatos hiedelem, hogy nem igényel akkora kémiai védelmet, mint búzaféle rokonai. Nos, lehet spórolni némely létfontosságú növényvédő szerrel (például fungicidek), de ezt nem feltétlenül ajánljuk.

A búzaféléken megtelepedő gombafélék toxinjai (aflatoxin, ochratoxinok, fuzáriumtoxinok) ti. olyan súlyos, akut mérgezést okozhatnak, ami az életünkbe is kerülhet, míg a növényvédő szerektől ennyire nem kell félnünk. A toxinveszély sokszoros az úgynevezett teljes kiőrlésű gabonakészítményekben, bár esetükben talán bízhatunk a rendszeres minőség-ellenőrzésben és a fogyasztóvédők éberségében. (E készítmények "egészségessége" is relatív - habár optimális esetben kétségbevonhatatlan.)

A tönköly Európában a XIX. század végére a legtöbb helyen (Magyarországon is) kiszorult a szántóföldekről: már csak az Alpok és az Ardennek vidékén, illetve Svábföldön vetik s aratják, emellett Örményországban, Iránban és Nyugat-Ázsiában nyűglődnek vele szívós földművesek. De termesztése biogazdálkodási körülmények között egyre divatosabb, amit vélelmezett csodahatásai ösztönöznek.

Ezek némelyike a tönkölyszemek és azok liszttartalmának kétségbevonhatatlan adottságain alapul. A tönköly fehérjetartalma sokszorosa a hagyományos búzáénak: 15-17 százalék, így a belőle gyúrt tészta meglehetősen nehéz, ezért is használták metélt és galuska készítéséhez. Többen állítják, hogy különleges összetétele miatt ki lehet spórolni a tojást is a tönkölytésztákból, ami főleg a tojás fehérjéire allergiásoknak lehet jó hír. Ezt azonban hisszük, ha látjuk: a tojásban levő tökéletes emulgeálószert, a lecitint nehéz pótolni. Aminosavak hosszú sorát rejti magában, ráadásul jelentős koncentrációban tartalmaz létfontosságú esszenciális aminosavakat is - külön kiemelnénk magas lizintartalmát! Vitaminok tekintetében is verhetetlen: egy tönkölybuciban benne lakik szinte a teljes B-vitamin-család (kivéve a renitens B12-t), de niacin- és E-vitamin-készlete miatt sem kell szégyenkeznie. A nyomelemek is az erősségei: réz, vas, mangán és cink tekintetében is jobban áll, mint a pökhendi rokon, a kenyérbúza, sőt szelén, kalcium, magnézium és foszfor miatt sem kell a szomszéd pázsitfűhöz szaladnia. Ennyi jó már nem lehet hiába egy magban, de a tönköly hívei nem érik be az imént felsorolt jótéteményekkel, s emelnek a téten. A tönkölyhívők szerint a rendszeres, hosszú távú fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és ezzel együtt az érelmeszesedés kockázatát. Mivel az ennél szofisztikáltabb szerek esetében is sokszor csak hipotetikus hatásokról beszélhetünk (már amennyiben a koleszterinről van szó), ez akár igaz is lehet - mindenesetre az ellenkezőjét senki sem bizonyította még. Ugyanakkor a hagyományos gabonáknál kisebb a glikémiás indexe, tehát a cukorbetegek is bátrabban majszolhatják a tönkölyliszttartalmú péksüteményeket és tésztákat, ráadásul esszenciális zsírsav-tartalma állítólag jó hatással van az idegrendszerre. (Magunk részéről biztosak vagyunk benne, hogyha egy polgártársunk a világ más zavaró elemeit kikapcsolva minden erejével a tönkölyre koncentrál, máris javul a mentális állapota.) Ellenben gluténtartalma jelentős: az erre érzékenyek inkább kerüljék!

A tönköly másik különlegessége a magokat védő pelyvához fűződő kivételesen intim viszony. Csépléskor ugyanis a szemeken rajta marad a spánieleknek és gazdáiknak oly sok szenvedést okozó toklász, amit csak különleges hántolómalmokban tudnak megszabadítani a pelyvától. Ám ez utóbbit rögtön lehet párnába tölteni, melynek magában is különleges erőt tulajdonítanak (bővebben: A szolga dolgaMagyar Narancs, 2003. május 29.). Régi tönkölypárna-tulajdonosként annyit tudok mondani: csodát nem tesz, de remekül lehet aludni rajta. Sokan hajlamosak holmi hőseposzt keríteni a toklászok magvédő hatása köré, s arra hivatkozni, hogy ez akár a radioaktív szennyeződéstől is megvédi a magvakat. A naiv-primitív táplálkozástudományi oldalaknak ebben sincs igazuk - de ha mégis így volna, akkor a minket túlélő patkányoknak legalább lesz mit enniük egy atomháború után.

Egy rutinos versenyző

A szintén búzapótlékként emlegetett hajdina (esetleg tatárka vagy pohánka) rendszertani értelemben teljes csalás. Nemcsak hogy nem rokona a búzának s általában a perjeféléknek, de nem is egyszikű: a keserűfűfélék családjába tartozik, mint a sóska vagy a rebarbara, és csak lisztes magja révén, pusztán funkcionális okokból (mint pszeudocereália) kerül a búzafélék közé. A tönköllyel (számos közös összetevőn túl) a neki tulajdonított szinte csodatevő hatás rokonítja. A Közép-Ázsiából származó, mifelénk állítólag a mongol-tatár hadakkal megérkező hajdina magvai az elmaradhatatlan esszenciális aminosavak mellett javarészt szintén szénhidrátot tartalmaznak, zömmel keményítőt, kisebb arányban élelmi rostokat, főleg cellulózt, mellékesen hemicellulózt és lignint - glutént viszont nem! A hajdina ugyanolyan B-vitamin-bánya, mint a tönköly, de más fontos élettani hatású anyagot is lelhetünk benne: nyomelemek (vas, cink és szelén) mellett antioxidáns flavonoidokat, közöttük egy rutin nevű, glikozid típusú vegyületet, amit egyesek P-vitaminnak becéznek, s csodaszerként tisztelnek. A rutin a hiedelmek (valamint állatkísérletek) szerint a kapilláris vérzések és a sugárkezelés mellékhatásainak kezelésére is alkalmas, de a vérrögök kialakulását is gátolja, valamint koleszterinszint- és gyulladáscsökkentő. A hajdinát egykor gyógynövényként is számon tartották (ismét csak rutintartalma miatt), a magas vérnyomást gyógyították vele - ismeretlen eredménnyel. Magas rosttartalma révén alkalmas a krónikus székrekedés elleni harcban, ezért talán a vastagbéldaganatok megelőzésében is segíthet. A kenyérgabona-fogyasztástól szigorúan eltiltott Candida-fertőzésben szenvedők számára valóságos gyógyír lehet a hajdinaliszt, amely magas B-vitamin- és nyomelemtartalma miatt lehet hasznos. A legmerészebb javallatok a máj elzsírosodásának megelőzésében is fontos feladatot osztanának a hajdinára kéntartalmú aminosav-komponensei miatt.

Már csak a kulináris kultúrának kell felnőnie a feltámadó kereslethez: mifelénk hagyományosan hajdinakásaként kanalazták, ám ez mai szemmel nem tűnik ínycsiklandozó tápláléknak.

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.