Konyhai kémia XXXII.

Kalásza, virága nékünk terem

Tönköly és hajdina

Tudomány

A "reformkonyha" sztárjai között mind gyakrabban tűnnek fel a búza alternatívái. Nem is véletlenül.

Az emberiség nagy kalandja volt az étkezési gabonák háziasítása - a búzafélék tudatos befogása mezőgazdasági célokra valahol Elő-Ázsiában, nagyjából az úgynevezett "termékeny félhold" tágabb környezetében ment végbe. A domesztikáció során a terméshozamban és a magvak tartalmi jellemzőiben, minőségében megmutatkozó evolúció mellett egy igen feltűnő genetikai változás is lezajlott.

A búzaős, a vadbúzától rendszertanilag, biológiailag sem különböző alakor - a név a német Einkorn magyarított verziója -, más "rendes" fajokhoz, így az emberhez hasonlóan diploid kromoszómaszerkezettel bír, vagyis minden kromoszómából (ami nála hét) egy pár áll rendelkezésre. Ellenben a tönke és durumbúza már négy párat tartalmaz (tetraploid), a ma használatos étkezési búzafélék s cikkünk tárgya, a tönkölybúza pedig mindjárt hatot (hexaploid). Ez az úgynevezett poliploidizáció csak a növényeknél, ott is zömmel a szorgalmas munkával nemesített kultúrnövényeknél fordul elő: az ilyen fajkeletkezést az evolúcióbiológusok az úgynevezett szimpatrikus fajképződés (speciáció) példájának tartják, s az is jellemző, hogy e megnövekedett kromoszómaszámú fajok képtelenek kereszteződni saját, egyszerűbb genetikai szerkezetű őseikkel. Akárhogy is alakult, a tönkölybúza úgy hétezer évvel ezelőtt már termesztett növény volt, a legelterjedtebb hipotézis szerint a Kaukázuson túli földművelők értő alkalmazásában, bár mások inkább úgy vélik, hogy az Alpok környékének késő neolit földművelői tökéletesítették, míg elérte mai alakját.


 

Mintapelyva

Habár a tönköly regionálisan igenis fontos táplálékforrásnak bizonyult, ám az utóbbi hat-hét évezred során soha nem vált domináns pozíciójúvá rokonai, a búzafélék között. A régészeti leletek paleobotanikai elemzése nyomán állíthatjuk, hogy honfoglaló eleink számára is csak egy volt a termesztett gabonafélék közül - mellette a kenyérbúza szintén hexaploid variánsait, illetve a tönkebúzát is vetették-aratták. A tönköly voltaképpen fűféle (mint a kenyérgabona rokonai), csakhogy magas növésű: ha nekirugaszkodik, megnő másfél méteresre, sőt magasabbra is. Ebből persze problémák is adódnak: a normál hibridgabona-fajták simán túlélnek egy kiadós vihart (megdőlnek, de utóbb többé-kevésbé kiegyenesednek), a tönköly azonban ilyenkor portugál csatár gyanánt elfekszik és úgy is marad. A terméshozam tekintetében sem veheti fel a versenyt a mai kenyérbúzákkal, bár a növénynemesítők e tekintetben kitettek magukért: a Magyarországon elismert egyetlen tönkölyfajtát Kalmár Gergely és Kajdi Ferenc 1998-ban fejlesztette ki: ez volna az ÖKO-10.

A tönköly több szempontból is ideális a szélsőséges kontinentális éghajlat alatt - amilyen hazánk is - folytatott gazdálkodáshoz. Nyáron például kifejezetten igényli a meleg, száraz talajt - valósággal neki találták ki az aszályt. Ugyanakkor a hidegre sem túl érzékeny, ezért termeszthető magasabb fekvésű helyeken, akár 900 méter magasságig, és ezért lesz ideális őszi vetésű gabona is.

A tönköllyel kapcsolatos hiedelem, hogy nem igényel akkora kémiai védelmet, mint búzaféle rokonai. Nos, lehet spórolni némely létfontosságú növényvédő szerrel (például fungicidek), de ezt nem feltétlenül ajánljuk.

A búzaféléken megtelepedő gombafélék toxinjai (aflatoxin, ochratoxinok, fuzáriumtoxinok) ti. olyan súlyos, akut mérgezést okozhatnak, ami az életünkbe is kerülhet, míg a növényvédő szerektől ennyire nem kell félnünk. A toxinveszély sokszoros az úgynevezett teljes kiőrlésű gabonakészítményekben, bár esetükben talán bízhatunk a rendszeres minőség-ellenőrzésben és a fogyasztóvédők éberségében. (E készítmények "egészségessége" is relatív - habár optimális esetben kétségbevonhatatlan.)

A tönköly Európában a XIX. század végére a legtöbb helyen (Magyarországon is) kiszorult a szántóföldekről: már csak az Alpok és az Ardennek vidékén, illetve Svábföldön vetik s aratják, emellett Örményországban, Iránban és Nyugat-Ázsiában nyűglődnek vele szívós földművesek. De termesztése biogazdálkodási körülmények között egyre divatosabb, amit vélelmezett csodahatásai ösztönöznek.

Ezek némelyike a tönkölyszemek és azok liszttartalmának kétségbevonhatatlan adottságain alapul. A tönköly fehérjetartalma sokszorosa a hagyományos búzáénak: 15-17 százalék, így a belőle gyúrt tészta meglehetősen nehéz, ezért is használták metélt és galuska készítéséhez. Többen állítják, hogy különleges összetétele miatt ki lehet spórolni a tojást is a tönkölytésztákból, ami főleg a tojás fehérjéire allergiásoknak lehet jó hír. Ezt azonban hisszük, ha látjuk: a tojásban levő tökéletes emulgeálószert, a lecitint nehéz pótolni. Aminosavak hosszú sorát rejti magában, ráadásul jelentős koncentrációban tartalmaz létfontosságú esszenciális aminosavakat is - külön kiemelnénk magas lizintartalmát! Vitaminok tekintetében is verhetetlen: egy tönkölybuciban benne lakik szinte a teljes B-vitamin-család (kivéve a renitens B12-t), de niacin- és E-vitamin-készlete miatt sem kell szégyenkeznie. A nyomelemek is az erősségei: réz, vas, mangán és cink tekintetében is jobban áll, mint a pökhendi rokon, a kenyérbúza, sőt szelén, kalcium, magnézium és foszfor miatt sem kell a szomszéd pázsitfűhöz szaladnia. Ennyi jó már nem lehet hiába egy magban, de a tönköly hívei nem érik be az imént felsorolt jótéteményekkel, s emelnek a téten. A tönkölyhívők szerint a rendszeres, hosszú távú fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és ezzel együtt az érelmeszesedés kockázatát. Mivel az ennél szofisztikáltabb szerek esetében is sokszor csak hipotetikus hatásokról beszélhetünk (már amennyiben a koleszterinről van szó), ez akár igaz is lehet - mindenesetre az ellenkezőjét senki sem bizonyította még. Ugyanakkor a hagyományos gabonáknál kisebb a glikémiás indexe, tehát a cukorbetegek is bátrabban majszolhatják a tönkölyliszttartalmú péksüteményeket és tésztákat, ráadásul esszenciális zsírsav-tartalma állítólag jó hatással van az idegrendszerre. (Magunk részéről biztosak vagyunk benne, hogyha egy polgártársunk a világ más zavaró elemeit kikapcsolva minden erejével a tönkölyre koncentrál, máris javul a mentális állapota.) Ellenben gluténtartalma jelentős: az erre érzékenyek inkább kerüljék!

A tönköly másik különlegessége a magokat védő pelyvához fűződő kivételesen intim viszony. Csépléskor ugyanis a szemeken rajta marad a spánieleknek és gazdáiknak oly sok szenvedést okozó toklász, amit csak különleges hántolómalmokban tudnak megszabadítani a pelyvától. Ám ez utóbbit rögtön lehet párnába tölteni, melynek magában is különleges erőt tulajdonítanak (bővebben: A szolga dolgaMagyar Narancs, 2003. május 29.). Régi tönkölypárna-tulajdonosként annyit tudok mondani: csodát nem tesz, de remekül lehet aludni rajta. Sokan hajlamosak holmi hőseposzt keríteni a toklászok magvédő hatása köré, s arra hivatkozni, hogy ez akár a radioaktív szennyeződéstől is megvédi a magvakat. A naiv-primitív táplálkozástudományi oldalaknak ebben sincs igazuk - de ha mégis így volna, akkor a minket túlélő patkányoknak legalább lesz mit enniük egy atomháború után.

Egy rutinos versenyző

A szintén búzapótlékként emlegetett hajdina (esetleg tatárka vagy pohánka) rendszertani értelemben teljes csalás. Nemcsak hogy nem rokona a búzának s általában a perjeféléknek, de nem is egyszikű: a keserűfűfélék családjába tartozik, mint a sóska vagy a rebarbara, és csak lisztes magja révén, pusztán funkcionális okokból (mint pszeudocereália) kerül a búzafélék közé. A tönköllyel (számos közös összetevőn túl) a neki tulajdonított szinte csodatevő hatás rokonítja. A Közép-Ázsiából származó, mifelénk állítólag a mongol-tatár hadakkal megérkező hajdina magvai az elmaradhatatlan esszenciális aminosavak mellett javarészt szintén szénhidrátot tartalmaznak, zömmel keményítőt, kisebb arányban élelmi rostokat, főleg cellulózt, mellékesen hemicellulózt és lignint - glutént viszont nem! A hajdina ugyanolyan B-vitamin-bánya, mint a tönköly, de más fontos élettani hatású anyagot is lelhetünk benne: nyomelemek (vas, cink és szelén) mellett antioxidáns flavonoidokat, közöttük egy rutin nevű, glikozid típusú vegyületet, amit egyesek P-vitaminnak becéznek, s csodaszerként tisztelnek. A rutin a hiedelmek (valamint állatkísérletek) szerint a kapilláris vérzések és a sugárkezelés mellékhatásainak kezelésére is alkalmas, de a vérrögök kialakulását is gátolja, valamint koleszterinszint- és gyulladáscsökkentő. A hajdinát egykor gyógynövényként is számon tartották (ismét csak rutintartalma miatt), a magas vérnyomást gyógyították vele - ismeretlen eredménnyel. Magas rosttartalma révén alkalmas a krónikus székrekedés elleni harcban, ezért talán a vastagbéldaganatok megelőzésében is segíthet. A kenyérgabona-fogyasztástól szigorúan eltiltott Candida-fertőzésben szenvedők számára valóságos gyógyír lehet a hajdinaliszt, amely magas B-vitamin- és nyomelemtartalma miatt lehet hasznos. A legmerészebb javallatok a máj elzsírosodásának megelőzésében is fontos feladatot osztanának a hajdinára kéntartalmú aminosav-komponensei miatt.

Már csak a kulináris kultúrának kell felnőnie a feltámadó kereslethez: mifelénk hagyományosan hajdinakásaként kanalazták, ám ez mai szemmel nem tűnik ínycsiklandozó tápláléknak.

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.