Képernyővédővel a rák ellen: Filantróp processzorok

  • Bodoky Tamás
  • 2001. augusztus 9.

Tudomány

Április eleje óta közel félmillió számítógép-tulajdonos csatlakozott a projekthez, melynek első célja a vezető gyermekkori halálokként számon tartott leukémia új gyógyszereinek felkutatása. A munka során több száz millió molekula rákellenes hatását értékelik olyan módon, hogy egy számítógépes modellben megvizsgálják négy, a leukémia kialakulásában kulcsszerepet játszó fehérjére gyakorolt hatásukat. A kutatók becslése szerint a feladat megoldása egy átlagos PC-n legalább 24 millió órányi gépidőt igényel, ami az ufóvadász SETI@home program (lásd keretes írásunkat) tanúsága szerint az internetre kapcsolódó PC-k üresjárataiból könnyedén összeszedhető.
Április eleje óta közel félmillió számítógép-tulajdonos csatlakozott a projekthez, melynek első célja a vezető gyermekkori halálokként számon tartott leukémia új gyógyszereinek felkutatása. A munka során több száz millió molekula rákellenes hatását értékelik olyan módon, hogy egy számítógépes modellben megvizsgálják négy, a leukémia kialakulásában kulcsszerepet játszó fehérjére gyakorolt hatásukat. A kutatók becslése szerint a feladat megoldása egy átlagos PC-n legalább 24 millió órányi gépidőt igényel, ami az ufóvadász SETI [at] home program (lásd keretes írásunkat) tanúsága szerint az internetre kapcsolódó PC-k üresjárataiból könnyedén összeszedhető.

A brit Oxford Egyetem számítógépes gyógyszerkutató központja és az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society) kezdeményezését az amerikai Nemzeti Rákkutatási Alapítvány (National Foundation for Cancer Research), valamint a világ vezető processzorgyártója, az Intel finanszírozza.

Világ számítógépei, egyesüljetek!

A szükséges szoftvereket a szétosztott számítástechnikában járatos, a "mozgalom" kiterjesztését és különféle, nagy számítási teljesítményt igénylő célokra történő hasznosítását szorgalmazó United Devices fejlesztette ki, amely a közelmúltban begyűjtötte az ezen a téren korábban jobbára lelkesedésből dolgozó szakembereket: az RSA-törésben jeleskedő distributed.net fejlesztő gárdáját csakúgy, mint a SETI [at] home programot gründoló és igazgató David Andersont, aki jelenleg az United Devices (UD) technológiai igazgatója.

Az UD MetaProcessor névre keresztelt, a Napster-hálózattal is rokon vonásokat mutató P2P (peer-to-peer, vagyis "társfelhasználói") rendszere képes bármely nagy processzoridőt igénylő feladatot az önként jelentkezők számítógépeinek százezrei, sőt milliói között megosztani: a "Volunteer your PC" jelenlegi kínálatában a rákkutatás mellett egy genetikai kutatás (HMMER) és egy nagyszabású papírújság-archiválási program, az iArchives szerepel.

Az ily módon létrehozott "virtuális szuperszámítógép" számítási teljesítménye az ötletgazdák reményei szerint meghaladja majd az 50 teraflopot, több millió felhasználó vesz részt benne, és tízszer erősebb lesz, mint a jelenlegi legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép. "Az Intel és a tudományos közösség a PC és a peer-to-peer technológia felhasználásával jelentősen megváltoztatja az orvostudomány területén folyó kutatások módját" - nyilatkozta büszkén Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója. "Az internetre kapcsolódó PC-k hasznosításával a projekt minden idők legnagyobb biológiai számítástechnikai kapacitását teremti meg a bonyolult tudományos problémák megoldására."

Napi száz molekula

A rákkutató projektben részt venni kívánó PC-tulajdonosoknak mindössze annyi dolguk van, hogy az internetről letöltsék az éppen aktuális számítási feladatot végző "UD Agent" programot: a letöltött fájl futtatása után a Think (To Have Information aNd Knowledge) nevű gyógyszertervező program telepítődik a felhasználó számítógépére, és automatikusan megkezdi a számítást; minden alkalommal lefut, ha erőforrások állnak rendelkezésre, vagyis leginkább egy képernyővédőre hasonlít, amely a bekapcsolt gép üresjáratait kihasználva, felhasználói beavatkozás nélkül működik. A feldolgozás végeztével a program visszaküldi az eredményeket a United Devices szerverére, és lekéri a következő adatcsomagot - egy feldolgozandó csomag száz molekula adatait tartalmazza.

A csatlakozási kedvet fokozandó az United Devices gondoskodott mézesmadzagról is: a legjobban teljesítők között nyereményeket sorsolnak ki, bár a tapasztalatok szerint elenyésző azoknak a száma, akik ennek reményében csatlakoztak volna a programhoz. A csapatszellem viszont működik: a nemzetiség vagy éppen operációs rendszer szerint csapatokba szerveződő felhasználók versengését az United Devices naprakész statisztikákkal élénkíti. A magyarokat tömörítő "Hungary" csapatnak lapzártakor 1109 tagja van, akik eddig 112 processzorévnek megfelelő gépidővel járultak hozzá a közös erőfeszítéshez.

Bodoky Tamás

SETI [at] home, distributed.net

A legtöbb, jelenleg csaknem hárommillió processzort foglalkoztató szétosztott számítástechnikai feladat az 1999-ben startolt, a Földön kívüli intelligens élet rádiójeleit kutató SETI [at] home (setiathome.ssl.berkeley.edu) projekt. A Puerto Ricó-i Arecibo rádióteleszkóp által gyűjtött több terabyte adatot a Berkeley Egyetem csillagászai szétosztják a neten - jelenleg napi 40 gigabyte "kozmikus zajt" elemeznek a SETI-klienst futtató önkéntesek, akik eddig félmilliárd processzorévvel járultak hozzá a programhoz. A distributed.net köré szerveződött virtuális közösség viszont különféle titkosító technológiák tesztelésében és feltörésében jeleskedik: a kriptográfiai algoritmusokat fejlesztő RSA által kiírt kódtörő versenyeket rendszeresen ők nyerik. A distributed.net (magyar csapat: www.distributed.hu) jelenlegi számítási kapacitása 160 ezer, nonstop működő Pentium II-es számítógépének felel meg.

United Devices: http://www.ud.com

Intel-UD Cancer Research Project: http://members.ud.com/vypc/cancer/

Intel Philantrophic Peer-to-Peer Program: http://www.intel.com/cure/

A magyar csapat: http://ud.freeweb.hu/

Figyelmébe ajánljuk