Magyar kékvércsekutató expedíció indul Angolába

Tudomány

2019-ben felfedezték a világ legnagyobb ragadozómadár-telelőhelyét, most folytatják a munkát.

Magyar kutatók és természetfilmesek utaznak Angolába március 16-án, hogy az afrikai országban befogjanak és műholdas jeladóval lássanak el ötven kékvércsét – jelentette be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Palatitz Péter, az MME projektvezetője azt mondta, az útnak azért van jelentősége, mert korábban Magyarországon szereltek fel műholdas jeladókkal kékvércséket, és a jelüket követve derült ki, milyen utat járnak be több ezer kilométert megtéve. Így sikerült felfedezni a világ legnagyobb ragadozómadár-telelőhelyét 2019-ben, Angolában, amelyet hosszú ideig polgárháború sújtott. A tavaszi indulás előtt ott mintegy egymillió kékvércse éjszakázik együtt.

A kutatócsoport tervezi, hogy útifilmet is készít a telelő madarakról, dokumentálja a telelést és a vonulást a National Geografic fotóriportere is.

A vállalkozásnak az is célja, hogy a nyilvánosság segítségével elérje, a helyiek ne vadásszanak a nagy tömegben felbukkanó madarakra, inkább azon legyenek, hogy turistalátványosságként hozzon nekik hasznot a természeti jelenség.

A Kárpát-medencében is honos kékvércsékről, amelyek állománya az utóbbi időben az emberi beavatkozásnak köszönhetően megerősödött, ebben a riportban írtunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk