5G és a vírus

Más műsort sugároznak

Tudomány

Miközben terjed a koronavírus-járvány, Nagy-Britanniában sorra lobbantak lángra az 5G kommunikációt szolgáló antennatornyok. A háttérben technológiai összeesküvés-elméletek állnak.

Már vagy 20 átjátszótornyot gyújtottak fel vagy rongáltak meg április elejéig a szigetországban, olyanokat is, amelyek nem részei az 5G szolgáltatásnak. Nem egyszerű vandalizmusról van szó, már korábban is számos, a mobilkommunikációban dolgozó mérnököt, informatikus szakembert, sőt egyszerű kétkezi dolgozót is megtámadtak vagy a távolból (bizonyára szintén 5G-s adatforgalom segítségével) inzultáltak, azzal vádolva őket, hogy a népesség kiirtásához, de legalábbis megritkításához asszisztálnak.

A járványról sok meghökkentő, sokszor tragikus összeesküvés-elmélet terjedt el a világban, gondoljunk csak a gyanú szerint Iránban százak halálát okozó hiedelemre, mely szerint az alkohol gyógyítja a Covid-19-et, vagy segít megelőzni azt. Némely konteók azt állítják, hogy a háttérben tevékenykedő rejtélyes erők az emberiség létszámát akarják a járvány segítségével kontrollálni, fajtánkat megtizedelni. A kifejezetten az 5G-vel kapcsolatos, erőszakos cselekedetekhez vezető képzetek sajátossága, hogy nem valamely „elmaradott” térségben pusztítanak, hanem a nyugati civilizáció paranoiás polgárai, közöttük az „alternatív nyilvánosság” számos egzotikus figurája segített ezeket terjeszteni.

 

Adó és vevő

Már az év elején, a járvány kezdeti szakaszában elkezdtek terjedni a rémhírek az internet sötét bugyraiban arról, hogy az 5G kommunikációt szolgáló mikrohullámú sugárzás aktiválja a koronavírust (amely egyébként nem is biológiai természetű, de legalábbis mesterséges eredetű, sőt, esetleg beépített gépi intelligenciával bír). Bár a konspirációelméleteknek nem erős oldala a bizonyítás, a hívők ez esetben arra hivatkoztak, hogy lám, Vuhanban is épp a járvány kitörése előtt épült ki az 5G-s mobilkommunikációt segítő technológia. Ezen a ponton aztán fel is borult az egyetértés az 5G-ellenes technológiai ludditák között. Egy csoportjuk arra hivatkozott, hogy az 5G kommunikációt szolgáló, viszonylag nagyobb energiájú mikrohullámú sugárzás károsítja a szervezetet, legyengíti az immunrendszert, így fokozza a fertőzésnek való kitettséget. A másik, határozottabb véleményt képviselő frakció szerint a fertőzést egyenesen az 5G sugárzás aktiválja. Egy különleges, még a többinél is egzotikusabb véleménybuborékban laknak azok, akik szerint a Covid-19 vírusfertőzés nem is létezik, ezt csak azért találták ki, hogy leplezzék a terjedő 5G kommunikáció okozta súlyos egészségkárosodást.

Ha valakinek hiányzott a legalább látszatra konzisztens magyarázat az 5G és a vírusfertőzés közötti kapcsolatról, akkor erről is gondoskodott egy Thomas Cowan nevű kaliforniai (amúgy orvosi diplomával is rendelkező) holisztikus gyógyító, aki a YouTube-on rémületes gyorsasággal terjedő videójában azt állította, hogy a betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus voltaképpen egy sejthulladék, amely annak nyomán keletkezett, hogy korábban egészséges sejteket „megmérgezett” az adótornyokból áradó erős elektromágneses sugárzás. Cowan számára elegendő bizonyítékul szolgált, hogy a koronavírus-megbetegedés (hangsúlyozzuk: eddig) még nem terjedt el Afrikában, elvégre e kontinensen még nem is épült ki az 5G kommunikáció. Fő állítása, hogy a 20. század minden fontosabb járványa a rádiókommunikáció fejlődéséhez kapcsolódott (innen már csak egy ugrás, hogy Nikola Teslát tegyük felelőssé a spanyolnátháért). Cowan nézeteit és videóit sokan terjesztették buzgón, így Keri Hilson, a közepesen híres amerikai énekesnő, illetve a brit David Icke, a futballkommentátorból lett összeesküvéselmélet-hívő (és ezen teóriák buzgó továbbgondolója). Róla elég annyit tudni, hogy 1989-ben a Sky News stúdiójában saját szemével látta, amint Edward Heath, a néhai konzervatív brit miniszterelnök szeme hirtelen teljesen elfeketedett. Icke médiaszerepléseinek és saját készítésű (a megosztókról időközben már eltávolított) videóinak volt némi szerepük abban is, hogy az új technológia szimbólumait, egyben nélkülözhetetlen segédeszközeit pont az Egyesült Királyságban kezdték megrongálni. Igaz, április elején már Hollandiában is felgyújtottak négy 5G-t átjátszó tornyot, és az egyikre gyalázkodó feliratot is helyeztek.

A gyújtogatások és rombolások célpontjai közé azért kerülhetett be több, még előző generációs (3G vagy 4G) adótorony, mert Nagy-Britanniában lassan halad a hálózat kiépítése, így egyelőre még kevés a felgyújtható új antenna.

 

Veszélyes ostobaság

Cowan és Icke videóit és az ezekben terjesztett nézeteiket olyan megbízható orgánumok cincálták szét, mint a Reuters vagy az USA Today, de hasonlóképpen tett a Full Fact nevű brit független tényellenőrző oldal és az amerikai egészségügyi kormányzati szervezet, az American Public Health Association (APHA) is. A videómegosztók is igyekeztek korlátozni a feltűnően hamis információkat terjesztő, így az 5G technológia és a koronavírus-fertőzés között direkt kapcsolatot feltételező videók forgalmát, azok azonban megúszhatták az eltávolítást, amelyekben az 5G elparentálása mellett nem szerepelt explicit módon a koronavírus; ezek csak hátrébb sorolódtak a keresési találatok között.

A brit kormányzat is kénytelen volt foglalkozni a kérdéssel. A kultúráért és digitális ügyekért is felelős minisztérium Twitter-csatornáján tette közzé: semmilyen hitelt érdemlő bizonyíték nem áll rendelkezésre arról, hogy összefüggés lenne az 5G és a koronavírus között. A miniszterelnökségi hivatalt vezető Michael Gove veszélyes ostobaságnak nevezte ezeket az „elméleteket”, s hozzátette, az 5G-ellenes aktivisták tetteikkel csak növelik a bajt: ha károsodik a mobilnet-hozzáférés, az veszélybe sodorhatja a járvány elleni harcban nélkülözhetetlen társadalmi izolációt. Megszólalt az angliai egészségügyi szolgálat orvos-igazgatója is, aki teljes sületlenségnek és a legrosszabb fajta álhírnek nevezte az 5G és a vírus kapcsolatát taglaló mendemondákat, a vandál akciók pedig veszélybe sodorhatják az illetékes szervezetek vészhelyzeti reagálóképességét. Az infokommunikációs cégek is reagáltak a támadásokra: a nagyobb brit távközlési vállalatok érdekképviseleti csoportja – benne az EE, az O2, a Vodafone és a Three szolgáltatókkal – jelezte, hogy már munkatársaik is fenyegetéseket kapnak. A Vodafone a mostani támadásokat nemzetbiztonsági jelentőségű ügynek tartja, s kiemelte azt is, hogy az elkövetők nehezen helyreállítható károkat okoztak a mentőszolgálatok számára is létfontosságú hálózatokban.

A felháborodás érthető: az efféle akciók a hülyeség merő manifesztációján kívül súlyosabban is érinthetik a fertőzés megállításáért küzdő társadalmat. Kérdés persze, hogy mennyire hat a tudomány szava azokra, akik meg vannak győződve arról, hogy az „állítólagos” koronavírusok voltaképpen a „háttérhatalom”, esetleg reptilián–ember hibridek által készített nanorobotok, amelyeket éppen az 5G tornyok segítségével lehet aktiválni.

Még nagyobb

 

Az ötödik generációs mobiltechnológia (5G) a korábbinál vagy tízszer nagyobb adatátviteli sebességet és számottevően rövidülő válaszidőt biztosít. Az eddigi mobilkommunikációhoz hasonlóan ez is nagyfrekvenciás rádióhullámokat, azaz mikrohullámú sugárzást használ a kommunikáció céljaira – az eddig kihasználatlan, magasabb frekvenciájú tartományokat. Ez az elektromágneses sugárzás potenciálisan nagyobb energiájú, mint amennyit az eddigi mobilkommunikáció (a 2G, a 3G meg a 4G) megkívánt. Az elmúlt években számos egészségügyi szakember is kifejezte aggodalmait a nagyobb energiájú mikrohullámú sugárzás esetleges (leginkább majd használat közben kiderülő) egészségügyi kockázatairól (lásd: Lehet egy G-vel több?, Magyar Narancs, 2019. február 28.). Az eddig elvégzett klinikai vizsgálatok nem igazolták, hogy a hangsúlyozottan nem ionizáló mikrohullámú sugárzás növelné a daganatos betegségek kockázatát, károsan befolyásolná a termékenységet vagy felborítaná az anyagcserénket. Az aggodalmaiknak hangot adó orvosokban természetesen fel sem merült, hogy az 5G technológiához tartozó mikrohullámú sugárzás járványos megbetegedéseket okozhatna, avagy vírusokat kelthetne életre.

 

Figyelmébe ajánljuk