Rekordszámú dinóleletet találtak idén a Bakonyban

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 19.

Tudomány

Több mint ezer fosszília került elő, és több, eddig egészben még sosem feltárt koponya.

Az iharkúti lelőhelyen évek óta zajlik a dinoszauruszleletek feltárása. A háromhetes nyári kutató időszakokban folyó kutatás idei eredményeiről a veol.hu írt, amelynek a kutatást vezető Ősi Attila paleontológus elmondta, hogy rekordszámú leletet sikerült idén feltárni.

A három hét legfontosabb leleteinek három koponya számít. A legelső, ami előkerült, egy Iharkutosuchus töredékes koponyája. A másik kettő különlegessége és ritkasága azonban épp abból fakad, hogy egészben még sosem sikerült ilyen koponyákat feltárni. A két leletről egyelőre nem tudni, hogy milyen állathoz tartozhattak, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem azonosak az eddig a lelőhelyen megtalált fajok koponyáival, sőt egymástól is különböznek. Ez a felfedezés tehát kiemelkedően fontos a lelőhely faunájának és a krokodilok evolúciójának megértésében – magyarázta Ősi.

A kutatásról és a dínóásatásokról Ősi Attila interjúban mesélt nekünk. Ezt és az ásatások mindennapjairól szóló beszámolót itt olvashatják:

Amerre a Hungarosaurusok jártak – Expedíció a Bakonyban

Iharkúton, a Bakonyban dinoszauruszok nyomait keresik – immár tizenöt éve. A Velociraptor magyar rokonairól, a 85 millió éves környezetről az expedíció vezetője mesélt. Magyar Narancs: Hogyan kerültek Iharkútra? Ősi Attila: Hosszú kutatás után, 2000 tavaszán jutottunk ebbe a bányába. Kisilabizáltuk a földtani térképekből, hogy van egy felső kréta korú, vagyis kb.

Figyelmébe ajánljuk