Rekordszámú dinóleletet találtak idén a Bakonyban

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 19.

Tudomány

Több mint ezer fosszília került elő, és több, eddig egészben még sosem feltárt koponya.

Az iharkúti lelőhelyen évek óta zajlik a dinoszauruszleletek feltárása. A háromhetes nyári kutató időszakokban folyó kutatás idei eredményeiről a veol.hu írt, amelynek a kutatást vezető Ősi Attila paleontológus elmondta, hogy rekordszámú leletet sikerült idén feltárni.

A három hét legfontosabb leleteinek három koponya számít. A legelső, ami előkerült, egy Iharkutosuchus töredékes koponyája. A másik kettő különlegessége és ritkasága azonban épp abból fakad, hogy egészben még sosem sikerült ilyen koponyákat feltárni. A két leletről egyelőre nem tudni, hogy milyen állathoz tartozhattak, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem azonosak az eddig a lelőhelyen megtalált fajok koponyáival, sőt egymástól is különböznek. Ez a felfedezés tehát kiemelkedően fontos a lelőhely faunájának és a krokodilok evolúciójának megértésében – magyarázta Ősi.

A kutatásról és a dínóásatásokról Ősi Attila interjúban mesélt nekünk. Ezt és az ásatások mindennapjairól szóló beszámolót itt olvashatják:

Amerre a Hungarosaurusok jártak – Expedíció a Bakonyban

Iharkúton, a Bakonyban dinoszauruszok nyomait keresik – immár tizenöt éve. A Velociraptor magyar rokonairól, a 85 millió éves környezetről az expedíció vezetője mesélt. Magyar Narancs: Hogyan kerültek Iharkútra? Ősi Attila: Hosszú kutatás után, 2000 tavaszán jutottunk ebbe a bányába. Kisilabizáltuk a földtani térképekből, hogy van egy felső kréta korú, vagyis kb.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.