Sci-fiből vett fegyverek, avagy mivel vívják majd a valódi Star Warst?

Tudomány

Az amerikai elnök friss elképzelése az önálló űrfegyvernem létrehozásáról egy régi ötlet felmelegített változata. De mit hoz Trump döntése, valósággá válhat a Star Wars?

Donald Trump hangzatos bejelentése szerint létrehoznák a hatodik amerikai fegyvernemet: a hadsereg, a tengerészgyalogság, a flotta, a légierő és a parti őrség mellett immár űrsereg is gazdagítaná az Egyesült Államok fegyveres erőit. Az amerikai elnök szerint mindez az USA űrbéli dominanciájának megőrzését szolgálja.

Az amerikai lépést igazolhatja, hogy hagyományos űrversenytársaival a politikai-katonai viszonya sem túl kiegyensúlyozott, s a konfliktus minden formájára fel kell készülnie – akár egy űrből jövő (vagy odairányuló) csapásra is.

false

 

Az elnöki döntést viszont kritika is érheti, hiszen az Egyesült Államok 106 másik ország társaságában egykor aláírta az 1967-es nemzetközi űregyezményt, amely a kozmoszban folytatott felfedező és egyéb (gazdasági, katonai) tevékenység szabályozásáról szól.

Ez ugyan tiltja a tömegpusztító fegyverek űrbe telepítését, de semmit sem mond a hagyományos fegyverekről, nem is szólva azokról az éppen kifejlesztés alatt álló, célzott csapást lehetővé tevő innovatív fegyverekről, amelyekkel korlátozott, de érzékeny helyen bekövetkező pusztítást lehet elérni. (Érdekesség: a George Lucas-féle mitológiából vett Star Wars nevet Ted Kennedy szenátor használta maró gúnyként a Reagan által 1983. március 23-án bejelentett Stratégiai Védelmi Kezdeményezésre.)

ASM-135 ASAT

Az ASM-135 ASAT rakéta


 

A sci-fikből származó élményeink némileg félrevezetőek: egyelőre egyetlen földi nagyhatalom sem rendelkezik csillagrombolókkal, vagy a Csillagközi invá­zió­ból ismerős űrgyalogsággal, ezzel szemben számos konkrét és jóval több hipotetikus, még csak kísérleti fázisban lévő fegyverről tudunk.

A Magyar Narancs friss számában összeszedtük, milyen

  • már most is működő fegyvert lehetne az űrben bevetni
  • milyen pusztító ereje van ezeknek
  • milyen fegyverekkel kísérleteznek jelenleg
  • hogy néz ki a jövő űrháborúja (a kétséges hatékonyságú lézer-, irányított részecskenyaláb- és elektromágneses impulzusfegyvereken kívül a legérdekesebb az úgynevezett kinetikus bombák ötlete).

 

Részletek a Magyar Narancs friss számában, ami már kapható a standokon, vagy megrendelhető itt:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk