Az MTA elnöke finoman, de odaszúrt a kormánynak a tudomány ünnepén

  • B. Papp Máté
  • 2018. november 5.

Tudomány

A cenzúrabotrányt követően megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe. Lovász László, az MTA elnőke arról beszélt, hogy a társadalmi, gazdasági kérdésekben a döntéshozóknak figyelembe kell venniük a tudósok álláspontját.

"Nem lehetünk eredményesek mi, kutatók, mérnökök, tudósok, egymás nélkül. Értenünk kell egymást, ami az egyik legnehezebb feladatunk” – mondta beszédében Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) nyitórendezvényén.

Ez az az esemény, amelynek szervezése korábban nagy port kavart. Mint ismeretes, Barabás Beáta főtitkárhelyettes és főszervező több előadást is "letiltott", azaz megakadályozta, hogy a főprogram részeként kerüljenek bemutatásra. A főtitkárhelyettes nem titkolta - és ezt utólag egy interjúban Lovász is elismerte -, hogy a témákat politikailag kényelmetlennek érezték abban az időszakban, amikor az MTA a kutatási pénzek megtartásáért lobbizik a kormánynál. Az Akadémia és az Orbán-kormány viszonya egyébként is nagyon feszült.

„Politikai vonatkozások": így zajlott a botrányhoz vezető betiltás az MTA-n

A Társadalomtudományi Kutatóközpont saját épületében megtartja a letiltott előadásokat.

Az MTA elnöke ünnepi beszédében hozzátette: a tudósok által feltárt eredmények nem csak számukra, hanem a döntéshozók számára is támpontokat kell, hogy nyújtsanak. „A társadalom és a gazdaság jövőjét meghatározó döntéseknek, tudományosan is megalapozottnak kell lenniük” – fűzte hozzá. Bár nem fogalmazott egyértelműen, ki lehetett hallani a beszédéből, hogy a "döntéshozók" alatt a politikusokra gondol, már csak azért is, mert a kormányban felvetődött például a Közgazdaságtudományi Intézet felszámolása, többek között azért, mert elemzései nem igazán támasztják alá a kormány gazdaságpolitikáját.

Palkovics a Magyar Narancsnak az MTA-vitáról: „Az nem megy, hogy mindent finanszírozunk"

A miniszter nem állt el átalakítási terveitől.

Üzenet a "döntéshozóknak"

Lovász szerint amikor 2014-ben megválasztották, az volt az egyik célja, hogy az Akadémia iránt a közbizalom tovább erősödjön. „Ez nem jelenthet elefántcsonttoronyba zárkózást. Az Akadémia kötelessége a mindenkori politikai döntéshozás segítése például olyan kérdésekben, mint a környezetvédelem, az oktatás és az egészségügy” – szögezte le. Azt mondta, az is a tudomány alapvető etikai normái közé tartozik, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben nincs kiforrott álláspont, hanem tudományos alapon egyformán megalapozott nézetek léteznek párhuzamosan. „Ezt a tényt a döntéshozók tudomására kell hozni. Az elmúlt években ezt tettük és a jövőben is ezt fogjuk tenni.” Hozzátette, emellett a társadalmat is tájékoztatni kell arról, hogy hol tart a tudomány. „Csak így töltheti be az Akadémia, a Nemzet Tanácsadója szerepét” – húzta alá.

Lovász László, az MTA elnöke és Barabás Beáta főtitkárhelyettes

Lovász László, az MTA elnöke és Barabás Beáta főtitkárhelyettes

Fotó: Németh Dániel

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ünnep rendezvényei nem korlátozódnak az Akadémia területére, a kutatóintézetek is várják az érdeklődőket (itt is kihallottuk az üzenetet: ha nem is a központi rendezvényen, de el fognak hangzani a "kényelmetlen" előadások- a szerk.). A Társadalomtudományi Központban – ide száműzték a problémásnak ítélt prezentációkat - például a „A nők és férfiak szerepe és sikeressége a számítástechinkában nagy adatok alapján”, valamint „A közösségi média jogi oldala” című előadást lehet megtekinteni. „A kutatás csak úgy folyhat, ha annak önállóságot és szabadságot biztosítanak” – tette hozzá.

A környezetünk érdekében

„Amit a világról tudunk, amit az iskolákban megtanultunk, azt a kutatók egymást követő generációinak köszönhetjük. Mester és tanítvány adják egymásnak a tudást, minden területen” – mondta Barabás Beáta, az Akadémia főtitkárhelyettesére, az MTÜ főszervezője, aki a rendezvények elosztásáról, elhelyezéséről döntött.

Pálinkás József magyaráz

Pálinkás József magyaráz

Fotó: Németh Dániel

 

Elmonda, alapvető igény amióta az ember létezik, hogy választ keres az őt érdeklő jelenségekre, történésekre. Hozzátette, a természetünkhöz tartozik, hogy az ismereteket környezetünk javára szeretjük fordítani.

Szerinte a MTÜ keretén belül a számos tudományos előadás mellett arra is választ kaphatunk, mit kell tennünk ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk. „Elkerülhető a kutatók életében a szubjektivitás? Törekednünk kell a szigorú, tényeken alapuló eredményközlésre, hogy a befogadó a lehető legobjekívebben férhessen hozzá az ismeretekhez.”- tette fel a kérdést, majd vonta le a következtetését.

Az MTA tagjai a Magyar Tudomány Ünnepén

Az MTA tagjai a Magyar Tudomány Ünnepén

Fotó: Németh Dániel

 

Mint ismeretes a közelmúltban a MTA letiltotta a fentebb olvasható két előadást politikai okokból, azokat egy kiszivárgott belső levelezés alapján a „Főtitkárhelyettes Asszony nem engedélyezte”. Lovász erről később egy interjúban azt mondta, hogy ő nem így döntött volna, illetve egyébként sem cenzúráról van szó, a prezentációk meg lesznek tartva, csak nem az MTÜ részeként, hanem a Társadalomtudományi Kutatóközpontban. Azt is elmondta, hogy az Akadémia „sorsdöntő” tárgyalásban van a kormányzattal, a „sajtó” (helyesen kormánysajtó – a szerk.) azzal vádolja őket, hogy politizálnak, ezért óvatosak akarnak lenni, és távol akarják tartani magukat mindentől, aminek politikai felhangjai lehetnek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.