Sonkariadó - Tényleg rákkeltők a feldolgozott húsfélék?

Tudomány

A feldolgozott húskészítmények kerültek vádlottak padjára egy nemzetközi szervezet jelentésében. Pedig ők is csak a sötétben tapogatóznak.

Meghökkentőnek tűnő állásfoglalást tett közzé az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO – Egotrip rovatunk Világ bürokratái, egyesüljetek! c. írásában bővebben olvashat róluk): bizonyított a kapcsolat a feldolgozott húsfélék – felvágottak, szalámik, kolbászok, füstölt és pácolt húsok – fogyasztása és a fejlett államokban, így nálunk is az egyik vezető haláloknak számító vastagbélrák kialakulása között. A WHO szakosított, kormányközi szervezete, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) jelentése persze nem saját kutatáson alapult, hanem 800 különböző epidemiológiai vizsgálat eredményét összegezte – kritikusai szerint a saját szája íze szerint. Az IARC interpretációjában az országonként hatályos élelmiszer-egészségügyi előírások szerint amúgy engedélyezett tartósítószerek, aromák és ízfokozók jelentős része kapcsolatba hozható a daganatos megbetegedésekkel.

Mint az azbeszt?

A finomabból hász dekát!

A finomabból húsz dekát!

Fotó: Sióréti Gábor

A mostani jelentés újdonsága az, hogy a feldolgozott húskészítményeket, elégséges bizonyítékokra hivatkozva, rögtön besorolták azon matériák „1-es kategóriájába”, mint az élvezeti cikként fogyasztott alkohol és cigaretta, valamint a rekreációs funkcióval egyáltalán nem bíró azbeszt, noha ezeknél klinikai vizsgálatok (dózistól függően) tényleg igazolták a daganatképző hatást. Az értetlenséget csillapítandó az IARC szóvivője sietett tisztázni, hogy becsléseik szerint évente és világszerte 34 ezer daganatos halálozás írható a feldolgozott húskészítmények fogyasztásának számlájára, míg a dohányzás 1 millió áldozatot szed: ez azt sejteti, hogy még szerintük sem ugyanarról a kategóriáról beszélünk.

Ám az IARC rögtön elővette a vörös húsokat is, melyekről nem teljes körű bizonyítékok alapján állítható, hogy valószínűleg rákkeltő hatásúak – így ezek helye a káros élelmiszerek listájának „2A csoportjában” jelöltetett ki.

Csakhogy pusztán egy határozott mellérendelő gesztus révén nem igazolódik, s ami fontosabb, nem lesz meggyőző az egészségügyi kockázat. Ahhoz végig kell venni a megfelelő kémiai rizikófaktorokat. Christopher Wild, az IARC brit igazgatója maga is elismerte, hogy önmagukban a húsok, még a vörös húsok sem kapcsolhatók össze a daganatok kialakulásának gyakoriságával. Legfeljebb az lehet a gond, hogy a nagyüzemi állattartás körülményei között hús- és csontliszttel etetik a sertéseket, a szarvasmarhákat, így az állatok szervezetében kumulálódhatnak a modern állattartásban használt vegyszerek. De érdekesnek tűnik Wild azon gondolatmenete is, mely szerint mindez igaz lehet a baromfifélékre is, ám azokat kisebb mértékben használják feldolgozott húskészítményekhez. A pulykasonka és a füstölt baromfivirsli hazájában csak kacagunk e megállapításon, de azért hozzátennénk, hogy ha a vegyszer-kumulálódásról mondottak igazak, akkor a csirkét is csak óvatosan szabadna enni. Wild azt is kénytelen volt leszögezni, hogy a húsfélék páratlanul értékes élelmi források, melyek a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás részét alkothatják.

A másik oldalt nézve viszont csúsztatás a húsipari szereplők azon ellenérve, hogy a feldolgozott (például füstölt) húsok már csak azért sem lehetnek veszélyesek, mert akkor mára már kihalt volna az emberiség. Egyrészt a vélelmezett következmény, a vastagbélrák hosszú folyamat eredményeként alakul ki, többnyire a reprodukciós időszak után, igen jelentős részben (bár nem kizárólag) idősebb korban. Másrészt ez az ellenérv nagyvonalúan elsiklik a jelentés azon megállapítása fö­lött is, hogy fejenként napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása átlagosan, tehát társadalmi szinten, 18 százalékkal fogja növelni a vastagbélrák amúgy is meglévő kockázatát, hiszen ebből a szempontból a kitettségünk is egyedi. Megfontolást érdemel viszont az az ellenérv, hogyha a füstölés lenne a gond, akkor nem csak a húskészítményeket kéne elővenni.

Ami biztos: az IARC állítását számos vizsgálat alátámasztja, de korántsem mindegyik. Még 2013-ban, egy átfogó, 400 ezer főt érintő, a táplálkozás és a rák kockázatát firtató kutatás talált – mérsékelt pozitív természetű – kapcsolatot a feldolgozott húskészítmények fogyasztása és a mortalitás között. Igaz, ők főleg a szív- és keringési betegségek tekintetében, és csak másodsorban a rák kialakulásának kockázati forrásaként találták bűnösnek a szalonnát, a sonkát, a kolbászt és rokonaikat. A húsfogyasztás étrenden belüli aránya és a rák kialakulásának magasabb kockázata közti kapcsolatot firtató további vizsgálatok minimum ellentmondásos eredményt hoztak, s értékelésükkor nem árt kizárni olyan változókat (kovariánsokat), melyek maguk is kockázati források lehetnek: a IARC állítja, hogy ők így tettek.

A fekete pácsó

A feldolgozott húskészítmények közül rendre két „delikvens” kerül a vádlottak padjára: az úgynevezett nitrites pácsó, illetve a mesterséges fűszeraromák csoportja.

A bűnbakképzés újabb áldozata

A bűnbakképzés újabb áldozata

 

A nitrites pácolás fontosságának megértéséhez tudnunk kell, hogy a húsok, húskészítmények veszélye alapszinten nem abban áll, hogy milyen, már évtizedek, sokszor évszázadok óta használt kemikáliák vannak bennük, hanem az, hogy romlandóak. Számos olyan baktériumtörzs akad, amelyik gyorsan befészkeli magát a húsokba, és gyilkos hatásuk nem hipotetikus, közvetett és hosszú távú, hanem azonnali és bizonyított. Ennek elkerülésére fejlesztette ki az emberiség a sózás, a szárítás és a füstölés fortélyait, amit a modern élelmiszer-vegyészet újabb kunsztokkal toldott meg. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk (lásd: Jó nagy pácban, Magyar Narancs, 2013. március 28.), a modern húsipari eljárások során kulcsfontosságú a gyors, hatékony és az élelmiszer-vegyészetet kreatívan alkalmazó pácolás.

A célra a szimpla konyhasó mellett kálium- és nátrium-nitrátot szoktak alkalmazni, ami a húskészítmény szöveteibe jutva nitritté redukálódik. A nitritsóknak több hasznuk is van. Az egyik az optikai tuning: a vér és az izom festékanyagaival (a hemoglobinnal és a mioglobinnal) stabil, élénk rózsaszínű vegyületet képeznek, ami hőkezelés hatására sem bomlik el, s az így gyorspácolt húskészítmények szépen megőrzik húspiros koloritjukat. Ennél fontosabb, hogy a nitritek s a nitrátok erős sejtmérgek is, és a konyhasóval együtt öltve csírátlanító, fertőtlenítő hatásúak. Egy bizonyos töménységen felül az emberi szervezet számára is mérgezőek, így koncentrációjuk nem haladhatja meg a termék össztömegének 0,2 százalékát. Az aggodalmak pont abból adódnak, hogy magasabb nitritkoncentráció mellett több képződik a potenciálisan karcinogén (daganatot előidéző) nitrózaminokból is, amelyhez a gyomorsav biztosította erősen savas körülmények kellenek, de a hőkezelés is megteszi, például egy tükörtojás elkészítése nitrittel alaposan átitatott, pácolt füstölt húsneművel. Csakhogy ezt a folyamatot sikerrel lehet aszkorbinsav (C-vitamin) adagolásával mérsékelten pozitív természetűvé tenni – ezzel szintén nem szoktak spórolni a gyártók. A nitrites pácolást ráadásul mindenhol csak szabályozott keretek között engedélyezik. S az is halálbiztos, hogy semmi sem olyan hatékony a Clostridium botulinum baktérium okozta botulizmus ellen, mint a nitrát- és nitritkezelés.

A feldolgozott húskészítményeket illető másik gyanú a füstölést lengi körül, ám ezt is nehezen tudjuk megspórolni, ha az adott állati alapú nyalánkság színét az eredetihez képest megpróbáljuk sötét barnásvörössé árnyalni, ízét, aromáját pedig a füstösség felé eltolni. E folyamat során nélkülözhetetlenek – a fa pirolízise, tökéletlen égése során keletkező megannyi vegyületek közül – a fenolok, a krezolok, az aldehidek, melyek maguk is baktericid hatásúak. Ezek maguk is a félelem tárgyai, hiszen épp e vegyületeket, de még inkább a füstben jelen lévő policiklikus aromás szénhidrogéneket szokták felsorolni a poten­ciális rákkeltők között. Persze itt is a mértékekről és arányokról van szó: azt kell megvizsgálni, hogy egy adott húskészítmény mennyit tartalmaz ezekből, s hogy a biztosra vehető zamatot, aromát és a termék (például egy jó házi sonka) tartósságát feláldozzuk-e a bizonytalan egészségügyi kockázatok miatt. A füstölés amúgy éppen a drágább, illetve a házilagos körülmények között készült (hogy azt ne mondjuk: kézműves) ételek sajátsága, a nagyüzemi húsfeldolgozás leginkább a füstízű aromákban bízik. Ezeket az eredeti füstölés során felhasznált füstből vonják ki, tehát fenolokat, krezolokat, aldehideket tartalmaznak – és persze imitálniuk kell a fa pirolízise s az abban lévő cellulóz karamellizációja révén keletkező édesebb, néha a vanília és a szegfűszeg érzetét nyújtó aromákat.

A könyv szerint

A mesterséges vagy akár (mint a füstölés esetében) a természetes aromák miatti félelmek értékeléséhez tudni kell, hogy a jelenleg ismert aromakomponensek száma több ezerre tehető, ezen belül igen tekintélyes a húskészítményekben használtaké. A Földművelésügyi Minisztérium honlapján található tájékoztató szerint az élelmiszer-adalékanyagok toxikológiai vizsgálatán gőzerővel dolgozik az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) (Lásd keretes írásunkat.) Az értékelés azonban még nem történt meg teljes egészében, s a még nem minősített aromakomponensek ártalmatlanságát – a tájékoztató szövege szerint – sok esetben csak a sok száz éves, esetenként évezredes fogyasztással kapcsolatos kedvező tapasztalatok támasztják alá. Ez magyarul annyit jelent, hogy a füstölt húsok rövid távon finomak, hosszú távon pedig mind meghalunk, s eleink végzetét az esetek túlnyomó részében egészen más faktorok okozták.

Nem véletlen, hogy az efféle élelmi hisztériák napjainkban törnek elő, amikor a járványok, amúgy könnyen gyógyítható fertőzések, háborúk, éhínségek, természeti csapások miatt bekövetkező halálesetek száma visszaszorult. Az ehhez képest rejtélyes eredetű, szimplifikált oksági magyarázatoknak nem engedelmeskedő daganatos megbetegedésekkel viszont nem tudunk mit kezdeni.

Nem árt aggódni

A modern élelmiszeripar, így a húsfeldolgozás technológiája jelentősen előreszaladt ahhoz képest, amilyen mértékű biztonságot tud garantálni az élelmiszer-egészségügyi intézményi hálózat, ugyanis – nehezen modellezhető, számtalan hatóanyag összmunkája nyomán jelentkező – hosszú távú hatásokat kellene vizsgálniuk. Annyi bizonyos, hogy az idevágó vizsgálatsorozat máris egy nem túl hosszú, de a jövőben alighanem bővülő listát eredményezett, melyet az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság állított össze a kockázatok (például karcinogenitás) miatt csak korlátozottan használható aromaanyagokról. Találunk köztük néhány olyat is, melyet húskészítményekben használnának. Így például az MDMA-prekurzorként (elővegyületként) ismert, de önmagában is stimuláns hatású szafrolból (természetes forrása a szerecsendió, a fahéj, a fekete bors és a bazsalikom) és metil-eugenolból csupán korlátozott mértékben (kilogrammonként mindössze 15 milligrammnyit) adagolhatnak húskészítményekbe.

Figyelmébe ajánljuk