A gluténmentes diéta vadhajtásai

Szemen szedett

Tudomány

Sok-sok millióan élnek a Föld boldogabb felén a glutén­mentes diéta örömeivel. De csak egy kis részük teszi ezt okkal.

Mind több táplálkozáskutató, gasztroenterológus hívja fel a figyelmet arra, hogy a gluténmentes étrend terjedése oktalanul nagy méreteket öltött, s az újabb hisztéria nyomán jó néhány embertársunk silányabb, néha tápanyagokban is szegényebb ételeket vesz magához. Ráadásul sokan nemcsak fizikai állapotuk, közérzetük, de mentális kondíciójuk javulását is e csodametódustól várják – alighanem hiába.

Szenvedő szerkezet

A glutén nem valami szörnyű átok, melyet a teremtő vagy az evolúció mért ránk. Leginkább azokat a fehérjekomponenseket jelöli, melyek a búza és rokonai magjában, szakszerűen endospermiumában fordulnak elő, sok-sok szénhidrát társaságában. Ezen anyagok eredeti funkciója az volna, hogy tápanyagul szolgáljanak a kicsírázó, majd szárba szökkenő gabonanövénynek – mi természetesen táplálkozási célokból előbb-utóbb megőröljük e magvakat, s a továbbiakban mind a szénhidrátok (keményítő, egyszerűbb cukrok), mind a fehérje a mi örömünkre szolgálnának – már ha engedjük! A magvak sokat emlegetett gluténtartalma alatt egy sajátos fehérjekeveréket értünk. Ebbe kisebb mennyiségben beletartoznak azok a tartalék fehérjék is, amelyek létfontosságú aminosavakat és fémionokat kötnek meg a csíranövény táplálására, de zömét kétfajta protein teszi ki: a glutenin és a történetben kulcsszerepet játszó gliadin. Az igazsághoz tartozik, hogy a gluténben előforduló (glutamin és prolin nevű aminosavakban gazdag) ún. prolamin peptidek neve gabonánként eltér: a búzában tényleg gliadinfélék fordulnak elő, de az árpában hordein, a zabban aveninfélék, a rozsban pedig szekalin. Azért érdemes végigmenni e listán, mert az arra hajlamosaknál ezek váltanak ki cöliákiát, régebbi, pontatlan nevén lisztérzékenységet (lásd keretes írásunkat) – legkevésbé talán az avenin. Még kevésbé okozhat ilyen problémát a kukorica, a rizs vagy a hajdina lisztje, hiszen nincs bennük kockázatos fehérje.

A prolaminokat azért és úgy hozta létre a természetes kiválasztódás, hogy minél nagyobb mértékben ellenálljanak az emésztőenzimeknek, így azután szinte változatlan szerkezettel, egészen pontosan kisebb proteinláncokból álló peptidek formájában haladnak át a bél­traktuson. Így kerülhetnek a bélnyálkahártyában található transzglutamináz enzim hatása alá is, ami egy kis részüket rafinált kémiai manőve­rekkel átalakítja valami, a szervezet számára is értelmezhető matériává. E biokémiai reakciótermékeket a szervezetünk néha ellenséges fehérjeként azonosítja, s teljes fegyverzettel beindítja ellenük az immunvédekezési funkciót: a cöliákiások például változatos tünetekkel és hiánybetegségekkel fizetnek a szervezetükbe kerülő gluténért (pontosabban annak prolamintartalmáért). Külön csoportot alkotnak azok, akik súlyos allergiás reakciót mutatnak a gabonafehérjék (és nem csak a prolaminok) bevitelekor. Számukra alighanem az életkor igen korai szakaszában kiderül, hogy kerülniük kell a tejes kiflit és a vizes zsemlét.

Ne egyem meg melegébe'?

Ne egyem meg melegébe'?

Fotó: Narancs

Igaz is: a gabonafélék gluténtartalmát maximálisan kihasználja a konyhaművészet. (Bővebben lásd: Zsákban hozzák, Magyar Narancs, 2010. november 25.) Amikor a lisztet vízzel keverjük és tésztát készítünk, a fehérjék a vízzel sajátos kolloidokat hoznak létre: ez ama bizonyos, sokat hivatkozott sikér. Ezek a fehérje­kolloidok adják meg a kelt tészták textúráját – s ez elsősorban főleg a glutaninnak köszönhető. Főleg a prolaminok (búzalisztnél a gliadin) miatt lesz oly rugalmas, szinte habos szerkezetű a cipó, sütés után pedig e fehérjekomponens nyúlékonyságot kölcsönöz a kenyérféléknek (szerencsés esetben csupán egy határig). A glutént el is lehet választani a liszttől, hiszen ezek a fehérjék nem oldódnak vízben (a sós, meleg víz még hatásosabb lesz az elválasztásra), a keményítő azonban igen. Viszont gluténmentes nyersanyagtól már ne várjunk csodát, abból már csak igen silány szerkezetű péksütemények állíthatók elő – bár a diéta kényszerű elviselői és önkéntes, proaktív hívei számára ez többnyire édes mindegy.

Diéta, de minek

A témával foglalkozó táplálkozáskutatók között úgyszólván konszenzus uralkodik abban a tekintetben, hogy az említett két betegcsoport tagjai kivételével a többiek nyugodtan fogyaszthatnak gluténtartalmú ételeket. Az egyetlen probléma talán a cöliákia fogalmának kitágításából származik: egy 2011-es oslói szimpóziumon a klasszikus autoimmun betegség mellett megkülönböztettek még nem klasszikus, felszívódási zavarral nem járó, legfeljebb hasi fájdalommal, székrekedéssel társítható tünetegyüttest, szubklinikai (klinikai módon kimutathatatlan, tünetmentes) cöliákiát, illetve refrakter cöliákiát – utóbbi esetben a betegek akkor is tüneteket mutatnak, ha már egy éve nem ettek rendes gluténtartalmú ételt. E nehezen értelmezhető kategóriák egyes kutatók szerint csak arra jók, hogy megijesszék a laikusokat, s még többen képzeljék magukat is nem klasszikus, szubklinikai vagy potenciális autoimmun esetnek. Mások viszont arról számolnak be, hogy a betegség vélhetően rejtettebb formájában szenvedők számára az életminőség javulását hozhatja a gluténmentes étrend.

Annyi biztos, hogy csupán az Egyesült Államokban 70 millió ember, a felnőtt lakosság 29 százaléka vallotta be, hogy felhagyott vagy már megpróbált felhagyni a gluténfogyasztással, illetve tudatosan csökkentette a bevitelt, noha a valódi gluténproblémákkal szenvedők száma ennek töredéke. Az Egyesült Királyságban a felnőtt fogyasztók 60 százaléka vásárolt már gluténmentes készítményt, és a háztartások 10 százalékában él legalább egy olyan személy, aki a glutént károsnak tartja saját szervezetére. Ehhez képest kéne értelmezni azt, hogy a cöliákia a fejlett világ lakói mintegy 1 százalékát érintheti (a gabonafehérje-allergiások száma ennél is jóval kisebb), de arányuk még az említett gumikategóriákkal együtt sem lehet több néhány százaléknál. A hisztériában természetesen élen jártak a nyugati világ némely celebjei: előbb Gwyneth Paltrow színésznő adott ki gluténmentes szakácskönyvet (az ő táplálkozási zavarait sem ez okozza), majd Miley Cyrus botrányhős popcsillag fedezte fel magán az ebben a formában a gasztroenterológusok előtt is ismeretlen gluténallergia tüneteit. A szerb Novak Ðoković, korunk első számú férfiteniszezője pedig máig állítja, hogy karrierje azután ívelt fel, hogy felhagyott a gluténtartalmú ételek fogyasztásával. A mozgalom prófétái argumentumaikat sokszor az amúgy szofisztikáltabb (habár nem kevésbé vitatott) érvkészletet használó paleolit ideológusoktól merítik, akik a maguk helyén szintén kárhoztatták a gabonafélék fogyasztását, de sok minden más mellett. Magyarázatukat ismerjük: evolúciós szempontból igen rövid ideje álltunk csak át az alapvetően nem nekünk szánt gabonafehérjék (meg a tej, a hüvelyesek, a finomított cukor stb.) fogyasztására – és akkor elegánsan el is feledkeztünk a gabonaalapú táplálkozásra átállt farmerközösségek tagjaiban végbement evolúciós alapú, például a gabonafélék emésztését megkönnyítő genetikai változásokról.

Fáj minden zserbó

Akárhogy is legyen, az érvek vagy a személyes példák erején felbuzdult fogyasztók igen nagy százaléka (Nagy-Britanniában 8) állítja, hogy allergia vagy túlérzékenység miatt hagyott fel a gluténbevitellel, további 7 százalék általános egészségügyi megfontolások miatt nem eszik rendes kenyeret, süteményt, iszik sört (mert az árpamaláta miatt az is tartalmaz glutént).

Mivel a speciális étrend nyomán jobb fizikai, sőt mentális állapotot tapasztalók száma jelentősen meghaladja a valódi és/vagy akár a rejtett, maszkírozott gluténérzékenyekét, sokan afféle placebohatást sejtenek ebben az esetben is. Noha akadt olyan klinikai vizsgálat, aminek nyomán feltételezhetjük, hogy a cöliákiában nem szenvedő, ám magukat mégis gluténérzékenynek tartó betegek egy részének panaszaiért (ezek között bél- és mentális problémák, sőt depresszió is akadt) esetleg tényleg ez volna a felelős, ám nincs olyan becslés, amely a gluténmentesség hisztériája által megérintett milliók többségét is betegnek tartaná. A kutatók – akik sokszor csupán a fel nem ismert cöliákia veszélyeire szerettek volna figyelmeztetni – most a fejüket vakarják, hiszen ők sem gondolták, hogy az inga ennyire kileng. Arra nem is merünk gondolni, hogy sokan egyszerűen fogyni szeretnének, hiszen a gabonafehérjétől mentes sütemények szerkezetét legfeljebb többlet zsír- és cukorbevitellel lehet megmenteni – éppen ezért ezek sokszor sokkal táplálóbbak, kalóriában gazdagok, mint gluténes társaik. Arra viszont többen felhívják a figyelmet: az általános közérzet javulását, sőt a súlyvesztést is magyarázhatja, ha a beteg leáll az egyik legfontosabb forrás, a sör naponta literszámra esedékes vedeléséről.

Számos szerző már a gluténmentes mozgalom társadalmi okaival és esetleges következményeivel kíván számot vetni. Alan Levinovitz – aki amúgy kínai filozófiát és vallástudományt tanít a James Madison Egyetemen – A glutén-hazugság című, szakemberek által is méltatott bestsellerében komolyan számot vet az ebben az esetben ható noceboeffektussal. Szerinte, akik hiszek a glutén káros hatásában, meg is tapasztalják e tüneteket, ha tudatában vannak, hogy éppen azt vettek magukhoz. Ráadásul a gondosan kifejlesztett irtózás bizonyos ételektől és az állandó félelem, hogy valami tisztátalan, a szervezet számára mérgező kerül a gyomrunkba, megtévesztően hasonló tünetekhez vezethet, mint a cöliákia.

Cöliákia-ABC

A lisztérzékenységnek (vagy még tudományosabban gluténszenzitív enteropátiának) is nevezett betegség klasszikusan hasmenéssel, puffadással és zsírszékeléssel jár: a széklet ilyenkor fényes, fakó, nagyobb tömegű és a szokásosnál bűzösebb, de a cöliákia hasmenés helyett akár székrekedés formájában is jelentkezhet, illetve társulhatnak hozzá egyéb emésztőszervi tünetek is: például visszatérő, fájdalmas szájnyálkahártya-fekélyek, afták.

A betegség sokszor nem is emésztőszervi tünetek révén mutatkozik meg, hanem felszívódási zavar, malabszorpció következtében kialakuló valamilyen hiánybetegségként. A szénhidrátok és a zsírsavak tökéletlen hasznosulása miatt energiahiány alakul ki a szervezetben, a beteg testsúlya csökken, illetve tartósan alultáplált marad és fáradékonyság lép fel. A betegeknél meglehetősen gyakori vérszegénység (anémia) többféle mechanizmus nyomán is kialakulhat. Hosszú távon a kalcium és a D-vitamin csökkent felszívása miatt csontfájdalmakat okozhat, csökkenhet a csontok ásványianyag-tartalma (osteopenia), és csontritkulás is jelentkezhet, ezáltal megnő a kóros törések kockázata. Az A-vitamin hiánya miatt fokozódik a fertőzésekre való hajlam, a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységgel járhat. Ezek a hiányformák egymással kombinálódva változatos tüneteket okozhatnak: általános rossz közérzet, fáradékonyság, fejfájás, pszichés problémák vagy akár hajhullás. Visszatérő tünet a herpesszerű bőrkiütés, emellett a cöliákia gyakorta társul cukorbajjal, s okoz májtüneteket.

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Huszein imám mártíromsága

Az Izrael és Irán között lezajlott tizenkét napos háború újra rádöbbentette a régió népeit: új közel-keleti hatalmi rend van kialakulóban. Az egyre élesebben körvonalazódó kép azonban egyre többeket tölt el félelemmel.

„A lehetőségek léteznek”

Úgy tűnik, hogy az emberi történelem és politika soha nem fog megváltozni. Kőbalta, máglyán égő „eretnekek”, százéves háborúk, gulágok… Vagy­is mi sohasem fogunk megváltozni. Reménytelen.

Taxival Auschwitzba

Idén áprilistól a francia közszolgálati televízió közel kilenc­órányi dokumentumfilm-folyamban mutatta be azt a három történelmi pert, amelyek során 1987 és 1998 között a náci kollaboráns Vichy-rezsim egykori kiszolgálóinak kellett számot adniuk bűneikről. A három film mindegyike más-más oldalról mutatja be a megszállás időszakát. A YouTube-on is hozzáférhető harmadiknak van talán a leginkább megszívlelendő tanulsága.

Lábujjhegyen

A hízelgéseknek, a geopolitikai realitásoknak és a szerencsének köszönhetően jól zárult a hágai NATO-csúcs. Azonban az, hogy a tagállamok vezetői jól tudják kezelni az Egyesült Államok elnökének egóját, nem a transzatlanti kapcsolatok legszilárdabb alapja.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.