Tartalom

MaNcs 33. évf. 38. sz. (2021-09-23)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Sorok a szabad választásért

67 ezren adták le a szavazatukat hétfőn, az ellenzéki előválasztás első teljes napján. Egy sima hétköznap ez hatalmas szám lenne; most nehéz megítélni, mennyit is jelent valójában, mert szombaton már volt egy, az informatikai rendszer leállása miatt hamar félbeszakadt napja az előválasztásnak, így előfordulhat, hogy a hétvégén hoppon maradt választók emelték meg a hétfői részvételt.

A szerk.

A szerk.

Mit tettél a pénzemmel?

A múlt pénteken a Nemzeti Színházban a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó keretében a milánói Change Performing Arts társulat előadta Robert Wilson világhírű rendező világhírű produkcióját, Szophoklész Oidipuszát.

Publicisztika

Fekete Émi

Publicisztika

A bizonytalanság tudománya

Az orvosi bizonyítékokról – válasz Betlen Annának

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Belpol

Interjú

Belpol

„Semmit sem tesznek a jelenléti oktatásért”

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja  

A negyedik járványhullám elején egyre több iskolai megbetegedésről érkezik hír, a kormány azonban visszatartja az információkat, és a hatásköröket is elvette az intézményektől. Nagy Erzsébet nyugdíjazás előtt álló biológia–német szakos tanárt, a PDSZ országos választmányának tagját a pedagógushiányról is kérdeztük.

Sztrájk utáni elbocsátások a makói gumigyárban

Belpol

„Kellett nektek pattogni”

A makói gumigyári munkások tavaszi sztrájkjával buszvezetők, tanárok, börtönőrök, köztisztviselők is szolidarizáltak. A cégvezetés meghátrált, visszaállította a régi kollektív szerződést. Júliusban aztán létszámcsökkentés kezdődött, s az jellemzően azokat érintette, akik részt vettek a sztrájkban.

Elsőfokú ítélet Lagzi Lajcsi áramlopási ügyében

Belpol

Kerülő vezetékek

A Budaörsi Járásbíróság 2 év 10 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte Galambos Lajost. Az elsőfokú ítélettel vélhetően belátható időn belül lezárulhat az az immár hat éve tartó büntetőeljárás, amelyet „Lagzi Lajcsi áramlopásaként” emlegetnek.

Film

Jancsó Miklós 100

Film

Ismétlő órák

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

tévésmaci

Film

Lótávolság

Amikor Sztupa és Troché Paládi Győzőt figyelték, egy dolgot nem értettek csupán, de azt sehogy sem, hiába is törték a fejüket.

Kritika

Film

Kritika

Kosztümben

Enyedi Ildikó: A feleségem története

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Könyv

Kritika

Az a két shilling

Zadie Smith: Menekülés New Yorkból

A szerző új könyvében 19 kisebb fesztávú, változatos narrációjú szöveget találunk.

Kiállítás

Kritika

Álljunk meg egy szóra!

Tomeishi/Megállító kő/Stop stone

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Lemez

Kritika

Az örök másodikok

Manic Street Preachers: The Ultra Vivid Lament

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Színház

Zsinórpadlás – színházi melléklet

Színház

„A reményről szólnak”

Robert Wilson színházrendező

Oidipusz-átirata nyitotta meg a VII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót. Az előadásról távol maradt, helyette közleményben ítélte el a fesztivált vezető Vidnyánszky Attilát és a kormányt, az SZFE „modellváltása” miatt. A színházi világ meghatározó alkotójával Zoomon beszélgettünk.

Zsinórpadlás – színházi melléklet

Színház

Bohém, díszsírhellyel

A 150 éve született Baumann Károly emléke

A magyar és egyszersmind a magyar nyelvű könnyű műfaj hős pionírja volt. Baumann Károlyról, a közkedvességű kupléénekesről közteret vagy művészeti díjat ugyan nem neveztek el, de szilvóriumot igen.

Zsinórpadlás – színházi melléklet  

Színház

„Remélem, vicces”

Rainer-Micsinyei Nóra színész  

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

Zsinórpadlás – színházi melléklet

Színház

„Két évig pihentem”

Bán János színművész

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

Zsinórpadlás – színházi melléklet

Színház

Szörnyeink

Térey János: Káli holtak

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

Zsinórpadlás – színházi melléklet

Színház

„Mintha egy démon”

Emiliano Pellisari rendező, koreográfus

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.

Visszhang

Visszhang: koncert

Visszhang

Jamie Winchester

Kétszeri halasztás után tudták megrendezni az 50. születésnapinak szánt koncertet, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a főhős időközben 51 éves is elmúlt.

Visszhang: lemez

Visszhang

Patti Smith: Live at Electric Lady

„New York olyan, mint egy szellemváros. Csendes és üres minden. De egyre melegszik az idő, ezért az az érzésem, az embe­rek hamarosan ismét az utcákon lesznek” – nyilatkozta tavaly májusban a költő-énekes lapunknak.

Visszhang: könyv

Visszhang

Pass Andrea: Eltűnő ingerek – és más színdarabok

A szerző válogatott drámáinak cím­adó darabja egy gyógyíthatatlan betegség stációin vezet végig, Pass Andrea egy zavarba ejtően személyes témát, édesapja jó húsz évvel ezelőtti elvesztését a kamasz lány szemszögéből dolgozta fel.

Visszhang: film

Visszhang

’85 nyara

Két ifjú szív egymásra talál.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Y: The Last Man

Brian K. Vaughan és Pia Guerra képregénye már régóta mozgóképre kívánkozott: a kérdés csak az, hogy nem késett-e el kissé a streaming nyújtotta disztópiadömpingben ez a sorozat.

Visszhang: film

Visszhang

Kuponkirálynők

„Amióta csak az eszemet tudom, kuponozó akartam lenni” – képzeljük csak el a Nagymenők nyitányát, de úgy, hogy az ajtót nem egy csomagtartóba rejtett áldozat, hanem a vasárnapi újságból ránk meredő akciós szelvény rúgja be.

Interaktív
Zene
Bűn

Családi tragédia Dunakeszin

Bűn

Összeomlás

Szorongás, hárítás, a kontroll elvesztése miatt érzett düh: ezek örvénye vezethetett a szeptember 12-i dunakeszi vérfürdőhöz, amelyben egy elvált férfi halálba vitte volt családját. A tragédiának voltak előjelei, de korábban vér nem folyt – és ilyenkor megáll a magyar hatóságok tudománya.

Tudomány

Covid-fertőzés utáni betegségek

Tudomány

Valamit itt felejt

Minél több idő telik el az első, második, harmadik hullám óta, annál több esetben derül ki: a koronavírus okozta elváltozások sokszor nem csak a negatív vírustesztig tartanak.

Gasztro