Vissza kell hozni a Földre a Boeing tesztűrhajóját

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. december 20.

Tudomány

Nem sikerült bizonyítania a Boeingnek.

Letért a pályájáról a Boeing pénteken felbocsátott, utasok nélküli tesztűrhajója - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a sajtótájékoztatóján.

A Starliner nevű űrjármű nem fog összekapcsolódni a Nemzetközi Űrállomással (ISS), és 48 órán belül visszahozzák a Földre.

Az Atlas-V rakéta kilövése rendben zajlott, ám fél órával a start után a Boeing azt jelentette, hogy az űrhajó nem állt arra a pályára, amelyen az űrállomásra jutott volna.

A cég szakemberei szerint a repülésirányítók minden lehetőséget megvizsgáltak és hangsúlyozták, hogy az űrkapszula stabil pályán tartózkodik.

A NASA a Boeinget és Elon Musk SpaceX vállalatát választotta ki arra, hogy űrjárművet fejlesszen amerikai űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomásra juttatásához az amerikai űrsiklóprogram 2011-es befejezése után. A Boeing ezzel az úttal akarta utolérni a SpaceX-et, a NASA másik üzleti partnerét, amely márciusban hajtott végre hasonló fellövést.

A Boeing űrjárművét, a CST-100 Starlinert azért tervezték, hogy a NASA asztronautáit a jövőben az ISS-re szállítsa. A Starliner sikeres fellövése esetén a Boeing azt tervezte, hogy nyáron visz asztronautákat az űrbe.

November elején a CST-100 Starliner próbarepülésekor három ejtőernyőjének egyike nem nyílt ki. Az ejtőernyő akkor mondott csütörtököt, amikor az űrhajó azon üzemmódját tesztelték, hogy szükséghelyzet esetén a személyzetet biztonságba helyezze.

Figyelmébe ajánljuk