Földbe döngölték David Attenborough nemváltó halai az X-faktort

  • - palosm -
  • 2017. október 31.

Tévétorrent

A kék bolygó szebb mint valaha.

A vasárnap esti első epizódot 10,6 millióan nézték, ez valamivel több, mint a szigetországban iszonyatosan népszerű Strictly Coming Dancing táncshow 10,4, és jóval több, mint a brit X-faktor 5,5 milliós nézőszáma, írja a Guardian mellett egy raklapnyi újság.

Az óceánok világát bemutató hétrészes természetfilmet a BBC négy évig forgatta, 39 országban jártak a 125 expedíció során.

Vagyis a BBC a méltán népszerű Planet Earth (Bolygónk a Föld) folytatásának sikerét ismétli meg, ezúttal tengeren. Már az első részben bedobják a csoportban vadászó kardszárnyú delfineket, az intellektualizmusukat mókás szörfözéssel kiélő palackorrúakat és a nemét megváltoztató Kobudai-halat, vagyis a minden tekintetben iszonyú szimpatikus, mégis kissé mogorva ábrázatú bütykösfejű sügért.

A színvonal, hangvétel ugyanaz, mint a Planet Earth II-ben volt: minden harmadik másodpercre jut egy lélegzetelállító szuperlassítás egy olyan természeti jelenségről, amiről a nézők túlnyomó többsége még csak nem is hallott, drámai ellenfényben, tökéletes összhangban a zenével és zajokkal — ez utóbbi persze a zajbrigád utólagos munkáját dicséri. A technikai fejlődést ezeken a felvételeken lehet leglátványosabban bizonyítani: nyilvánvaló, hogy ez a tévézés csúcsa napjainkban. De ezeket a képeket látva a mozi mint olyan is felkötheti a gatyáját, mert hiába a húszméteres vászon, ezt az élményt nem lesz könnyű felülütni: a delfinuszony mögött szétfröccsenő apró fehér vízcseppeken szebben játszanak a napsugarak, mint a Transformers-filmek óriásrobotjainak alkatrészein, és a BBC operatőreinek munkáját dicséri, hogy ők nem használhattak CGI-t. Hozott anyagból dolgoztak, úgymond.

false

Ugyanakkor a meneküléseket, vadászatot elmesélő drámai szituációk is pontosan ugyanazok, mint a Planet Earth II-ben: a repülni tanuló kismadár, egyáltalán, minden cuki állat mindig épphogy megmenekül. Holott ez nyilvánvaló engedmény a fiatal nézői lelkületnek, amiért persze nem fogjuk a BBC-t kárhoztatni egy percig sem.

Az állatok humanizáló bemutatása miatt korábban már egyébként bírálták a BBC-t. De most amiatt kritizálták a tévétársaságot, hogy az első epizódot a híradóban is kitárgyalták, ami mondjuk tényleg nem túl korrekt eljárás a fontos világhírek nézőpontjából.

false

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.