tévétorrent

Killjoys

Tévétorrent

E sorozatról két dolog juthat az eszünkbe: az egyik a fájdalmasan korán elhalt, kultikus Firefly széria és a Kanadában működő jelentős sci-fi-gyártás. A SyFy-csatorna már jó ideje azon mesterkedik, hogy valahogy pótolja a Joss Whedon sci-fi-westernje után maradt űrt. A Killjoys pedig néhány elemében kísértetiesen hasonlít a szériára (pl. westernes miliő, törvényen kívüli csapat, a bonyolultnak szánt politikai-társadalmi háttér). Az egyetlen gond, hogy a SyFy és a gyártó kanadai Space Channel jobbára B kategóriás sci-fi-sorozatokban utazik (egyébként Kanada sci-fi-nagyhatalomnak számít, mely olyan emblematikus sorozatokat adott a világnak, mint a Battlestar Galactica, a Csillagkapu, az Androméda vagy az X-akták). Nos, a Killjoys semmiképp sem lesz emblematikus és a B kategóriás leszármazás is erősen érződik rajta.

Pedig a sorozat vért izzad, hogy menőnek tűnjön: már a cselekmény kiindulópontja – a rendszeren kívül tevékenykedő űrfejvadászok – is ezt sugallja. Ám a menőséghez hiányzik a technikai háttér, a spe­ciális effektusok megbocsáthatatlanul gyen­gék. A figurák sematikusak, kiszámíthatók. A készítők célja érezhetően az volt, hogy saját univerzumot építsenek (egy csillagrendszer sajátos politikai-társadalmi viszonyokkal), ám ez is megmarad a legbutább sablonok szintjén (a gazdagok a tiszta, prosperáló bolygón élnek és egész nap shoppingolnak, a szegények meg egy Szárnyas fejvadászból vett sárgolyón kínlódnak). A Killjoys minden elemét láttuk már valahol, rá­adásul sokkal jobb minőségben.

Magyar felirat: Mor Tuadh (az első résznél jár)

Figyelmébe ajánljuk

Ha eltűnnek a rítusaink, ránk omlik az idő

Otthontalanság, kiüresedés, nyugtalanság, rohanás és magány. Kevesen akadnak manapság, akit ne érintenének ezek a kérdések. Átrohanunk az életen, próbáljuk a víz felett tartani a fejünket, de nagyobb légvételre mintha nem lenne lehetőség. Mi történik velünk?