Tévétorrent

The Last Kingdom

Tévétorrent

A népszerű történelmet a történészek bánatára egyre nagyobb érdeklődés övezi: sorra jelennek meg a történelmi kalandregények (mint Bernard Cornwell Angolszász krónikák c. sorozata, mely a The Last Kingdom alapjául szolgált) vagy a dokumentumfilmet fikcióval ötvöző dokudrámák (pl. a History Channel Vikingek c. sorozata). Ezek a művek nem mindig bizonyított tényekkel dolgoznak, ám cselekményességükkel, érzelmi konfliktusaikkal és személyességükkel közel tudják hozni az idegennek tetsző, távoli korokat. Csalóka prezentizmusukkal kapcsolatot teremtenek a jelen és a múlt között, ami segít abban, hogy magunkénak érezzük múltunkat.

A BBC sorozata is ilyen. A 9. században járunk, amikor a vikingek meghódították a Brit-szigetek nagy részét, és egyedül a déli Wessex maradt szász fennhatóság alatt. A széria itt leli meg a mai egységes Nagy-Britannia gyökerét, levezetve a múltból a jelent. Hogy a nézők számára átélhetővé tegyék a kort, a készítők olyan erős, szemléletes kontrasztok köré szervezik a viking–szász konfliktust, mint a pogányság és a kereszténység, szájhagyomány és írott tudás vagy életöröm és önmegtartóztatás.

Persze, a Trónok harca a történelmi sorozatokon is nyomot hagyott: bár a fantasyelemek hiányoznak, bőven van szex és erőszak, bármelyik fontos szereplő meghalhat, és egyes női szereplők némileg anakronisztikus, ám szimpatikus feminista eszméket hangoztatnak. A The Last Kingdom fordulatos sorozat jó figurákkal és az alacsonyabb költségvetéshez képest is tetszetős képi világgal.

Magyar felirat: Pbea67 & Alias (a harmadik résznél járnak)

Figyelmébe ajánljuk