Kamupártok 3. rész – Sportos és Egészséges Magyarországért

Választás 2014

A Sportos és Egészséges Magyarországért (SEM) a mozgásra és az egészséges életmódra kívánják ránevelni a magyar lakosságot. Pártelnökük kommunikációs szakemberként dolgozik, de hogy mit keresett az MSZP háza táján, az kiderül sorozatunk harmadik részéből.

„Nemcsak a sport és az egészség miatt fontos, hogy létrejöjjön egy tematikus párt – mondta el a magyarnarancs.hu-nak Kovács András, a párt elnöke, majd hozzátette: – Ez tulajdonképpen egy kísérlet is, hogy vajon van-e erre az egészre igény a magyar közéletben?” Szerinte abszolút hiánypótló pártként funkcionálnak, a sportolással töltött időre bőségesen megtérülő befektetésként gondolnak, erre pedig minden magyar ember figyelmét szeretnék felhívni. „Ha növeljük a mozgásra szánt időt, a feltöltődésre alkalmas időtöltéseket, akkor csökken a stressz, a feszültség, a gyógyszerfogyasztás, és kisebb lesz a megbetegedések esélye” – fogalmazzák meg céljaikat a honlapjukon. A politizálást nem hagyományos módon képzelik el, azoknak a támogatására számítanak, akik politikamentesen képesek gondolkozni. Erre a látszólag paradox kijelentésre mi is rákérdeztünk, Kovács azonban elmondta, hogy „sok civil szervezet vagy egyesület képes a sport mint téma felszínen tartására, de egy parlamenti párt mégiscsak hatékonyabban tudja az ügyet képviselni”. „Április 6-án 8 millió szavazólapon leszünk ott, ha csak egy villanásra is, de sokak számára meg tudjuk idézni ezt a két szót. Mindenkinek a saját életéről van szó, arról, hogy mennyire él sportos, aktív és boldog életet. Szerintünk ez az ügy megérdemel egy külön pártot, ami nem mások helyett, hanem másokkal együttműködve kívánja képviselni ezeket az értékeket.” Kovács azt is elmondta, hogy attól függetlenül, hogy a sporttal sokan foglalkoznak, eddig csupán egy olyan, hozzájuk hasonló tematikus testvérpártot találtak – méghozzá Ausztráliában –, akik be is jutottak a parlamentbe. „Velük fel is vettük a kapcsolatot, érdeklődtünk, mit tudnak a törvényhozásba bekerülve csinálni” – tette hozzá a SEM elnöke.

A párt 2013-ban alakult, a 2014-es választásokat egy jó alkalomnak tartják a bemutatkozásra, elképzeléseik ismertetésére. Alig féléves múltjuk ellenére majdnem az ország teljes területén, 18 megyében és Budapesten is képviseltetik magukat, 52 jelöltet állítottak és 48 000 aláírást gyűjtöttek össze. Az egyéni jelölteknek járó fejenkénti 1 milliós támogatás elköltésével azonban a párt elnöke szerint jobb, ha óvatosan bánnak az érintettek. „Arra nem látok reális esélyt, hogy egyénileg mindenhol elérjük a 2 százalékot, hiszen ez teljesen más, mint egy önkormányzati választás, ahol inkább a személy a fontos, és a helyieket úgyis ismeri mindenki. Itt pártra és logóra szavaznak az emberek.”

false

 

Az elkövetkezendő hetekben igencsak ráfekszenek a kampányra, hiszen a jelöltek szerte az országban egyénileg is kampányolnak, emellett pedig egy központi kampányfilmmel – melyet honlapjukon megtekintve ismételten realizáltuk, hogy kutyával és kisgyerekkel bármit könnyebben el lehet adni –, videókkal, hirdetésekkel is megpróbálnak minél több emberhez elérni. „Egy olyan kis és friss pártnak, mint mi, azt hiszem, nem érdemes óriásplakát-háborúba bocsátkozni, hatékonyabb, ha egy kis közösségben kampányolunk, vagy például különféle sporteszközökkel támogatunk egyesületeket” – vázolta terveiket Kovács. Eddigi tapasztalataik alapján a választópolgárok körében igen nagy apátia figyelhető meg, az azonban pozitívum, hogy a SEM kulcsszavaira igen jól reagáltak. „Tudom, hogy az aláírások nem fordíthatók le egy az egyben szavazatokra, így azt gondolom, hogy 1 százalék is bravúros lenne, vagy ha a kis pártok közül az élen végeznénk, de az igazi cél 2018” – mondta Kovács. Erre utalnak a futó emberkés logójukkal is, melynek sarkában ott díszeleg 2018, a párt mintha most tényleg csak bemutatkozna. Apropó, arculat. A párt nevének rövidítése adta lehetőségeket kiaknázva a bemutatkozásnál a „Sem ez, sem az” mondatocskát használják, ahol az „ez” narancssárga, az „az” pedig piros színkódokkal van ellátva – persze a megfejtés nem olyan bonyolult. „Sokan azért adták az aláírásukat, mert tetszett nekik ez a filozófia – mesélte a pártelnök. – Arra is gondoltunk, hogy a szavazólapon is »Sem ez, sem az«-ként szerepelünk majd, de nem akartuk elviccelni a dolgot.” Kovács ezek után még poénosan hozzátette, igazán illusztris helyen szerepelnek a szavazólapon, a Fidesz előtt, az LMP után.

false

 

Célkitűzéseik többnyire világosak, ám konkrét programmal nem kifejezetten készülnek. Persze több olyan kutatás eredménye látható honlapjukon, mely szerint a magyar átlag tizedannyit mozog, mint tévézik szabadidejében, sportra alig, gyógyszerre azonban évről évre többet költünk, a stresszhelyzetekre rosszul reagálunk, és még mindig rengeteg a szenvedélybeteg. A SEM ezért – ahogy elnökük fogalmazott – a „Xanax helyett tornacipő” elvét vallja, és ha konkrétumokat akarunk, hát, íme: „Jobb lenne, ha a nyugdíjas korosztálynak több lehetősége lenne a mozgásra, ösztönözni kellene emellett mind a már dolgozókat, mind a diákokat a rendszeres mozgásra, az egészséges élelmiszerek áfáját pedig csökkenteni kellene” – mondta Kovács. Szerinte több olyan program elindult, ami mögé ők is beállnának, ilyen a lassan felálló Bubi, a közbringarendszer, a mindennapos testnevelés, a stadionépítések – bár itt az arányokkal vannak gondok, vagy az iskolák és kórházak étkeztetésének megreformálása. Arra a kérdésünkre, miszerint a szociális ellátórendszer és a magyar egészségügy nem egészen fényes helyzetére kívánnak-e bármiféle megoldással szolgálni, azt a választ kaptuk, hogy a SEM célja az, hogy ha bejutnak a parlamentbe, akkor mind a sport, mind az egészségügy témakörében megkerülhetetlenek legyenek, és maximálisan képviselni tudják a párt zászlajára tűzött ügyeket. „Nincs okunk arra, hogy bármit is elkapkodjunk, a következő négy évben lesz időnk részletesen kidolgozni programunkat, az Európai Uniótól számíthatunk támogatásra különféle kutatásokhoz vagy konferenciákhoz, illetve keresett már meg olyan ismert magyar üzletember is, akinek tetszettek a céljaink, és a jövőben szívesen szponzorálná a pártot” – tudtuk meg Kovácstól.

A SEM elnöke arról is beszélt, hogy fontos a szakemberek bevonása, illetve a jövőben az is hasznos lenne, ha sportolók vagy akár egy olimpikon is képviselné a pártot. A jelöltek között lelkes, a sporttal szoros kapcsolatban álló, többnyire fiatal „versenyzők” vannak, az azonban meglepő lehet, hogy maga az elnök sem egyéniben, sem a listán nem indul, elmondása szerint azért, mert neki az a célja, hogy a parlamentbe a témában jártas képviselők jussanak. Apropó, témában jártas szakemberek. Kovács András kommunikációs trénerként dolgozik, a Generatív Tanácsadó Iroda ügyvezetője. Információink szerint kommunikációs szakemberként hosszú ideig dolgozott együtt az MSZP-vel, többek között Mesterházy Attila idején. „1991 óta dolgozom kommunikációs szakemberként, több állami megbízásom volt, például a ’98-as kormány vagy a Medgyessy-kormány alatt – mondta el ezzel kapcsolatban Kovács. – Ezek általában kommunikációs felkészítések voltak, például televíziós szereplésekre, vagy afféle csapatépítő tréningek.” Kovács mai napig csinál ilyeneket gyógyszercégeknél, bankoknál, elmondása szerint azonban kampánymunkákban soha nem vett részt, az elmúlt néhány évben pedig nem is dolgozott az MSZP-vel. „Most a saját pártomra koncentrálok, ahol részint ugyanilyen munkát végzek” – mesélte Kovács, aki szerint az MSZP-nél nem tudták, hogy pártalapításon töri a fejét, a korábbi állami megbízatásairól pedig kérdezzük meg a megrendelőt, ő több információval ugyanis nem szolgálhat. Az MSZP részéről Baja Ferenc MSZP-s országgyűlési képviselőt, a Szocialista Platform elnökét kerestük meg, aki elmondta, ő sosem találkozott Kovács Andrással, hosszú távon és régóta biztosan nem dolgozott az MSZP-nek, az ő idejében legalábbis nem, illetve jelenleg sem, de arról az időszakról, amikor nem volt benne a vezérkarban, nem tud nyilatkozni. Az MSZP sajtóosztályától pedig csupán annyit tudtunk meg, hogy Kovácsnak „régóta nincs szerződése a párttal, pártalapításáról pedig nem tudtunk”.

Figyelmébe ajánljuk