3 milliárd ment el a kamupártok támogatására az idei választáson

  • narancs.hu
  • 2018. április 11.

Választás 2018

Lehet tippelni, mennyit fognak ebből visszafizetni.

Ahogy a négy évvel ezelőtti választás után, most is összeszámolta a Transparency International Magyarország és a Political Capital, vajon mennyi pénz is ment el azoknak a pártoknak a támogatására, akik az egy százalékos küszöböt sem érték el. A két szervezet számításai szerint ez az összeg:

3 milliárd forint.

A jelenlegi szabályozás szerint ezeknek a pártoknak vissza kell fizetni az állami támogatást, a pártok vezetői vagyonukkal felelnek ezért. Ám a két szervezet szakértői úgy látják, igen csak kétséges, hogy az állam egy forintot is vissza tud szerezni a kamupártoktól vagy vezetőiktől.

"Ha az állam mégis megkísérli a pénz behajtását, az eljárás többe kerülhet, mint amennyit a kamupártoktól sikerül majd visszaszerezni" - írják közleményükben.

A szakértők ezért korábban az egyszázalékos küszöb mellett azt javasolták, ahogy az egyéni jelöltek, úgy a pártok is csak kincstári kártyán juthassanak hozzá a támogatáshoz és ugyanolyan szigorúan kelljen elszámolniuk a pénzzel, mint egyéniben. Önmagában az egyszázalékos korlát ugyanis egyáltalán nem visszatartó erő, a kamupártok burjánzása még erősebb volt, mint 2014-ben. Akkor 3,8 milliárd forint közpénz folyt el, ráadásul még az egyszázalékos határ sem volt életben, így azt gyakorlatilag a kamupártok minden különösebb nehézség nélkül zsebre rakhatták. Erről bővebben itt írtunk.

Tárt marokkal

A legutóbbi választáson 14 olyan párt indult, amely azután nem szerzett parlamenti mandátumot, viszont több százmilliót rakott zsebre ellenőrizetlenül. Nyomozás ugyan több is indult, de egy eljárást az ügyészség csendben lezárt, és a többi ügyben sem várható más. Mi több, 2018-ban is kamupártok tömegére számíthatunk.

Figyelmébe ajánljuk