Két település, ahol a Fidesznek nem volt esélye a győzelemre

Választás 2022

Boldog István falujában, Kétpón és az egykori szocialista iparvárosban, Martfűn is az ellenzéki jelölt kapott több szavazatot a választásokon. Megnéztük, mi állhat a meglepő eredmény hátterében.   

Két településen is több szavazatot kapott az ellenzéki jelölt a kormánypártival szemben Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Érdekesség, hogy mindkét helység Boldog István egykori választókerületében található, ahol most Herczeg Zsolt volt a Fidesz jelöltje. Az egyik Kétpó, a másik pedig Martfű. Mindkét településre ellátogattunk, hogy megnézzük, miért nem nyert itt a fideszes jelölt.

Kétpón kilenc szavazattal kapott többet Csányi Tamás, az ellenzéki összefogás jelöltje, aki Boldog utódjával, Herczeg Zsolttal mérkőzött meg. Nem tűnik soknak a különbség, de annak fényében ez különösen érdekes, hogy a korábbi képviselő, Boldog István előtte polgármester is volt a kevesebb mint ezer fős településen. 

Boldog megosztó, sokak szerint uralkodó típusú személyiség, haragtartó ember. A többség szerint ennek köszönhető, hogy a településen kikapott a kormánypárti jelölt. 

Boldog István első parlamenti ciklusa alatt még polgármester is volt a faluban, amitől aztán meg kellett válnia a második ciklusában. Helyette a polgármester ekkor Keresztes Péter lett, akit Boldog bábjának tartottak. 2019-ben azonban Keresztes annak ellenére is elvesztette a polgármester-választást, hogy a választás előtt Boldog azt mondta, ha nem Keresztes Péter nyer, akkor leveszi a faluról a kezét.

És így is lett. Keresztes vesztett, és azóta rossz világ van Kétpón. Boldog ugyanis nem nyugodott bele a vereségbe, azóta amibe csak bele tud kötni, abba bele is köt. Többen is megerősítették azt, hogy a közösségi médiában folyamatosan negatív véleményeket fogalmaz meg a jelenlegi faluvezetés munkájával kapcsolatban. 

 
A Községháza Kétpón
Fotó: TA
 

Egy példát is hallottunk: a lakóházával szemközti iskola előtt murvás parkolót alakított ki az önkormányzat, hogy az oda érkező szülők az autójukkal meg tudjanak állni. Boldog ezzel sem értett egyet, most azonban ott parkol az általa vezetett sportegyesület kisbuszával.  

Pályázatokat sem nyer a falu, érdekes módon csak a bent ragadt pénzekből jut nekik – évek elteltével. Azt is egy másik település szakemberétől tudta meg a falu vezetése, hogy Boldog állítólag kijelentette, soha nem fog Kétpó pályázatot nyerni, amíg ő a parlamenti képviselő. Jellemző, hogy nemrég

a Magyar falu programban belterületi útfelújításra csak Kétpó nem nyert forrást.

Szinte csak olyan pályázatokon sikeres a település, amikre Boldognak nincs ráhatása, nem tud belenyúlni, vagy nem tud róla. Ez azért is különösen bosszantja a lakókat, mert ők is ugyanolyan állampolgárai az országnak, mint bárki más. Miért vannak ők megkülönböztetve? Miért nem részesülnek a támogatásokból? Csak azért, mert más a politikai nézetük? – kérdezték.

A falu amúgy régóta azokkal a problémákkal küszködik, amik lényegében Boldognak "köszönhetők". Ilyen többek között a sportpálya bérleti szerződése, amit Boldog a sportegyesület elnökeként 40 évre kötött Keresztes Péter előző polgármesterrel.

Csakhogy a kormányhivatal egy ellenőrzés során kimondta, nem lehet, csak 15 éves szerződéseket kötni. Új szerződést azonban Boldog nem hajlandó aláírni, és a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása nélkül hajt végre beruházásokat a területen. 

Beszámolók szerint a klub a víz- és áramszámlát sem fizeti, ezt is az önkormányzat állja, holott a helyhatóság amúgy támogatja az egyesületet, pedig alig játszik kétpói a focicsapatban. A korábbi beruházások is javításra szorulnak, ami talán nem véletlen, hiszen minden munkát az a cég nyert el egykor, ami miatt Boldogot hivatali vesztegetés miatt perbe fogták.

 
Az 50 millióból épült piac Kétpón
Fotó: TA
 

Boldog működését jól jellemzi, hogy a polgármesteri hivatal pár éve épült – amúgy máris alapos felújításra szoruló – épületének földszintjén kis tavat létesítettek, ami miatt azonban a falak elkezdtek salétromosodni. Így a díszhalakkal is betelepített kis tóból a vizet le kellett engedni, most ott áll szárazon.

De ugyanilyen nagyzolás jellemzett mást beruházást is. Az 50 millió forintból épült piacon legfeljebb csak két árus kínálja a portékáját; 290 millió forintból pedig egy bölcsőde fog épülni a faluban, holott nincs is kisgyermek, aki majd oda járjon, miközben a működtetés, a foglalkoztatottak fizetése jelentős terhet fog róni az önkormányzatra.

Nevetségesnek tartják a helyiek azt az intézkedést is, amit Boldognak tulajdonítanak, miszerint az alig pár száz lelkes településen megállnak az Intercity-vonatok. Közben a személyvonatok száma nullára csökkent, így sokkal körülményesebb lett az eljárás a faluból.

A faluban két és fél éve tart az áldatlan állapot, a gyűlölködés, mióta nem Boldog embere a polgármester. A falu nagyon megosztott, a helyiek szerint azért sem a Fidesz kapott többséget a településen, mert sokszor rokonok között is viszályt szított. A faluban sokan remélik, hogy Boldog nem fog kegyelmet kapni a leköszönő köztársasági elnöktől, ugyanis többen attól tartanak, hogy ismét indulna a következő önkormányzati választáson, erre utal ugyanis több jel is. 

Szerettünk volna Boldog Istvánnal is beszélni, de nem volt otthon. Feleségétől tudtuk csak megkérdezni, hogy hogyan értékeli férje megosztó személyiségét. "Képviselő úr személye mindig is megosztó volt. Ő prominens szereplő, aki mindig megmondta a véleményét" – hangzott a felelet. "Hasonlóan a tökfőzelékhez, van, aki imádja, van, aki utálja" – tette hozzá.

Boldogné Tóth Magdolna, aki a helyi óvoda vezetője, és a képviselő-testületnek is tagja, azt mondta, ha valaki szétnéz a faluban, akkor szerinte láthatja urának a 20 éves polgármesteri és három képviselői ciklus alatti munkáját. A falu szerinte fejlődött, hiszen egy kormánypárti képviselőnek könnyebb a településekért lobbizni, de az ő férje a szocialista kormányok alatt is jól tudott dolgozni. "Ha nem engedték be az ajtón, akkor bement az ablakon. De nem olyan formában tette a dolgát, mint amit sokan most megengednek maguknak, hogy 'bajszos szarnak' és 'köpcös disznónak' nevezik a vezető politikusokat. Ezzel a stílussal nem lehet eredményeket elérni" – mondta el véleményét Boldogné. Aki keresi a lehetőségeket, az talál is, tette hozzá.

A Boldogról Kétpón elhangzottakat Csányi Tamás, az ellenzéki összefogás – amúgy a választókerületben vesztes – politikusa is megerősítette. Szerinte Boldog István megosztó személyisége okozta az ő győzelmét Kétpón. Az, hogy Boldog perben-haragban áll nagyon sokakkal, a településen többeket arra sarkallt, hogy ne a Fideszre szavazzanak.

"Mindig is kommunista város volt"

Csányi Tamás szerint teljesen más miatt győzött a több mint 6000 lelkes Martfűn. A városban 285-tel több szavazatot kapott, mint fideszes ellenfele, ez pedig a szavazatok 21 százalékát jelentette. 

A régi időkben nagyhírű cipőváros még mindig balos, vagyis ellenzéki település. Nem tett jót a Fidesznek az sem, hogy Boldog a város egyik üzeme, a Heineken ellen hergelte egykor az országot. A cég évekkel ezelőtt be is zárta itt sörüzemét, mert áttért volna a cidergyártásra, amit azonban jelentős adó terhel, és kérték a kormányzattól ennek csökkentését. Miután ezt nem a cég nem kapta meg, beszüntette a több évtizedes sörgyárat a városban. 

 
A Művelődési Központ szocreál épülete Martfűn
Fotó: TA
 

A sors fintora, vagyis inkább a fideszes propaganda csődje, hogy Herczeg Zsolt kormánypárti jelölt vendége Martfűn a kampányban az a Fazekas Sándor agrárminiszter volt, akinek regnálása alatt a gyár lehúzta a rolót.

Martfű helyett a NER újabban inkább Mezőtúrra koncentrál, Csányi Tamás szerint a martfűiek ezért is büntethették a Fideszt. Illetve szerinte az is közrejátszott győzelmében, hogy a két településen, vagyis Kétpón és Martfűn alig található kisebbség, így a Fidesz nem tudta őket megvenni, nem tudott szavazatokat vásárolni. 

Martfűn valójában tipikus városias gondolkodású emberek élnek, ezért győzhetett az ellenzéki jelölt – ezt már Kontos Tibor, Csányi Tamás kampánytámogatója mondta. A város választókerületi elnöke az MSZP megyei alelnöke is egyben. Mint lapunknak elmondta, szerinte még most is jól emlékeznek a városlakók arra, hogy milyen jó munkát végeztek az MSZP képviselői a 2010 előtti ciklusban.

A város vezetése független, ahogy az önkormányzati képviselők is, ezért szerinte nem érdeke a kormánynak, hogy különösebben "piszkálja" vagy büntesse a várost. Még Boldog István is semlegesen viszonyult Martfűhöz és nem mert "beleszállni" a városba.

Megkérdeztünk több lakost is, nekik mi a véleményük arról, hogy Martfű még mindig balos sziget a fideszes óceánban. Többek szerint azért lehet ez, mert Martfű mindig is kőkemény kommunista város volt, és ez tartja magát most is, főleg az idősek körében, akik el is mentek szavazni.

 
Martfű még ma is iparvárosnak mondható 
Fotó: TA
 

A városias gondolkodást – amire Kontos Tibor célzott – jól jellemzi egy férfi véleménye. Szerinte aki csak a lakájmédiát nézi, az elfogadja azt, amit ott lát és hall, és annak sajnos úgy jó, ahogy most van – tette hozzá. Ugyanakkor neki nem tetszik, hogy a hatalmon lévők ennyire félretájékoztatják az embereket, a társadalmat pedig megosztják. "Az a fiatalember mondja meg most mindenkinek, hogy mit kell csinálni, aki még soha nem dolgozott életében" – utalt Orbán Viktorra.

Felesége megjegyezte, tőle ez a kormány csak elvett: rokkantnyugdíjas volt, mert a gerincével leszázalékolták, de később ezt elvették tőle. "Talán azért is, mert most a gerinc nem számít, gerinctelenül jobban érvényesül az ember" – tette hozzá a férje. 

Amikor egy középkorú hölgyet kérdezünk arról, hogy mit gondol, miért nyerhetett a városban az ellenzéki jelölt, csak annyit mond: "azért, mert változást akartak az emberek".

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk