Márki-Zay Orbánról: Velem foglalkozott sokat, az ország gondjaival semennyit

  • narancs.hu
  • 2022. február 12.

Választás 2022

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje után az ellenzéki pártok is kommentálták a kormányfő évértékelőjét.

„Orbán Viktor évértékelőjének az egyetlen erénye az volt, hogy ez volt az utolsó miniszterelnökként. Velem foglakozott sokat, az ország valódi gondjaival semennyit. Úgy történt, ahogy sejtettem: üres szónoklat, zavaros képek, szóvirágok. És ha mindazt, amit mondott komolyan gondolná, kiállna velem vitázni” – posztolta a közösségi oldalon Márki-Zay Péter Orbán Viktor évértékelő beszédére reagálva.

Az ellenzéki pártok közül először a DK reagált az évértékelőre:

„Értesültünk arról, hogy Orbán Viktor ma évértekelő címén a fideszes kiváltságosok körében mondott beszédet. Az eseményen elhangzottakat sajnos nem tudjuk kommentálni, mert nem volt időnk szórakoztató showműsort nézni, a Demokratikus Koalíció politikusai és aktivistái ma egész nap az utcán vannak. Ajánlást gyűjtenek, kampányolnak, és meghallgatják az emberek problémáit, amelyekre a fideszes elit 12 éve süket és vak. Köszönjük megértésüket.”

Az MSZP Országos Központja az MTI-hez eljuttatott közleményében is a hallgatóságot emeli ki: „a Fidesz kiváltságosainak beszélt. Azoknak a kiváltságosoknak, akik az elmúlt 12 évben az irányított közpénz-lenyúlások nyertesei voltak, akik Magyarországot és a magyar embereket fentről nézik és lenézik. Akik migránsokkal riogatnak, de pénzért húszezer migránst engedtek be Magyarországra; akik Sorost és Brüsszelt szidják, de Soros és Brüsszel segítségével jutottak el oda, ahol tartanak; akik Michelin-csillagos étteremben vacsoráznak, jachtoznak, helikoptereznek az ellopott közpénzből, miközben nem látják a társadalom nagy részének mindennapi problémáit.” 

Az ellenzéki párt úgy értékel, 12 év után Magyarország az Európai Unió egyik legkorruptabb állama lett, megduplázódott az államadóssága, és 15 éves csúcsra ugrott az infláció. „A kormányfő elhallgatta azt a tényt, hogy a Fidesz rárobbantotta a szegénységet az országra: a magyarok háromnegyede az uniós szegénységi küszöb alatt él; a dolgozói szegénység 2010 és 2017 között csaknem megduplázódott, az egyszülős családok szegénységi aránya pedig 2018 és 2020 között 21,6 százalékról 28,2 százalékra emelkedett; a miniszterelnök azt is elhallgatta, hogy a 65 év felettiek szegénységi aránya 11 év alatt több mint a háromszorosára nőtt!” – sorolja a Tóth Bertalan társelnök által aláírt MSZP-közlemény, amely szembeállítja a csirka far-hátra bevezetett hatósági árat a Völner Pállal szemben is zajló büntetőeljárással.  Az ellenzéki párt utal a járvány elleni védekezésben hozott rossz döntésekre: „több mint 42 ezer honfitársunkat veszítettük el – mintha Hódmezővásárhely polgárai mind eltűntek volna! Erre mit mondana Orbán Viktor? Hoz majd egy rendeletet, mint amilyennel a kórházakból is kitiltotta a nyilvánosságot? Születik egy kormányhatározat, hogy az elveszített édesanyákról, édesapákról és gyermekekről tilos lesz beszélni?”

Az MSZP szerint a miniszterelnök azt hiszi, Magyarországot lehet parancsokkal irányítani, és a pedagógusoknak elő lehet írni, hogy a sztrájk alatt is dolgozniuk kell, a válságot azonban nem másítják meg a rendeletek. A párt szerint az, hogy hosszú sorokban jöttek az emberek aláírni az Egységben Magyarországért jelöltjeinek ajánlóíveit, azt jelzi, a magyaroknak elegük van a Fideszből.

A Párbeszéd Magyarországért szerint „ez a standup ciki” volt: „amíg Orbán Viktor a néptől hermetikusan elzárva, harmadosztályú standuposként hazudott az övéinek, addig az Egységben Magyarországért szövetség politikusai, aktivistái, szimpatizánsai az utcákon és a tereken folytattak valódi párbeszédet a magyar emberekkel. A miniszterelnök most sem beszélt Magyarország valódi problémáiról: a megélhetési válságról, az egészségügyi katasztrófákról, az oktatás kivégzéséről, ahogyan nem ejtett egyetlen szót arról sem, hogy családja, kiváltságos haverjai a magyar emberektől ellopott pénzből, teljesítmény nélkül hizlalták luxusra magukat.”

A Párbeszéd korruptnak, érzéketlennek, Putyin és Kína által rángatott, megfáradt bábnak nevezi a kormányfőt, aki béna szóviccekkel és a fejében létező démonokkal küzd. 

A Jobbik Facebook-oldalán Jakab Péter annyit közölt, hogy ilyenkor reagálni szokott Orbán Viktor évértékelő beszédére, de most nem fog, „a múltról ugyanis mindig hazudik, jövője meg már nincs. Majd az utókor értékeli mindazt a rombolást, amit 12 év alatt véghezvitt”. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk