Orbán Viktor megsértette a választási eljárásról szóló törvényt Békéscsabán

Választás 2022

Zárt körben kampányolt a miniszterelnök. Ám ezt a városháza udvarán tette, ami törvénysértő.

 Nem sajtónyilvános kampányrendezvényen vett részt kedden Békéscsabán Orbán Viktor miniszterelnök, aki a békési megyeszékhely városházának udvarán buzdította a jelenlévőket Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) képviselőjelölt támogatásra. Minderről videó is készült, és utóbb beszámolt az eseményről a rendezvényen jelen nem lévő helyi önkormányzati hírportál is. A nem sajtónyilvános eseményen azonban az MTI készíthetett fotókat.

A rendezvényre nem csupán a sajtót nem hívták meg, hanem a békéscsabai Fidesz-tagok többsége sem kapott meghívót, és nem is tudott Orbán érkezéséről. A város közélet iránt érdeklődő lakosairól nem is beszélve. A zártkörű eseményre kizárólag a város közgyűlése Fidesz-frakciójának tagjait és a párt helyi aktivistáit hívták meg.

 
Orbán zárt fóruma Békéscsabán
Fotó: MTI

A miniszterelnök fórumát tehát a helyiek számára más esetekben sem használható városházi zárt, belső udvaron tartották meg. Ez pedig sérti a választási eljárási törvény egyik passzusát, amely arról rendelkezik, hogy „ (…) állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben választási kampánytevékenységet folytatni, választási gyűlést tartani tilos”. A zárt udvar a városháza szerves része, így a rendelkezés erre is vonatkozik. Úgy fest, mindez nem zavarta a Viharsarok fővárosa önkormányzatának törvényességért felelős jegyzőjét, de a kampánygyűlés szervezőit sem. Információink szerint a békéscsabai városháza hátsó, ún. Élővíz-csatornapart felőli bejáratát a rendezvény előtt és annak ideje alatt hermetikusan lezárták.

„Nyaranta, a békéscsabai önkormányzat belső udvarán megtartott kulturális fesztivál címe: Városházi Esték, ami elnevezéséből adódóan is jól mutatja, hogy a zárt udvart az önkormányzati épületegyüttes szerves részének tartják” – mondta egy helyi jogászforrásunk.

Még ellentmondásosabbá teszi a békéscsabai Orbán-kampányt az is, hogy a városházán a pandémiás helyzet miatt a jegyző utasítására az ott dolgozók nem fogadhatnak senkit, így ügyfeleket sem. A mintegy 150 fő meghívott viszont bemehetett az önkormányzat ingatlanának zárt területére.

 
Fotó: MTI

Helyi forrásaink szerint Orbán Herczeg Tamás melletti kampányolása árulkodó a békéscsabai esélyek szempontjából is. A mindig mindent mérő Fidesz-KDNP valószínűleg úgy látja, hogy a nagyon kiélezett választási csatában szükséges a miniszterelnöki „rásegítés” az újrainduló fideszes politikus mellett. Herczeg Tamás összeellenzéki kihívója Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. Békés megye négy egyéni választókörzete közül éppen a békéscsabai központú és Simonka György volt dél-békési körzete látszik az ellenzék számára nyerhetőnek. Ugyanakkor a legfrissebb felmérések azt sejtetik, hogy gyulai központú választókerületben is kezdenek kiegyenlítődni az esélyek a 12 éve a parlamentben ülő 71 éves Fidesz-jelölt, Kovács József és a majdnem két emberöltővel fiatalabb ellenzéki jelölt, Leel-Őssy Gábor (DK) között.

Az ügyben a Narancs.hu kereste Herczeg Tamás újrainduló fideszes parlamenti képviselőjelöltet, aki érdeklődésünkre elmondta, tud arról, hogy szocialista képviselők a jegyzőhöz fordultak a történtek miatt, de nem kommentálta. „Minden párt maga dönti el, hogyan kampányol” – válaszolta a kormánypárti képviselő arra a kérdésünkre, hogy csak szűkebb körben, a meghívottak lehettek jelen Orbán békéscsabai városházbeli kampányán.

FRISSÍTÉS

Az Orbán-fórum után Bacsa Vendel békéscsabai jegyzőhöz fordult két békéscsabai MSZP-s önkormányzati képviselő, Miklós Attila és Fülöp Csaba. Arról érdeklődtek, ki engedélyezte a rendezvényt, mennyiért adták ki a városháza zárt udvarát, és ugyanilyen feltételek mellett bérbe adnák-e más szervezetnek is. Miklós Attila a Narancs.hu-nak jelezte, véleményük szerint a választási eljárásról szóló törvénynek ellentmond a kampánygyűlés. Írásbeli kérdésükre még nem kaptak választ a jegyzőtől.

FRISSÍTÉS2

„A választási eljárásról szóló törvény értelmében valamennyi jelölt és jelölő szervezet számára azonos feltételekkel bocsátunk rendelkezésre területet és felületeket kampánytevékenység céljából azzal, hogy az önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben kampánytevékenységet folytatni, választási gyűlést szervezni tilos. A rendelkezésre bocsátás díjmentes. A városháza területén, nyitva tartási időben tartandó rendezvényeket, amennyiben azok a hivatali működést nem akadályozzák, a jegyző engedélyezi” – válaszolta a két békéscsabai MSZP-s önkormányzati képviselő kérdésére Bacsa Vendel jegyző.  

„Elgondolkodtató, hogy a békéscsabai városháza zárt, nem közforgalmú udvarán a rendszerváltás óta eltelt 32 évben nem volt még egyetlen kampányrendezvény sem. Ez jó, követendő hagyomány, amihez mi tartjuk magukat a jövőben is. Orbán Herczeg Tamás melletti rendezvénye legyen kirívó és elképesztő eset, és soha ne legyen hasonló. Másrészt ezen az alapon minden békéscsabai iskola sportudvarán tanítási időben – nem zavarva a tanórákat – lehetne politikai nagygyűléseket tartani. Valahogy mégsem ezt látjuk, talán nem véletlenül” – reagált Bacsa Vendel válaszára Miklós Attila, a békési megyeszékhely közgyűlésének szocialista önkormányzati képviselője.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk