Összejött a 20 ezer ellenzéki szavazatszámláló

  • narancs.hu
  • 2022. március 23.

Választás 2022

Közel 28 ezren jelentkeztek, 20 ezer embert már be is osztottak. 

„A jelentkezési folyamat lezárult. Összesen 27.700 jelentkezőnk van, ebből van 20.000 beosztásunk. A beosztott szavazatszámlálók delegálása folyamatosan zajlik” – írta a 444.hu érdeklődésére Ruskal-Klemm Csilla, a szavazatszámlálókat koordináló 20k22 szóvivője. 

A lap emlékeztet, hogy az országban 10 243 szavazókör lesz, ezekbe minden országos listát állító párt vagy pártszövetség 2 szavazatszámlálót delegálhat. Négy éve a Fidesz-KDNP 14 533 tagot delegált, az összes ellenzéki párt együtt ennél kicsit többet, de mivel nem volt koordináció köztük, ezért minden harmadik szavazókörre csak egy ellenzéki szavazatszámláló jutott, tízből egy szavazókörben pedig egyetlen ellenzéki szavazatszámláló sem volt.

A közel 28 ezer önkéntes nagyrészt nem kötődik pártokhoz, azért a pártok delegálják őket, mert a sokszor bírált törvényi szabályozás nem ad más lehetőséget. A szavazatszámláló önkéntesek koordinálását a 20k22 mozgalom végzi, a közlésük szerint a maximális 20 486 szavazatszámlálói helyből mintegy 20 ezret beosztottak, náluk arra kell figyelniük, hogy tényleg menjenek el, tegyék le az esküt. A maradék pár száz hely kiosztása péntekig még megtörténhet, de erről még nem tudnak pontos adatokat mondani.

A toborzásról és felkészítésről a mozgalom két alapítójával itt beszélgettünk korábban: 

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk