Több problémát is talált a kampányban az EBESZ-megfigyelők időközi jelentése

  • narancs.hu
  • 2022. március 23.

Választás 2022

A Fidesznek lejt a pálya, állami forrásokat is nyugodtan lehet kampányra költeni. 

Az EBESZ-megfigyelők választás előtti, időközi jelentése arra jutott, hogy a pálya durván lejt a Fidesz felé – írja a hvg.hu a jelentés alapján.

A jelentés szerint

  • a közszolgálati médiában rendszerszintű politikai elfogultság figyelhető meg, és a műsoraiban lényegében nem jelennek meg ellenzéki politikusok. Pedig jogszabály szerint a közszolgálati médiaszolgáltató köteles a választási verseny szereplőinek egyenlő mértékben ingyenes műsoridőt biztosítani politikai hirdetések számára.
  • Az ellenzék aggódik a kampánycélú plakáthelyek egyenlőtlen eloszlása miatt.
  • A kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályban nem térnek ki a „pártokon kívüli felek” – a kormány – hirdetéseire (ezek pedig sokszor a Fidesz szekerét tolják).
  • Az állami tisztviselők kampánytevékenységét a jogszabályok semmilyen módon nem korlátozzák, és az állami források kampánycélú felhasználását a jogszabály nem tiltja.
  • A népszavazási kampánytevékenységet a jog nagyrészt nem szabályozza. Nem húztak határt a népszavazás kampányköltéseinek sem, közzétételi kötelezettség sem vonatkozik rájuk. Az EBESZ által megkérdezettek szerint ez megkönnyíti a kormánynak, hogy jelentős összeget fordítson a költségvetési pénzekből a népszavazási kampányra.
  • Sem a kormány, sem a választási ügyintézésért felelős hatóságok részére nincs kötelezően előírva, hogy a választókat objektív és kiegyensúlyozott információkkal lássák el a népszavazásra bocsátott kérdésekről, valamint a kérdések támogatóinak és ellenzőinek álláspontjáról.
  • A megkérdezettek szerint a választói névjegyzék megbízható, de többen aggályosnak tartották, hogy a lakóhely új definíciója a szavazók stratégiai utaztatásához vezethet a billegő körzetekben a választások közeledtével, vagy illegális buszoztatását eredményezheti a szavazás napján.
  • Problémásak a levélszavazás „korlátozott biztonsági garanciái”, és hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó állampolgárok a külhoniakkal ellentétben nem szavazhatnak levélben, csak személyesen a külképviseleteken. 
  • A misszió megfigyelői által megkérdezettek kifogásokat emeltek az információhoz való korlátozott hozzáféréssel, a megfigyelésekkel, illetve a független és ellenzéki újságírókat, valamint a civil társadalom képviselőit célzó állandó lejárató kampányokkal kapcsolatban.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk