Épp most indít mozgalmat egy volt fideszes Stummer János nyolc évvel ezelőtti kijelentése miatt

Választás 2022

A mozgalom lényege, hogy meghekkeljék Stummer János ellenzéki jelölt plakátjait. 

A kampányhajrá finisében próbál mozgalmat indítani az egykori Fidesz-tag, Galló Ferenc, hogy Stummer János, az ellenzék közös békéscsabai jelöltje ellen tiltakozzon. 

„Felelős magyar állampolgárként rendkívül fontosnak tartom, hogy határozottan fellépjek minden olyan jelenség ellen, amely a XX. század ordas eszméjét, jelesül a nácizmust idézi fel. Különösen fontosnak tartom a kiállást ez ellen akkor, amikor egy politikus saját magáról állítja, hogy részese lehet ennek a torz ideológiának” – kezdte hétfői békéscsabai sajtótájékoztatóját Galló Ferenc, aki 2019-ben függesztette fel Fidesz-tagságát.

Galló azt kifogásolta, hogy Stummer János jobbikos országgyűlési képviselő egy 2014-es hosszabb Facebook-bejegyzésében az alábbiakat passzus is szerepelt: „Jobbikos vagyok. Neked, ha úgy jobban tetszik, náci. Ezt meg én szarom le.”

„Ha felvágom az ereimet, akkor onnan narancslé fog folyni” – érzékeltette még 2019-ben a Narancs.hu-nak a Simonka György dél-békési fideszes parlamenti képviselővel szembefordult, de egykor bizalmasának számító Galló Ferenc, hogy politikai érzelmei mit sem változtak annak ellenére, hogy felfüggesztette tagságát a kormánypártban és Simonka nyomására távozott a medgyesbodzási alpolgármesteri posztról is.

Éppen a Narancs.hu számolt be 2019 júniusában arról, hogy Simonka György meggyanúsítása után szembefordult vele addigi fegyverhordozója, Galló Ferenc. Akkor Galló azt nyilatkozta portálunknak, úgy látta, miután „a legfőbb ügyész kikérte a parlamenttől a mentelmi jogát a fideszes parlamenti képviselő politikai értelemben megbukott. Önmagában az, hogy ha egy politikust vád alá helyeznek, és gyanúsítottként hallgatnak ki, az olyan, mintha egy lepracsengő lenne a nyakában! Akkor azt javasoltam, hogy a bírósági ítéletig mondjon le. De erre nem volt hajlandó.” A hétfői békéscsabai sajtótájékoztatón kérdésünkre Galló azt mondta, helyben Herczeg Tamás, míg országosan a Fidesz győzelmét látja a helyes megoldásnak.

Galló kifejtette, felháborítja, hogy Stummer több sajtómegkeresés után sem kért bocsánatot egykori bejegyzése miatt, sőt egy március 16-án kelt Fb-bejegyzésében Galló szerint azt a látszatot keltette, mintha még büszke is lenne arra, hogy a Békemeneten részt vevők transzparenssel tiltakoztak a vállalhatatlan kijelentése ellen – ezt a bejegyzést most nem találni Stummer közösségi oldalán.

A volt fideszes azt is bejelentette, mozgalmat kíván elindítani, amelynek célja, hogy "megállítsa a náci eszmék népszerűsítését Békéscsabán", ezért keddtől Békéscsabán és a választókerület más településen található több száz Stummer-plakát aljára kiteszik a három inkriminált mondatot.

A Narancs megkereste Stummer Jánost, aki annyi mondott érdeklődésünkre, nem kívánja kommentálni a történteket.

Békés megye négy választókerülete közül kettőben tűnik akár győzelemre is esélyesnek a közös ellenzéki képviselőjelölt: egyrészt a békéscsabai központú Békés 1. számú választókerületben, ahol Stummer János az országosan mérsékelten ismert és 2018 óta a törvényhozásban dolgozó Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) kihívója; a másik az ellenzék számára nyerhetőnek tűnő körzet az Orosháza központú 4. számú választókerület, ahol Simonka György, a súlyos költségvetési csalással vádolt kormánypárti országgyűlési képviselő után csak romok és félig szétvert Fidesz-szervezetek maradtak Dél-Békésben. Itt a Fidesz-KDNP a körzethez semmi módon nem kötődő Erdős Norbertet indítja, aki jelenleg az agrártárca egyik államtitkára. Kihívója Szabó Ervin (Jobbik) ügyvéd, aki ellenzéki összefogás nélkül már 2018-ban nagyon megszorongatta Simonkát.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!  

 

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.