Budán próbálkozik egy kiugrott LMP-s, Óbudán két ex DK-s

Egyre több egyéni választókerületben jelentik be indulásukat magukat ellenzékinek hirdető személyek. Felbukkanásuk leginkább az összellenzéki jelöltek dolgát nehezíthetik meg, ám a tapasztalatok alapján csak akkor hajtanak hasznot a Fidesznek, ha sokan próbálkoznak egy-egy körzetben. Budapesti választókerületekben is indulnak közülük néhányan. 

Kedves Olvasónk!

Ez az írás egy nagyobb anyag részeként a Magyar Narancs 2022. február 24-i számában jelent meg. Most ezt a cikkrészletet ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

Tétje lehet

Egy igazi csatatérkörzetben próbál szerencsét Hajdu Mária egykori LMP-alapító, aki 13 év után, február elején úgy döntött, hogy kilép a pártból, és független jelöltként indul a fővárosi Hegyvidéken, ahol a fideszes Fürjes Balázzsal szemben az ellenzék a momentumos Hajnal Miklóst indítja. Mellettük az MKKP elnöke, a helyben önkormányzati képviselő Kovács Gergely is jelölt lesz. „Hosszú út vezetett ide, nem kevés küzdelem. Egy biztos: mára nem maradt hiteles politikai erő, mindkét oldalt kizárólag az önös érdekeik vezérlik, éppen ezért indulok független jelöltként” – írta közösségi oldalán Hajdu. Hajnal Miklóssal az a problémája, hogy nincs diplomája. Hajnal egyébként sosem állította, hogy befejezte volna az egyetemi tanulmányait. Oxfordi képzését azért hagyta félbe, mert inkább politizálni kezdett, és ezért hazaköltözött.

Az LMP azután függesztette fel Hajdu párttagságát, hogy a politikus kritizálta Hajnal összellenzéki indítását. Az egykori alapító ezek után kilépett. „Mária gyakorlatilag elárulta a politikai közösségét. A döntése azért tragikomikus, mert 2019-ben összellenzéki jelöltként jutott be a hegyvidéki önkormányzatba” – mondta lapunknak Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke. Kanász-Nagy szerint érdekes, hogy Hajdu nagyjából a választások előtt ötven nappal döbbent rá, hogy problémája van az ellenzéki együttműködéssel. „Mária csak úgy tudná döntésének hitelességét megőrizni, ha visszaadná az önkormányzati mandátumát, amihez az általa kritizált ellenzéki pártok segítették” – mutatott rá Kanász-Nagy.

MaNcs

 
Hajdu Mária
Forrás: Facebook  

Hajdu az LMP-ben korábban választmányi tag, választmányi titkár és budai területi szervezeti elnök volt, és a párt emlékezetpolitikai szakszóvivőjeként is dolgozott. 2014-ben kompenzációs listán jutott a XII. kerületi önkormányzatba, akkor még tisztán LMP-s képviselőként. 2019-ben összellenzéki jelöltként választották be újra a testületbe.

Kerestük telefonon, azonban SMS-ben azt írta, jelenleg az aláírásgyűjtésre koncentrál, ezért nem tud nyilatkozni. „Számomra az az érdekes Hajdu munkásságával kapcsolatban, hogy mennyire nincsen képben a kerület ügyeit illetően – ezt már Kovács Gergely mondja –, egyszer például nagyon lelkesen állt bele abba, hogy nem egyértelmű, be lehet-e vinni kutyákat a Fény utcai piacra, mert az erről szóló tábla lekopott. Problémának azt látta, hogy a kutyák összeszaglásszák a kolbászokat. Egy nagyon izgalmas, huszonöt perces beszélgetés kerekedett erről a képviselők között, akik csak később jöttek rá, hogy a piac nem is a XII., hanem a II. kerülethez tartozik.” A Kutyapárt társelnöke lapunknak azt is felidézte, hogy Hajdu már 2019-ben sem örült az ellenzéki pártok összebútorozásának. „Egy ideig azt tervezte, hogy polgármesterként indul el Pokorni Zoltánnal szemben, meg is keresett akkoriban, hogy támogatnám-e, de végül nem lett az egészből semmi, összellenzéki jelölt lett.”

Kanász-Nagy Máté szerint

„Hajdu viselkedése nagyon gyanús és felvet bizonyos kérdéseket”,

bár azt is megjegyezte, nem tud olyan állítást megfogalmazni, amely azt bizonyítaná, hogy Hajdunak kapcsolata van a Fidesszel. Szerinte azonban egy ilyen nehéz választókerületben ráindulni a közös ellenzéki jelöltre „nagyon aggályos”.

Kiugrottak függetlennek

„Ez egy régi történet. Az, hogy most új ügy­ként van tálalva, nyilván a fideszes kommunikáció része” – nyilatkozta lapunknak Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. A kormánypárti Index melegítette fel a napokban, hogy még tavaly két óbudai önkormányzati képviselő, Hazai Iván András és Rózsa László Péter – állítólag Gyurcsány Ferenc pártelnökkel való nézeteltérésük miatt – kilépett a DK-ból, és megalapította a Valódi Demokrata Pártot (VDP). Hazai a DK megalakulása óta a párt helyi elnöke és később alpolgármester volt, Rózsával 2019-ben a közös ellenzéki listáról kerültek be a képviselő-testületbe. Kilépésüket követően Hazai Iván András egy döcögős interjút adott elképzeléseiről a Hír Tv-ben. Rózsa László legutóbb azt nyilatkozta az Indexnek, hogy Kiss László polgármester az irodájában mondta neki, hogy nem indulhat az előválasztáson, míg Hazaival ugyanezt a szemlőhegyi házában közölte Gyurcsány. Most mindketten indulnak az összellenzéki jelölt Szabó Tímeával, illetve Tordai Bencével szemben a két óbudai választókerületben.

MaNcs

 
Hazai Iván András és Rózsa László Péter
Forrás: Facebook  

„Természetesen, nemsokára célba érünk” – mondja Rózsa László Péter, a Valódi Demokrata Párt alelnöke, amikor az 500 ajánlás összeszedéséről kérdezzük. Hozzáteszi, amióta önkormányzati képviselő, ismerik a körzetében, ugyanis „a kerületi lakosokért dolgozik”. „Majdnem mindent megvalósítottam, amit a programomban megígértem” – fogalmaz. A kerületi gyerekszakrendelőt említi, mint a szívügyét, amelynek december 31-ig meg kell épülnie. A kezdeményezésére a sajátos nevelési igényű diákok ingyen étkezhetnek a kerület iskoláiban, óvodáiban, bölcsődéiben. „Minden ajtónál azzal találkozom, hogy az embe­rek elvesztették a bizalmukat az országgyűlési képviselőjükben” – mondja. Szerinte meg tudnak szólítani szavazókat Tordaival és Szabóval szemben, függetlenül az országos ismertségüktől, ugyanis „az emberek azt nézik, hogy ki mit tett”. Erre erősít rá Hazai Iván András is, aki szerint „más a kirakat, amit a parlamentben látnak, és más a hétköznapi valóság”. Rózsa szerint nem azért léptek ki a DK-ból, mert nem indulhattak az előválasztáson, hanem úgy érezték, a párton belül „bort isznak és vizet prédikálnak”. Hazai nagyon lelkes volt, amikor belépett, de aztán rájött, hogy a DK a nevével ellentétben nem demokratikus párt. Rózsa László úgy véli, a szavazók nem haragudtak meg rájuk, amiért az önkormányzati választásokon a közös ellenzéki listáról jutottak be, majd kiléptek a DK-ból, és most elindulnak a korábbi szövetségeseik ellen. A Fidesztől nem érkezett a VDP-hez informális megkeresés, és szerinte a választók sem azonosítják őket azzal, hogy a kormánypárt emberei lennének. „Öntől hallom ezt először” – mondja Rózsa. „Erről abszolút nincs szó” – teszi hozzá Hazai. 

Kiss László polgármester megkeresésünkre azt mondta, valóban közölte Rózsával, hogy nem támogatja az indulását, mert szerinte az egy rossz ötlet volt. „Tímeát ismerik, kedvelik, népszerű, az értékvilágával a pártok azonosulni tudnak” – mondja Kiss, aki 2018-ban éppen Szabó Tímea javára lépett vissza a kerületben. Szerinte beszédes, hogy egy friss önkormányzati képviselő megméretné magát a regnáló országgyűlési képviselővel szemben annak ellenére, hogy mások ezt ellenzik. Arról viszont nincs tudomása, hogy Hazaiék mögött a Fidesz állna, noha vannak erre utaló jelek is; szerinte nagy a barátság a VDP-s alakulat és a kormánypárti képviselők között a képviselő-testületben, sok esetben együtt szavaznak. „Egyikük a legutóbbi ülésen azzal vádolt meg, hogy ellenzéki magatartást tanúsítok. Megmosolyogtató. De azt is megkaptam már, hogy a fideszes Bús Balázs jobb polgármester volt, mint én” – mondja Kiss. Nem lepődne meg, ha a Fidesz mozgatná a szálakat, ugyanis a 2019-es önkormányzati választáson valakik álcivileket indítottak az ellenzéki összefogás ellen. Ettől függetlenül szerinte Szabó Tímea még a 2018-asnál is nagyobb győzelmet fog aratni Bús Balázs ellen, ugyanis megérzése szerint nőtt az ellenzék népszerűsége.

Tordai Bence, Budapest 4. számú választókerületének összellenzéki jelöltje szintén nem tart attól, hogy a VDP-manőver megosztja az ellenzéki szavazókat; ő személyesen nem is ismeri őket, és ezzel szerinte a választók jó része is így van. Ugyanakkor úgy véli, semmilyen személyes sértődés, párton belüli vita nem indokolhatja azt, hogy valaki megossza az ellenzék egységét. Pláne úgy nem, hogy ellenzéki pártlistáról kerültek be a képviselő-testületbe, és most Orbán érdekeit szolgálják. „Hogy ezt maguktól teszik vagy sem, nem tudom, de mindkét esetben elfogadhatatlan” – mondja a képviselő, aki bízik a választókban.

„Az, aki nem indult az előválasztáson, majd önmagát ellenzékinek mondja és Orbán leváltását ígéri, nem mond igazat.

A polgárok okosabbak, mint hogy nem létező pártok nem létező jelöltjeire adják a szavazatukat.”

Az álellenzéki jelölteket bemutató cikksorozatunk korábbi részei itt olvashatók:

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.