Tordai, Szél, Orosz Anna, Márki-Zay – ők tartották magukat a legjobban az ellenzéki jelöltek közül

Választás 2022

A 2018-as összellenzéki eredményhez képest mindenhol veszített szavazókat az ellenzék, de volt, ahol a bázis 80-90 százalékát azért sikerült megtartani. A Fidesz nagyot nyert több Pest megyei körzetben.

A levélszavazatokat nem számítva 1.936.297 szavazat érkezett az Egységben Magyarországért listájára az április 3-i választáson, ami több mint 750 ezerrel kevesebb, mint ahányan 2018-ban a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, az LMP, a DK, a Momentum és az Együtt listájára összesen szavaztak. Az összefogás ellenére – vagy éppen azért – az ellenzéki szavazók 28 százaléka pártolt el az ellenzéki szövetségtől négy év alatt.

Eközben a Fidesz 200 ezerrel több szavazatot kapott belföldön, mint négy éve, ami majdnem 8 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ellenzék visszaesése és a Fidesz erősödése sem egységes intenzitással ment végbe az egész országban. A területi különbségek érzékeltetésére megnéztük, hogy az egyes választókerületekben hány szavazatot kaptak 2018-ban a most együttműködő ellenzéki pártok jelöltjei (és ahol volt, az Együtt jelöltje), és ehhez képest hány szavazatot kaptak 2022-ben az egységes ellenzék jelöltjei. Mind a 106 választókerületben visszaesést látunk, de azért van pár körzet, ahol a 72 százalékos országos átlagnál jóval nagyobbnak bizonyult az ellenzék szavazatmegtartó képessége. 

A 2018-as ellenzéki szavazatok több mint 90 százalékát csak Tordai Bence, Szél Bernadett és Orosz Anna tudta megtartani, az ebből a szempontból legjobban teljesítő 10 körzet közé további négy budapesti és egy Pest megyei fért be. Ezekben a körzetekben a Jobbik 2018-ban az országos átlaga alatt teljesített (bár Érden nem sokkal), így - ha feltételezzük, hogy legnagyobb számban a 2018-as Jobbik-szavazók pártoltak el az ellenzéktől - valószínűleg eleve könnyebb volt a szavazótábor megtartása az itt induló jelölteknek.

A 10-es listában e szabály alól kivétel Hódmezővásárhely és Tapolca, ezekben a körzetekben a Jobbik az országos átlaga felett szerepelt 2018-ban, Márki-Zay Péter és Rig Lajos mégis meg tudta őrizni a 2018-as ellenzéki szavazatok körülbelül 85 százalékát. 

A lista másik végén több olyan választókerületet is találunk, amelyben az ellenzék 2018-as szavazatainak közel felét elveszítette, ilyen a berettyóújfalui, az ózdi és a balassagyarmati körzet. 

Feltűnő, hogy a 2018-hoz képest leggyengébben teljesítő körzetek zöme kelet-magyarországi, és hogy néhány olyan OEVK-ban is hatalmasat bukott az ellenzék, ahol előzetesen akár a győzelemre is esélyesnek tartották, például az ózdiban, a szigetváriban, a sátoraljaújhelyiben és a hatvaniban. (Az ózdi körzet az ellenzék belső besorolása alapján C jelű, azaz billegő volt, a másik három D jelű, azaz nehezen nyerhető.)

A Fidesz a körzetek többségében növelni tudta 2018-as szavazatszámát, de voltak választókerületek, amelyekben kiugróan, az átlagos 8 százalékot messze meghaladó mértékben erősödött a kormánypárt.

Pest megyében valamit nagyon eltaláltak, mert a 10 legnagyobb fideszes szavazatnyereséget mutató körzetből öt is a megyéből kerül ki: a nagykátai, a szentendrei, a dabasi, a monori és a szigetszentmiklósi OEVK. Szigetszentmiklóst ráadásul előzetesen szinte biztos ellenzékiként, Szentendrét pedig erősen billegő körzetként azonosították előzetesen az elemzések.

Összesen 15 körzetben kapott kevesebb szavazatot a fideszes jelölt most, mint négy éve, de a szavazatveszteség sehol sem volt nagyobb 10 százaléknál, és mivel az ellenzék veszteségei még nagyobbak voltak, a kormánypárt még ezekben a választókerületekben is javította a pozícióját az összellenzékhez képest.

A leggyengébben teljesítő fideszes körzetek többsége budapesti, a 10-es listába egy szegedi és egy székesfehérvári OEVK, illetve a hódmezővásárhelyi körzet került be, továbbá a masszívan fideszes Kisvárda, ahol a minimális visszaesés inkább annak tudható be, hogy a négy évvel ezelőtti eredményt nem nagyon volt hová javítani. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk