Tordai, Szél, Orosz Anna, Márki-Zay – ők tartották magukat a legjobban az ellenzéki jelöltek közül

Választás 2022

A 2018-as összellenzéki eredményhez képest mindenhol veszített szavazókat az ellenzék, de volt, ahol a bázis 80-90 százalékát azért sikerült megtartani. A Fidesz nagyot nyert több Pest megyei körzetben.

A levélszavazatokat nem számítva 1.936.297 szavazat érkezett az Egységben Magyarországért listájára az április 3-i választáson, ami több mint 750 ezerrel kevesebb, mint ahányan 2018-ban a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, az LMP, a DK, a Momentum és az Együtt listájára összesen szavaztak. Az összefogás ellenére – vagy éppen azért – az ellenzéki szavazók 28 százaléka pártolt el az ellenzéki szövetségtől négy év alatt.

Eközben a Fidesz 200 ezerrel több szavazatot kapott belföldön, mint négy éve, ami majdnem 8 százalékos növekedésnek felel meg.

Az ellenzék visszaesése és a Fidesz erősödése sem egységes intenzitással ment végbe az egész országban. A területi különbségek érzékeltetésére megnéztük, hogy az egyes választókerületekben hány szavazatot kaptak 2018-ban a most együttműködő ellenzéki pártok jelöltjei (és ahol volt, az Együtt jelöltje), és ehhez képest hány szavazatot kaptak 2022-ben az egységes ellenzék jelöltjei. Mind a 106 választókerületben visszaesést látunk, de azért van pár körzet, ahol a 72 százalékos országos átlagnál jóval nagyobbnak bizonyult az ellenzék szavazatmegtartó képessége. 

A 2018-as ellenzéki szavazatok több mint 90 százalékát csak Tordai Bence, Szél Bernadett és Orosz Anna tudta megtartani, az ebből a szempontból legjobban teljesítő 10 körzet közé további négy budapesti és egy Pest megyei fért be. Ezekben a körzetekben a Jobbik 2018-ban az országos átlaga alatt teljesített (bár Érden nem sokkal), így - ha feltételezzük, hogy legnagyobb számban a 2018-as Jobbik-szavazók pártoltak el az ellenzéktől - valószínűleg eleve könnyebb volt a szavazótábor megtartása az itt induló jelölteknek.

A 10-es listában e szabály alól kivétel Hódmezővásárhely és Tapolca, ezekben a körzetekben a Jobbik az országos átlaga felett szerepelt 2018-ban, Márki-Zay Péter és Rig Lajos mégis meg tudta őrizni a 2018-as ellenzéki szavazatok körülbelül 85 százalékát. 

A lista másik végén több olyan választókerületet is találunk, amelyben az ellenzék 2018-as szavazatainak közel felét elveszítette, ilyen a berettyóújfalui, az ózdi és a balassagyarmati körzet. 

Feltűnő, hogy a 2018-hoz képest leggyengébben teljesítő körzetek zöme kelet-magyarországi, és hogy néhány olyan OEVK-ban is hatalmasat bukott az ellenzék, ahol előzetesen akár a győzelemre is esélyesnek tartották, például az ózdiban, a szigetváriban, a sátoraljaújhelyiben és a hatvaniban. (Az ózdi körzet az ellenzék belső besorolása alapján C jelű, azaz billegő volt, a másik három D jelű, azaz nehezen nyerhető.)

A Fidesz a körzetek többségében növelni tudta 2018-as szavazatszámát, de voltak választókerületek, amelyekben kiugróan, az átlagos 8 százalékot messze meghaladó mértékben erősödött a kormánypárt.

Pest megyében valamit nagyon eltaláltak, mert a 10 legnagyobb fideszes szavazatnyereséget mutató körzetből öt is a megyéből kerül ki: a nagykátai, a szentendrei, a dabasi, a monori és a szigetszentmiklósi OEVK. Szigetszentmiklóst ráadásul előzetesen szinte biztos ellenzékiként, Szentendrét pedig erősen billegő körzetként azonosították előzetesen az elemzések.

Összesen 15 körzetben kapott kevesebb szavazatot a fideszes jelölt most, mint négy éve, de a szavazatveszteség sehol sem volt nagyobb 10 százaléknál, és mivel az ellenzék veszteségei még nagyobbak voltak, a kormánypárt még ezekben a választókerületekben is javította a pozícióját az összellenzékhez képest.

A leggyengébben teljesítő fideszes körzetek többsége budapesti, a 10-es listába egy szegedi és egy székesfehérvári OEVK, illetve a hódmezővásárhelyi körzet került be, továbbá a masszívan fideszes Kisvárda, ahol a minimális visszaesés inkább annak tudható be, hogy a négy évvel ezelőtti eredményt nem nagyon volt hová javítani. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.