Toroczkai tippjei: a baloldal, a Fidesz vagy a román titkosszolgálat

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. április 2.

Választás 2022

A Mi Hazánk elnöke azt latolgatta, ki állhat a kidobott, részben elégetett erdélyi levélszavazatok ügye mögött.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke elképzelhetőnek nevezte, hogy a baloldal, a román titkosszolgálat, vagy akár a Fidesz is állhat a Marosvásárhellyel szomszédos Jedden egy illegális szemétlerakóban talált, részben elégetett levélszavazatok ügye mögött – tudósít az MTI.

Toroczkai László szombati budapesti, a képviselői irodaház előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Erdélyből kaptak információt arról, hogy egy zsákot találtak magyarországi szavazólapokkal, és ezeken a többi között a Mi Hazánkra leadott szavazatok láthatóak.

„Szkeptikusak vagyunk és el tudjuk képzelni a baloldalról, a balliberális oldalról, a román titkosszolgálatról, a Fideszről is azt, hogy akár egy ilyen ügy mögött állnak” – fogalmazott a politikus.

Hangsúlyozta: a Mi Hazánk Mozgalom az alakulása óta mindig az igazságot szerette volna feltárni, ezért utazott a helyszínre a marosvásárhelyi származású Balde Gyula, aki a párt képviselőjelöltje a Bács-Kiskun megyei 4. számú választókerületben.

Balde Gyula elmondta: csütörtökön döntött a párt elnöksége arról, hogy utazzon a helyszínre, hogy tájékozódjon a megtalált ívekről.

Közölte: az íveket egy helyi lakos találta meg, ő értesített egy újságírót, aki hívta a rendőrséget. Másnap, pénteken már elérhetősége volt ahhoz a rendőrhöz, aki az üggyel foglalkozott, ám amikor felhívta, arról kapott tájékoztatást, hogy mivel csütörtökön a román ügyészség büntetőeljárást rendelt el az ügyben, nem nézheti meg a szavazólapokat, csak ügyészi engedéllyel. Ekkor az ügyészséghez fordult, ahonnan megfogalmazása szerint „lepattintották” azzal, hogy írásban forduljon hozzájuk, és jelezze azt is, hogy milyen minőségben kéri az indítványát.

Balde Gyula hozzátette, a hatóságnak bemutatta a pártigazgató által aláírt, román nyelven kiállított meghatalmazását, valamint egy román jogász ismerősével románul megfogalmazták a büntetőfeljelentést is, amelyet a párt nevében és képviselőjelöltként ő maga is megtett pénteken. Az ügyészségtől azt kérte, még aznap kapjon választ, a hatóság elutasító döntését délután 14 órakor tudta meg.

„Véleményem szerint politikai nyomásra és sugallatra” utasították el a feljelentést – mondta a képviselőjelölt.

Toroczkai László szerint a Balde Gyula által elmondottak konklúziója, hogy a román hatóságok ezzel akadályozzák az ügy felderítését.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk