Vajda Mihály a választások után: „Buták vagyunk mi is, liberális értelmiségiek”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 12., 15:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mert újból és újból elhitetjük magunkkal, hogy mi majd kigyógyítjuk a népet a jobbágymentalitásból.

Aktuális lapszámunkban Vajda Mihály is elmondta véleményét a választási eredménnyel kapcsolatban. Esszéjéből rövid ajánlót közlünk, a teljes szövegért keressék a Magyar Narancs nyomtatott változatát.

Magyar Narancs - Archívum részletes

Miután bekövetkezett az, amit e sorok írója hónapokkal ezelőtt megjósolt e hasábokon (lásd: Még nyolc év?, Magyar Narancs, 2018. január 11.), a történelmi diadalt aratott hatalmi konglomerátumtól egyetlen szemantikailag és pragmatikailag értelmezhető mondatot hallottunk: a kormányszóvivő (Kovács CEU-alumnus Zoltán) odareccsentette, hogy majd bezárják azokat a szervezeteket, amelyek „matatnak a politikában”.

Nincs párt, amelyre szavazni szeretnék. Aztán az utolsó hetekben, napokban a számomra érzékelhető liberális közhangulat hatására mintha reménykedni kezdtem volna. Attól féltem, hogy egyedül maradok? Nem hiszem. De miben reménykedtem? Nem tudom. Továbbra is meg voltam győződve róla, hogy a Fideszt nem »fogjuk«, nem fogják, mert hiszen velük sem vagyok azonos, legyőzni. Sajnos igazam lett, s így persze a remény is elszállt. Tegnap estétől azon gondolkodom, miért élt bennem ez a szilárd meggyőződés.

Nézem a sárga – nagyon narancs, nagyon magyar – térképet, benne a pár színes folttal, s nem tehetek ellene semmit, hogy azt gondolom: előttem a butaság tengere. Butaság? Igen, butaság. Nemcsak a sárga tenger buta, a belőle ki­emelkedő színes foltocskák, a színes szigetek is a butaság jelei – egy radikálisan másféle butaságé.

(…)

A magyar ember igen­is buta – ha nem is alkatilag, ha nem is a vérében van a butaság, merthogy ezt nem szeretném hinni –, értem ezt máig is. Csakhogy buták vagyunk mi is, liberális, balliberális, konzervatív liberális értelmiségiek. Egyek buta népünkkel. Mindig újból és újból elhitetjük magunkkal, hogy mi majd a politikát illető gondolatainkkal kigyógyítjuk a népet jobbágy- vagy éppen rabszolga-mentalitásából, butaságából – öntudatos polgárrá neveljük a magyar embert. Aztán jöttek új, ifjú értelmiségiek, azt hittük, ők is liberálisok, holott kiderült, nem hisznek semmiben, csak abban, hogy őket mindenből – pénzből és hatalomból – több illeti meg másoknál. S nem szégyellnek rájátszani a magyar ember butaságára, miközben kiválasztott népnek hazudják.”

 


szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 12., 15:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  vahurandauer
  2018. április 30., hétfő 17:32
  hát ez a cikk tényleg buta. bár a központi tételmondat stimmel, de nem az csak a butaság, hogy elhiteti magával az állítólagos értelmiség, hogy "kigyógyítja" a "jobbágymentalitásból" az embereket stb., holott ez nem sikerül, hanem egyáltalán az a kontextus, hogy ilyen hierarchikusan gondolkodik a lakosságról és magát feljebb tételezi, miközben az emberek közötti viszonyok valósága helyett csak a saját belső "igazságait" hajlandó látni (ami pedig persze nem létezik). lenézi a népet és moralizál, mert ötlettelen.
 2. 4
  Így_jártál
  2018. április 21., szombat 10:19
  Nézetem szerint VM szép, egyenletes tempóban halad a totális meghasonulás (és akkor még finom voltam) felé.
 3. 3
  Axxtro
  2018. április 19., csütörtök 10:09
  Az intelligens ember valóságot megközelítő definíciója nem azonos az ostoba, érvénytelen, lejárt szavatosságú információk és téveszmék gyűjtögetésével és felhalmozásával.

  Vajda Mihályból a választás után elég rövid idő után kibukott a tanult ember ostobasága.

  A ballib értelmiségi egyébként is meglehetősen ostoba állatfajnak tekinthető a huszonegyedik századi Magyarországon.

  A komputertechnikából vett hasonlattal élve a posztkommunista ballib értelmiségi szellemi teljesítménye úgy viszonyul a mai jobboldali értelmiséghez, mint a Windows 95 a napjainkban futó macOS High Sierrához.
 4. 2
  Axxtro
  2018. április 19., csütörtök 09:49
  A dolog épp fordítva van.

  Ez az "értelmiség" rém ostoba, nem képes felmérni a saját helyzetét és beágyazottságát évtizedek óta.

  A "jobágymentalitás" pedig kifejezetten "baloldali " műfaj.

  Arról már ne is beszéljünk, hogy Magyarországon a bolsevista-posztkommunista baloldal próbálja megát lazán átcímkézni liberálissá.

  Aztán csodálkozik, hogy az általa lenézett, de nála sokszorta okosabb "nép" egyszerűen átnéz rajta.
 5. 1
  Mist
  2018. április 13., péntek 19:55
  Nagy igazság!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk