Budapest, a biciklis város – Interjú Halász Áronnal az I Bike Budapestről

Veló Világ

Szombaton rendezték meg az I Bike Budapestet, az év legnagyobb biciklisfelvonulását. Halász Áronnal, a Magyar Kerékpárosklub elnökségi tagjával beszélgettünk az eseményről.
magyarnarancs.hu: Van már pontos adat, hogy hányan lehettetek?
Halász Áron: Több tízezren jöttek el, soha nem volt ekkora bringás felvonulás Budapesten. Nem tudunk pontos számot, de 15 kilométeren keresztül kígyózott a menet. Amikor az elejével leértünk a Lánchídról, a vége az Erzsébet híd alatt volt, körbefogva a belvárost. Iszonyú jó élmény, a Margit-szigeti nagyrét is megtelt, pedig sokan nem várták meg a bringaemelést. Nagyon sokféle ember volt a gyerekektől az idősekig, vagyis mindenki ott volt, aki Budapesten bringázik, vagy aki először eszmélt rá, hogy mennyivel jobb is lehetne ez a város...

magyarnarancs.hu:  Mi okozta a legnagyobb nehézséget?

HÁ: Leginkább az útvonal kiválasztása, hogy elég széles utak legyenek, ahol elférünk. Ezt nagyjából megoldottuk, így lett rekordhosszúságú az útvonal is. A felvonuláson nehézséget okozott, hogy a rendőrség nem tartotta az előre megbeszélt dolgok egy részét. Az indulásnál túl későn engedtek ki minket a Közraktár utcára, már rég tele volt a Bakáts tér, a Bakáts utca és a Ráday is bringásokkal, mire kimehettünk a megbeszélt Közraktár utcai indulóhelyre. Az Astorián beengedtek több autót és egy turistabuszt a menet elejébe. Nem tiltották meg a parkolást egy-két olyan szakaszon, ami csak pár autót érint, de sokat segíthetett volna a könnyebb haladás érdekében, ráadásul meg is volt előre beszélve. Lezárták a fél hetedik kerületet, ezzel fölöslegesen idegesítve azokat, akik autóval mentek valahova, pedig mi simán át tudtuk volna engedni őket, a közel 400 szervezőt érintő feladatlistánk tartalmazta is ezeket a feladatokat. Miközben meg körbezárták Erzsébetvárost, a Margit-szigeten (!) nem sikerült megoldani, hogy ne teherautókkal és kocsikkal találja szembe magát több tízezer bringás. Egy fővárosi rendezvény volt a szökőkútnál, végül ennek a főszervezőjével beszélve sikerült csak elérni, hogy amíg véget nem ér a felvonulás, addig állítsák le a szállítást.
false

 

Fotók: Soós Bertalan/Magyar Kerékpárosklub

magyarnarancs.hu: Ennek ellenére  nem tartod túlzásnak, hogy gyakorlatilag egész Budapest le volt zárva? Nem lehetett volna kissé egyszerűbb útvonalat tervezni?

HÁ: A belvárost érintette a felvonulás,  és nem tartom túlzásnak a méretét. Nincs még egy olyan rendezvény (tüntetés, futóverseny, autóverseny, akármi), ami ennyi önkéntessel biztosítja a gyalogosok, a tömegközlekedés és az autóforgalom átjutását. Nem véletlen, hogy mindig az esemény előtt van csak nagy pánik. 2005 óta nem okozott nagy fennakadást bringásfelvonulás Budapesten, azóta nagyon odafigyelünk erre.
magyarnarancs.hu: Kell-e bármin is változtatni a jövőben?

HÁ: Szinte csak pozitív visszajelzéseket kapunk, egy-két operatív dolgot kell még csiszolni, és jövőre még pöpecebb lesz minden.
magyarnarancs.hu: Voltak-e visszajelzések a politikusok részéről?

HÁ: Egyet emelnék ki: hétfőn a holland nagykövet politikusok, állami és cégvezetők, nagykövetek előtt hosszan beszélt az I Bike Budapestről, amit ő nyitott meg. Azt hiszem, ez elég nagy szó. A hazai politikusoktól  viszont nem azt várjuk, hogy másnap összeígérjenek mindenfélét, hanem azt, hogy a munkájuk és a meglévő együttműködéseink során érezzék a tömeg nyomását, ami mindennap növekszik. Ezek a szavazóik, tehát jó lesz a kedvükre tenni.

false

Gajus Scheltema holland nagykövet nyitotta meg a felvonulást

magyarnarancs.hu: Ha valakinek el kellene magyarázni, hogy ez nem CM volt, hogyan magyaráznád el neki?

HÁ: Critical Mass 2004-ben volt először, amikor alig járt valaki biciklivel Budapesten. A CM célja az volt, hogy népszerű legyen a biciklizés, és ezt  elérte, ezért volt 2 éve az utolsó. És nem ilyen öregfiúk-zenekar fílinget akartunk, amikor "Újra Összeáll A Nagy Csapat", hanem egy új dolgot, ami végképp biciklis várossá alakítja Budapestet. És azt hiszem, sikerült is megmutatni, hogy ennek itt van az ideje.
magyarnarancs.hu: Merre tovább? Mikor lesz legközelebb biciklis felvonulás Budapesten?

HÁ: Az I Bike Budapestet a maga örömünnep formájában jövő tavasszal rendezünk megint. Azonban addig is várhatók akciók. Ha valamit nagyon el akarnak bénázni, akkor utcára megyünk. Ilyen ügy lehet a hidak bringázhatósága, főleg a Lánchíd esetében. Ezenkívül ott van a régi, elavult bicikliutak átépítése, a külváros-belváros kapcsolat megoldása, vagy a bringás infrastruktúra karbantartása, ami mind nincs megoldva.

magyarnarancs.hu: Készül újabb nagy vagy bármilyen dobásra a közeljövőben a Magyar Kerékpárosklub?

HÁ: Csak arra készül. Május 7-én például újra az ország 30 pontján rendezünk bringás reggelit, ahol most különösen várjuk az autótulajdonosokat, akik hétköznap biciklivel járnak. Egerben a város bringabaráttá alakításán dolgozunk, budapesti kerületek ügyein dolgozunk, kampányokat szervezünk. Szóval képviseljük a biciklivel közlekedők érdekeit.
false

 


Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.