Pincérek életveszélyben – Budapest legértelmetlenebb bicikliútja

  • -legát-
  • 2015. május 2.

Veló Világ

Klassz dolog, hogy egyre több bicikliút van a fővárosban. De biztos, hogy a legjobb helyre kerülnek?

Minden bizonnyal  Budapest legképtelenebb bicikliútjára sikerült rábukkannunk, nem is kell nagyon keresni. Arra tippelünk, hogy kizárólag azért építhették ilyenre, hogy megrémisszék a lakosságot. „Emberek! Így nézne ki a város, ha kerékpáros diktatúra lenne – ugye milyen félelmetes?”

És valóban félelmetes tud lenni a Szabadság és Petőfi hidak közt, a pesti Duna-parton, a Bálna előtti szakasz. A remek panorámát nyújtó, teraszokkal is felszerelt sétatéren ugyanis bicikliút vöröslik, ami szélesebbnek tűnik, mint a lényegesen nagyobb számban erre járó korzózók gyalogútja. Ha még csak szélesebb lenne! De ráadásul a teraszok csak rajta keresztül közelíthetők meg, mi több, a pincérek – termeszetesen gyalogosan – pedig szintén a bicikliúton haladva teljesíthetik a rendelést.

Mindez a gyakorlatban így fest:

false

 

Fotó: A szerző felvételei

Vagy így, majd így:

false

false

Ezek után valóban a kegyetlenség csimborasszója, ha az arra járó biciklista, élve helyzeti előnyével és jogaival, lecsengeti a szerencsétlen gyalogost, pedig az csak egyszerűen haladni szeretne.

És hogy teljes legyen a káosz, tekintsék meg azt is, hogy néz ki ennek az útszakasznak a vége. Ezt már valóban másként értelmezni, mint úgy, hogy a gyalogos veszélyes kalandjainak jutalma a jól megérdemelt happy end, a bicikliút ugyanis egy gyepben (!) végződik.

false

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.