Látványos Orbán–Simicska-kibékülés jön, már a helyszíne is megvan

  • narancs.hu
  • 2016. március 27.

Villámnarancs

Rejtélyek a Szolnoki Olaj sportcsarnokának avatója előtt.

Nagy a rettegés a Fideszben a 2018-as választásoktól; egyeseknek máris marhára hiányzik Orbán Viktor és Simicska Lajos régebben nagy biztonságot nyújtó duója.

Az atv.hu a Hetek című lap elemzését közli abból kiindulva, hogy a Fideszben kitört a pánik, mi lesz, ha a 2018-as választások előtt Lajos lepaktál Vonával?

A lap szerint, ha ez megtörténne, az „egyebek mellett azt jelentené, hogy a Jobbik óriási médiafelülethez jutna, ráadásul Simicska Lajos – akinek »emberei« évekig a közigazgatás felső szegmensében dolgoztak kulcspozíciókban – számtalan vitatott ügyre érdemi rálátással rendelkezhet, így a választási kampányban tippeket adhat a Jobbiknak korrupciós jellegű ügyekben”.

Noha messze van még 2018, de a cikk szerzője úgy tudja, hogy a Fideszben máris elébe mennének a nem kívánt kézfogónak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Orbán Viktor is jegyet váltott a közeljövőben esedékes szolnoki sportcsarnok-avatásra.

Orbán és Nyerges kezelnek Szolnokon, 2013-ban

Orbán és Nyerges kezelnek Szolnokon, 2013-ban

Fotó: MTI

Mert ha Orbán kosármeccsre megy, ott a kosárlabda számít a legkevésbé. Az már inkább, hogy a látogatás alkalmával le kell jattolnia a Szolnoki Olaj főnökével, aki nem más, mint Simicska legfőbb szövetségese, Nyerges Zsolt – ebből pedig nagy dolgok sülhetnek ki:

1. „Ha Orbán Viktor részt vesz a szolnoki stadion avatóján, kezet fog Nyerges Zsolttal, akkor ez akár üzenetértékű is lehet az egykori harcostárs, Simicska Lajos számára, hogy rendezni kívánja a kormányfő kettejük viszonyát.”

2. „Orbán Viktor szeretné a Szolnoki Olaj csarnokavatásán való részvételével »leválasztani« Nyerges Zsoltot a nagyvállalkozóról.”

Mielőtt azonban bárki körmét rágva várná a csarnokavatót, hogy majd azután minden másképp lesz, a cikk szerzője egy harmadik változatot is elénk tár. Jelesül azt, hogy „a látogatást azért nem érdemes túldimenzionálni, mert az Szolnok – ahol Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége nevelkedett – választóinak szól csupán”.

Nos, e majdnem teljes körű spekuláció természetesen meg nem nevezett párt- és kormányközeli források közlései alapján íródott, amit akár komolyan is vehetünk vagy viccnek is tekinthetünk, mindenesetre nyakunkon április elseje. De mielőtt teljesen elvetnénk, gondoljunk csak bele: a félelem nagy úr. Biztosan lesznek, akik irhájuk mentésére megpróbálkoznak még a lehetetlennel is. Egy ilyen béke pedig távolról sem lehetetlen.

Frissités: Nem sportcsarnok, stadion! Ahogy azt jeleztük is, cikkünk az atv.hu posztja alapján készült, amelyben ezt írják: "A kremlinológiára fogékony magyar politikai elitben a következő hetekben sokan figyelnek Szolnokra. Pontosabban a Tisza-parti város kosárlabdacsapata, a Szolnoki Olaj új sportcsarnokának soron következő avatójára". Csakhogy Orbán április 9-én nem sportcsarnokot, hanem stadiont avat, amelynek részletes programját itt olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?