Orbánra már a barátai is megsértődnek, mi lesz még itt?

  • narancs.hu
  • 2017. március 11.

Villámnarancs

A miniszterelnök onnan kapja a jobbegyeneseket, ahonnan korábban biztosan nem várta volna.

A napokban derült ki, hogy a lengyel Donald Tusk marad az Európai Tanács elnöke, ami miatt az újraválasztását ellenző lengyel kormány nagyon berágott. A pénteken zárult EU-csúcs záródokumentumát se írták alá, amely nem túl gyakori húzás a tagállamoktól.

Miután Orbán Viktor is megszavazta Tusk újrázását, a magyar kormányfőre kiakadtak a lengyelek, Jarosław Kaczyński, a kormánypárt elnöke is elmondta, hogy erre azért nem számított, majd dühös lengyel kommentelők lepték el Orbán Facebook-oldalát. Pénteken pedig Jan Dziedziczak lengyel külügyminiszter-helyettes egyéb elfoglaltságaira hivatkozva – ami tudjuk, mit jelent –, lemondta a március 14–15-re tervezett magyarországi látogatását, a 15-ei állami ünnepségen sem lesz jelen.

Ezek után nem tudni, hányan jönnek el Lengyelországból a március 15-ei megemlékezésre, amelyre minden évben sok lengyelt utaztatnak Budapestre. Még az is lehet, hogy Juhász Péternek (Együtt) nem kell csüggednie azért, mert kitiltották a sípjait a Kossuth térről, helyettük kifütyülik majd Orbán Viktort a lengyelek.

Megtiltotta a rendőrség az Együttnek a síposztást március 15-én

Figyelmébe ajánljuk