Itt tartunk: már a fideszesek szerint is lenyúlják itthon az EU-s pénzeket

  • narancs.hu
  • 2019. április 25.

Villámnarancs

Viszont az ellenzéki szavazók többsége is bekajálja, amit a kormány az EU-ról terjeszt migráció-ügyben.

15 éve vagyunk EU-tagok - ez alkalomból készített alapos kutatást a Policy Solutions, amit a hvg.hu ismertet.

false

 

Fotó: MTI

A Bíró-Nagy András és Laki Gergely által jegyzett kutatásból kiderül sok minden más mellett, hogy:

A magyarok 65 százaléka pozitív véleménnyel van az EU-ról, és mindössze 25 százalék értékeli negatívan az uniót. Még a fideszesek 52 százaléka is jó véleményen van  az EU-ról és a Jobbik szavazóinak háromnegyede is így vélekedik.

Pártokon átívelő konszenzus van arról, hogy Magyarország EU-ban eltöltött első 15 éve előnyös volt az ország számára.

Szinte teljes egyetértés van a magyar társadalomban, hogy uniós tagságunk legnagyobb előnye az Európai Unió által biztosított gazdasági fejlődés.

És a legnagyobb hátrányok? A válaszok közel harmadában a migráció kérdése kerül elő.

De ma is belépnénk, ha most vasárnap tartanának Magyarországon szavazást az uniós tagságról. Még a fideszesek 54 százaléka is  a tagság mellett szavazna ( és 29 százalékuk lépne ki).

De csak a magyarok fele szerint segíti az Európai Unió megvédeni a demokráciát Magyarországon.

A kormánypropaganda azon állításával, hogy az EU rá akarja kényszeríteni Magyarországra, hogy bevándorlókat fogadjon be, a Fidesz-szavazók 84 százaléka ért egyet.

És talán az egész felmérés egyik leglehangolóbb eredménye: "Egyetlen ellenzéki szavazói csoportot sem találni, ahol többségben lenne a kormányéval ellentétes álláspont: a két tábor (teljesen egyetért, inkább egyetért) a DK-sok között a legkiegyenlítettebb, a többi párt szimpatizánsai és a bizonytalanok körében 56 százalék és 61 százalék között változik az egyetértési arány."

Vagyis: még az ellenzéki szavazók többsége is a kormány narratíváját fogadja el a migráció – és az EU szerepének – kérdésében.

Kiderült továbbá, hogy a társadalom 72 százaléka szerint az EU-s fejlesztési források jelentős részét ellopják. Minden ötödik válaszadó bízik csak az uniós pénzek tisztességes felhasználásában. Még a kormánypárti szavazók körében is egyértelmű többségben vannak, akik úgy vélik, hogy Magyarországon az uniós pénzeket érintő korrupció mértéke hagy kívánnivalót maga után.

Figyelmébe ajánljuk