Itt tartunk: már a fideszesek szerint is lenyúlják itthon az EU-s pénzeket

  • narancs.hu
  • 2019. április 25.

Villámnarancs

Viszont az ellenzéki szavazók többsége is bekajálja, amit a kormány az EU-ról terjeszt migráció-ügyben.

15 éve vagyunk EU-tagok - ez alkalomból készített alapos kutatást a Policy Solutions, amit a hvg.hu ismertet.

false

 

Fotó: MTI

A Bíró-Nagy András és Laki Gergely által jegyzett kutatásból kiderül sok minden más mellett, hogy:

A magyarok 65 százaléka pozitív véleménnyel van az EU-ról, és mindössze 25 százalék értékeli negatívan az uniót. Még a fideszesek 52 százaléka is jó véleményen van  az EU-ról és a Jobbik szavazóinak háromnegyede is így vélekedik.

Pártokon átívelő konszenzus van arról, hogy Magyarország EU-ban eltöltött első 15 éve előnyös volt az ország számára.

Szinte teljes egyetértés van a magyar társadalomban, hogy uniós tagságunk legnagyobb előnye az Európai Unió által biztosított gazdasági fejlődés.

És a legnagyobb hátrányok? A válaszok közel harmadában a migráció kérdése kerül elő.

De ma is belépnénk, ha most vasárnap tartanának Magyarországon szavazást az uniós tagságról. Még a fideszesek 54 százaléka is  a tagság mellett szavazna ( és 29 százalékuk lépne ki).

De csak a magyarok fele szerint segíti az Európai Unió megvédeni a demokráciát Magyarországon.

A kormánypropaganda azon állításával, hogy az EU rá akarja kényszeríteni Magyarországra, hogy bevándorlókat fogadjon be, a Fidesz-szavazók 84 százaléka ért egyet.

És talán az egész felmérés egyik leglehangolóbb eredménye: "Egyetlen ellenzéki szavazói csoportot sem találni, ahol többségben lenne a kormányéval ellentétes álláspont: a két tábor (teljesen egyetért, inkább egyetért) a DK-sok között a legkiegyenlítettebb, a többi párt szimpatizánsai és a bizonytalanok körében 56 százalék és 61 százalék között változik az egyetértési arány."

Vagyis: még az ellenzéki szavazók többsége is a kormány narratíváját fogadja el a migráció – és az EU szerepének – kérdésében.

Kiderült továbbá, hogy a társadalom 72 százaléka szerint az EU-s fejlesztési források jelentős részét ellopják. Minden ötödik válaszadó bízik csak az uniós pénzek tisztességes felhasználásában. Még a kormánypárti szavazók körében is egyértelmű többségben vannak, akik úgy vélik, hogy Magyarországon az uniós pénzeket érintő korrupció mértéke hagy kívánnivalót maga után.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?