Simonka György hálát rebeghet a kormány friss húzásáért

  • narancs.hu
  • 2019. július 18.

Villámnarancs

"A kormánypárti parlamenti többség múlt héten – a költségvetési törvénybe rejtve – fogadta el azt a Btk.-t érintő javaslatot, amelynek következtében szinte lehetetlen lesz bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követtek el" - írja a Népszava.

A lap megjegyzi, a Btk. a többes bűnelkövetést három fogalomba sorolja: csoportos elkövetés, bűnszövetség és bűnszervezet - közülük a legsúlyosabb büntetési tétel a bűnszervezeté, felső értéke ez esetben a kétszeresére emelkedik, és  nincs mód sem a büntetés felfüggesztésére, sem a feltételes szabadlábra bocsátásra.

Simonka és Orbán: vállt vállnak vetve?

Simonka és Orbán: vállt vállnak vetve?

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Az eddigi szabályozás szerint egy bűnszervezetnél elegendő volt annak megállapítása, hogy három személy legalább két, minimálisan ötévi szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követ el már fél-egy év alatt is, a kormány által fű alatt elfogadott javaslat szerint azonban immár az is kell a bűnszervezet megállapításához, hogy az elkövetők között alá-fölérendeltségi viszony, munkamegosztást, konspiratív kapcsolatrendszer áll fenn.

Csakhogy ezeket - a Népszava által megszólaltatott ügyvéd szerint - bajosan lehet igazolni, sőt, a hármas feltételt szinte lehetetlen együtt bizonyítani.

A módosítással Simonka György, fideszes képviselő is nagyon jól járhat, hiszen őt épp bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsította meg az ügyészség. A módosítás után viszont jó esélye van, hogy a bűnszövetség megállapítása nem fog összejönni.

Simonkát amúgy igencsak kedvelheti Orbán Viktor, hiszen néhány napja vele pózolt egy közös fotó kedvéért.

Hiába az ügyészségi vád, Simonka újra erős és leszámolna pártbeli ellenfeleivel

A Narancs.hu több Békés megyei fideszes és ellenzéki forrásból úgy értesült, hogy a Fidesz dél-békési választókerületének elnöke, Simonka György térségbeli ellenfelét, az őt bíráló Takács Ferencet, a Fidesz tótkomlósi elnökét ki akarja zárni kormánypártból. Simonkát súlyos bűncselekménnyel vádolja az ügyészség, mentelmi jogát tavaly ősszel felfüggesztették.

Figyelmébe ajánljuk