Hiába az ügyészségi vád, Simonka újra erős és leszámolna pártbeli ellenfeleivel

Kis-Magyarország

A Narancs.hu több Békés megyei fideszes és ellenzéki forrásból úgy értesült, hogy a Fidesz dél-békési választókerületének elnöke, Simonka György térségbeli ellenfelét, az őt bíráló Takács Ferencet, a Fidesz tótkomlósi elnökét ki akarja zárni kormánypártból. Simonkát súlyos bűncselekménnyel vádolja az ügyészség, mentelmi jogát tavaly ősszel felfüggesztették.

„A leghatározottabban elzárkózom attól, hogy erről a kérdésről lapoknak vagy újságíróknak bármit mondjak” – reagált a Narancs.hu megkeresésére az állítólagos érintett, Takács Ferenc, a Fidesz tótkomlósi elnöke. A politikust arról akartuk megkérdezni, igaz-e, hogy a súlyos bűncselekményekkel vádolt párttársa, Simonka György kezdeményezte a Fideszből való kizárását, sőt, információink szerint ebben a meccsben vádlója áll jelenleg nyerésre.

Többen úgy tudják, hogy az erről szóló hivatalos levelet Simonka már el is küldte Takácsnak. A kizárási folyamat megindult, amelyről nem csupán a dél-békési fideszes alapszervezetekben, hanem a Fidesz legfelsőbb vezetésében is többen tudnak.

Takács Ferenc senkinek sem nyilatkozik

Takács Ferenc senkinek sem nyilatkozik

Fotó: Facebook

A terv az volt…

A terv az volt, hogy ez az ügy a május 26-i EP-választásig semmiképp se kerüljön a nyilvánosság elé, mert az árt a kormánypárt megítélésének.

Az sokat elárul Simonka továbbra is erős befolyásáról, hogy ezt meg meri lépni. Ugyanis Takács sem akárki. A politikus tagja a dél-békési kisváros képviselő-testületének, emellett Fidesz színekben a Békés Megyei Közgyűlésben is jelen van. Portálunk információja szerint Takács Ferenc 1993 óta tagja a Fidesznek és a kormánypárt legfelső vezetéséből Orbán Viktorral és Kövér Lászlóval is informális kapcsolatban van. Helyben többen is úgy emlegetik, hogy ő Orbán böllérje. Erről ő ezt mondta pár hónappal ezelőtt a Narancs.hu-nak: "Jobban akkor jártam hozzá disznót vágni, amikor nem volt miniszterelnök, most nagyon elfoglalt. De ha hív, akár holnap megyek!"

Ráadásul a helyzet nemcsak ezért pikáns. Többen tudni vélik, hogy a bűnszervezetben elkövetett, 1,4 milliárdos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt megvádolt és mentelmi jogától már tavaly októberben megfosztott Simonkával szemben a valódi ügyészségi eljárás az európai parlamenti választás május végi voksolása után gyorsulhat fel.

A lehetséges forgatókönyvek között szerepel, hogy Simonkának át kell ülnie a függetlenek közé, így nem vehet részt a kormánypárti frakció munkájában. (Bizottsági ülésekre alig járt, a plenáris üléseken gyakorlatilag nem szólalt fel.) Ugyanakkor Simonka szavazata is szükséges, hogy meglegyen a Fidesz törvényhozási kétharmados többsége. Ezért is érdekes a helyzet, mert az a Simonka György kezdeményezi Takács Ferenc kizárását a Fideszből, aki a jövőben lehet, hogy nem tartozhat a kormánypárt képviselőcsoportjának tagjai közé.

Simonka: akció közben

Simonka: akció közben

Fotó: Facebook.com

A vád szerint Takács kommunista

A másik lehetőség, hogy május 26-a után Simonkát az ellene felhozott vádak miatt őrizetbe veszik, kezdeményezik előzetes letartóztatását, s ezzel könnyen megszűnhet parlamenti mandátuma, ami óhatatlanul időközi választást tesz szükségessé Békés megye 4. számú országgyűlési választókerületében. (Bár korábban a Központi Nyomozó Főügyészség csak formálisan válaszolt arra a felvetésünkre, hogy miért nem kezdeményeztek már kényszerintézkedést Simonka ellen.)

„Kommunista, kommunistákkal együtt szavaz Tótkomlóson, kommunistáknak gyűjt aláírásokat és liberálbolsi lapoknak nyilatkozik, ott bírálja Simonkát, ezzel rombolja a Fideszt” – ez az a paranoiával felérő vádponthalmaz, amire hivatkozva a választókerület elnöke, Simonka állítólag kezdeményezi Takács kizárást a Fideszből, árulta el a Narancs.hu-nak egy az ügyre jól rálátó, de neve mellőzését kérő dél-békési Fidesz-tag.

A törvényhozás Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezésére tavaly októberben tartózkodás és ellenszavazat nélkül felfüggesztette Simonka képviselői mentelmi jogát. Ezt követően a Narancs.hu-nak nyilatkozott elsőként a most kizárással fenyegetett Takács Ferenc. Akkor azt mondta, hogy „Aki bűnös, annak bűnhődnie kell, legyen bármilyen színű politikus, nekem ez az alapelvem.”

Simonka februárban még a farsangra hangolt

Simonka februárban még a farsangra hangolt

Fotó: Facebook.com

„Most is haragszom Simonkára”

Majd egy 2018 decemberében a portálunknak adott interjúban a Fidesz tótkomlósi elnöke azt mondta, hogy „Most is haragszom Simonkára”, de nem szavazta meg, hogy embereit a Békés Megyei Közgyűlés ellenzéke visszahívja a posztjukról. Az idén március elsejei cikkünkben azt jártuk körbe, hogy a mentelmi jog felfüggesztése és a súlyos bűncselekmények vádja ellenére miként lehetséges, hogy még mindig Simonka György a Fidesz Békés megyei szervezete választmányi elnöke. Itt számba vettük, hogy egy majdani tisztújításon kik küzdhetnek meg a megyei választmányi elnöki posztért. Közöttük van Simonka is.

Erre mondja több fideszes, ha Simonka a soron következő a május 26-i EP-választás után, de még a nyári politikai szünet előtt tartandó tisztújítás után is a Fidesz Békés megyei választmányának elnöke marad, az olyan rossz üzenet a közvélemény számára, hogy többen kilépnek majd a szervezetből.

Tény, hosszú ideje nem mutatkozik egy eseményen Simonka György és Takács Ferenc. A viszonyokat jól jellemzi,  hogy idén február 16-án Tótkomlóson tartották egy jótékonysági bált, ahol a kárpátaljai magyar gyerekeknek szánt adományokra gyűjtöttek. A rendezvény szervezetésében Takács Ferenc főszerepet játszott. Az Orbán Viktor házi böllérjeként is ismert Takács azt el tudta érni, hogy a Szeged-Csanádi megyéspüspök, Kiss-Rigó László részt vegyen az eseményen. De azt nem, hogy térség országgyűlési képviselője, Simonka György, és a hozzá közel álló tótkomlósi fideszes polgármester, Garay Rita és alpolgármestere, Varga András eljöjjön.

Ugyanakkor az is igaz, hogy Simonka Dél-Békés korlátlan ura volt, s bizonyos megszorításokkal ma is az. Külön cikkben foglalkoztunk 2018 novemberében azzal, hogy a térségben Simonka nem csak hűbérúr volt, hanem a személyi kultuszt is kikövetelte magának saját körzetében.

Kiss-Rigó László eljött a bálba, Simonka nem

Kiss-Rigó László eljött a bálba, Simonka nem

Fotó: Facebook.com

Simonka mindent bukhat?

A kizárási kezdeményezés, főként, ha az sikeres lesz, a Fidesz belső harcainak alacsony színvonalára utal. Egy súlyos bűncselekményekkel vádolt parlamenti képviselő eltávolítja azt az ellenfelét, akivel szemben semmilyen anyagi visszaélés vagy korrupciógyanú nem merült fel.  Mások arról beszélnek, ha Simonka a körzetével hozza az EP-választáson a jó eredményt, akkor nincs mit hezitálni, érdemes még Takács Ferencet is beáldozni. Hiszen a Fidesz már nagyon rég így működik: csak az számít, hogy a választásokon győzzenek a politikusaik bármilyen áron.

Mások viszont arra emlékeztetnek, hogy a rendszerváltás óta eltelt 30 évben nem fogalmazódtak meg olyan súlyos büntetőjogi vádak országgyűlési képviselő ellen, mint Simonka esetében. A büntetőügyet már nem lehet leállítani, meg nem történtté tenni, ami könnyen lehet, hogy a fideszes parlamenti képviselő teljes politikai bukásával ér majd véget.

Az ügyben Simonka Györgyöt nem sikerült elérnünk.

Figyelmébe ajánljuk