Visszhang: tévésorozat

A diplomata

  • - ts -
  • 2023. április 26.

Visszhang

A politikusokban az a legjobb, hogy szépek.

Mondanám, hogy tessék csak körülnézni, de e nyolcrészes (egyelőre nyolcrészes) mű az Egyesült Államok londoni nagykövetének kalandjait mutatja be, ilyetén módon Kelet-Európa reprezentánsainak lapot sem oszt. Még az oroszoknak se nagyon (már a jelenések tekintetében), bár az egy szem képviselőjük megbízhatóan zacskófejű. S az jó még a politikusokban, hogy okosak is. S ha ők okosak, az semmi a diplomatákhoz képest, pláne, ha azok karrierdiplomaták, s nem holmi pénzeszsákok, akik a kampánytámogatásukkal bevásároltak valami nagykövetséget is.

Mármost, ha ezeket a szép és eszes embereket olyan kvalitású színészek jelenítik meg, mint Rufus Sewell vagy éppenséggel Rory Kinnear (Látták Hamletnek? Trikóban és széldzsekiben nyomta, soha jobbat!), akkor már nem lehet olyan nagy baj. Nem lehet akkor sem, ha az alkotók azt a nemes célt tűzték ki maguk elé, hogy megcsinálják Az elnök emberei 21. századi kiszerelését. A nagy előkép főként két dologról szólt, az egyik az, hogy a szereplői milyen gyorsan tudnak egymás mellett rohanni fontos dolgokon vitatkozván (lépésszám, szószám) a folyosókon, a másik meg az, hogy jobb a békesség.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.