Visszhang: könyv

Linn Skåber

A szél most a legigazabb – Időskori monológok

Visszhang

A betegápoló túl durván törli ki a rá bízott beteg fenekét, hülye helyzet, mindenki szarul érzi magát.

A családi vacsorán a nagymama a blazírt unokában egyszerre csak felfedezi kamasz önmagát. Elise immár tesz az egész világra, magára fúj fél liter parfümöt, és szokásos korzózása közben belecsíp egy-egy járókelő fenekébe.

A norvég szerző trilógiája a kamaszok (Szívem egy bezárt bódé) és a középkorúak (Ma négykézláb akarok járni) után a harmadik kötetben az öregeknek ad szót. Skåber a rövid írásokban ügyesen emeli ki beszélőinek egy-egy jellemző vonását úgy, hogy mégsem válnak a vallomások parodisztikussá. Már a szövegek felütésében pontosan és plasztikusan megrajzolja a hőseit, rögtön tudjuk, hogy milyen nemű és milyen szociális helyzetű az, aki éppen beszél.

Az író, ahogy a sorozat korábbi részeiben is, interjúzott és beszélgetett az alanyaival, ezekből a személyes találkozásokból születtek meg e rövid novellák, amelyek kurta terjedelmük ellenére egész sorsokat tárnak elénk. Vannak versek is a kötetben, de egyáltalán nem lógnak ki a prózai etűdök közül, valószínűleg azért sem, mert az egész könyvnek van valamiféle zenei jellege, talán a hangütések sokszínűsége miatt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk