Visszhang: film

A vak, aki nem akarta látni a Titanicot

  • 2023. április 26.

Visszhang

Ez valami egészen más. Nem látvány – tapasztalat.

A fiatal férfit a szklerózis multiplex kerekesszékbe kényszerítette, lába már csak azért van, hogy fájjon, a betegség elvette a látását is. Kapcsolatai nincsenek (takarítani járnak hozzá, a gyógyszereket viszik neki, csupa szánalom szülei jó tanácsokkal zaklatják telefonon), élete merő túlélés. Lakása elhagyása legalább akkora vakmerőség, mint az őserdőbe merészkedni fegyvertelenül – úgy is végződik. Utazna az egyetlen emberhez, akivel közössége lehetne ebben a sérültjeit magából kivető világban, egy internetről megismert, rákkal küzdő sorstársnőhöz, akivel lenne miről… hallgatni – de kirabolják a vonaton, ismeretlen helyre hurcolják, hogy a bankkártyáján lévő pénzhez is hozzáférjenek, fenyegetik, verik, megalázzák.

Kevés felkavaróbb filmet láttam a finn Teemu Nikki munkájánál. De nem is a sztori, hanem a feldolgozás kelt zsigeri irtózatot. Az, hogy végig nem látunk egyebet, mint a csakugyan SM-től lebénult és megvakult, egykor hivatásos színész Petri Poikolainen arcát és közvetlen környezetének tárgyait, még a Saul fiában alkalmazott metódusnál is radikálisabban zárva ki a külvilágot, arra készteti a nézőt, hogy ne szemlélője, hanem maga is elszenvedője legyen az eseményeknek. Egyúttal kevés érzelmesebb filmet láttam, mint ez.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.