Visszhang: film

A nagy visszatérők

  • - kg -
  • 2021. június 9.

Visszhang

Az a vicc megvan, hogy az Oscar-díjas Robert De Niro, az Oscar-díjas Morgan Freeman és a nemkülönben Oscar-díjas Tommy Lee Jones együtt játszanak egy lóval, és a kipróbált hátas, amelynek egy jelölése sincsen, mindegyiküket lejátssza?

Nos, George Gallo filmje, A nagy visszatérők pont ez a vicc. Mondjuk, viccnek kicsit hosszú. De Niro a lúzer filmproducer, Morgan Freeman a pénzét követelő, filmmániás maffiózó, Tommy Lee Jones pedig a westernek levitézlett sztárja, aki már csak egy dologra szeretné használni a coltját: hogy a színészotthon lakójaként bokszer­sortban és cowboykalapban kioltsa szánalmas életét. A filmben szerepelnek még Zach Braff és a hetvenes évek – egyikük sem sok vizet zavar, de az inggallérok legalább hosszúak. Mindebből valami jó is kisülhetne. Persze láttunk mi már fűben nyuszit és gengsztereket Hollywoodban, a Szóljatok a köpcösnek! például szórakoztató módon csinált viccet e két világ találkozásából, George Gallo rendező-forgatókönyvíró pedig egymaga írta minden idők egyik legjobb amerikai akció-vígjátékát, az Éjszakai rohanást. Akkor hát mi romolhatott el? Hát, épp csak minden. Gallo meggyőzően vérszegény rendező, öröm, ha jó helyre teszi le a kamerát, és igen, néha eltalálja a jó szöget. A színészek jól láthatóan elvannak magukban, többnyire azt a grimaszukat veszik elő, amelyet akkor szoktak, amikor lovas filmben szerepelnek. A felvételek közötti szünetben biztosan ezerszer jobb hollywoodi sztorikkal szórakoztatták egymást, mint amilyeneket Gallónak sikerült összehordania.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.