Visszhang: könyv

Anna Czerwinska-Rydel: Minden stimmel

Visszhang

A komolyzene világába ilyen különös látványt nyújtó könyv még biztosan nem kalauzolt.

Sajátos betűtípust használ, neon narancssárga és pink, fekete és fehér színekkel operál, az illusztrációk is különös hangulatúak, rendhagyó módon jelenítik meg a zenekar tagjait, hangszereit, lényegében magát a zenét is.

Feszült pillanatban startolunk: rögtön kezdődik a koncert, a zenészek javában hangolnak. Ezt a folyamatot és a koncert kezdetét írja le a könyv, miközben megpróbálja elmesélni azt is, hogy mit jelent a zene, mi benne a csodálatos. Megmutatja több oldalról, különféle értelmezésekkel és érzéki hasonlatokkal, hogy a hangok miféle atmoszférát képesek teremteni. Megszólal az oboa, hozzá igazodik az első hegedű, jön a klarinét, a fuvola, majd a fagott, a trombita, a kürt és a többi hangszer egymás után. A „zűrzavar” különleges harmóniába torkollik, majd megjelenik a karmester, és felteszi a kérdést: „Minden stimmel?”

A szöveg egyszerű, kifejező, mellőzi a mesebeli elemeket, hiszen semmiképp nem mese ez. Nehéz lenne meghatározni a célközönségét is, a kiadó sem teszi. Tény: bárkit megragadhat, a legkisebbeket éppúgy, mint a felnőtteket. Az is biztos, hogy a könyv egyszerű modernsége leszámol a klasszikus képeskönyv ideájával, s tényleg bárkinek segíthet az ízlés alakításában. Ugyanakkor szélsőséges reakciókat is kiválthat! Kell hozzá nyitottság, de hát egy könyvnél ez amúgy is elkerülhetetlen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk